Mihaela Marin, o româncă stabilită în Norvegia, a povestit pentru romanialibera.ro cum a resimţit atacurile de vineri de la Oslo, care au fost primele reacţii şi cum îşi imaginează în continuare viaţa în Norvegia, una din ţările considerate printre cele mai sigure din lume.
În ziua atentatelor, Mihaela se afla în Utvik, o localitate situată la aproape nouă ore de Oslo, iar vestea că o bombă a explodat în Oslo a aflat-o de la tatăl prietenului ei. „Din cauza unui accident cu scuterul am fost nevoită să stau în casă toată ziua, dar nu am deschis televizorul. La un moment dat, a venit tatăl lui Roger (n.r. prietenul ei) şi a spus că e o explozie în Oslo. Mă gândeam că a explodat o butelie sau ceva asemănător, nu m-am gândit niciodată că ar fi putut fi ceva atât de mare. Oricum, Oslo e atât de liniştit încât nu ţi-ai imagina că ceva poate exploda„, spune Mihaela. Românca îşi aminteşte că toată lumea era foarte şocată şi că au urmărit ştirile întreaga zi. De altfel, ne-a spus ea, televiziunile norvegiene, şi-au întrerupt programele obişnuite şi au preluat ştirile transmise NRK, televiziunea naţională: „simţi de parcă nu ar mai trebui să te uiţi la nimic altceva, doar să urmăreşti ce se întâmplă la Oslo.”
„Oamenii sunt şocaţi: când aşa ceva se întâmplă într-o ţară din nord, recunoscută pentru siguranţă, când ai o bombă în centru şi un nebun care împuşcă tineri nu ai cum să nu fi şocat şi să nu rămâi marcat”, ne-a spus Mihaela care ne-a mai precizat că „majoritatea a fost uşurată când s-a aflat că atacatorul era norvegian. Dacă ar fi fost un islamic, ar fi fost un „război” în Oslo împotriva lor” pentru că în principal „somalezii şi irakienii nu sunt foarte iubiţi aici”. Totuşi, şi modul în care atacatorul şi-a confecţionat bomba este şocant. „El avea o fermă bio, ca acoperire, pentru a putea folosi legal îngrăşământul artificial. Bomba din Oslo a fost făcută din mai multe tone de îngrăşământ şi benzină pe care le-a achiziţionat cu zece cărţi de credit diferite”, mai povesteşte revoltată Mihaela.
Acum, la două zile după atentate, spiritele par să se mai fi calmat: „lumea s-a mai liniştit, nu îi e nimănui frică să plece la Oslo”, de altfel şi Mihaela urmează, după vacanţă, să se întoarcă în capitala norvegiană: „nu mi-e frică să mă întroc în Oslo. Noi stăm în Oslo într-un cartier considerat mai periculos, unde sunt mai mulţi imigranţi musulmani, însă eu m-am plimbat pe acolo şi dimineaţa şi seara şi nu am avut niciodată probleme”.
Românca, la fel ca mulţi norvegieni, de altfel, nu crede că se vor mai repeta astfel de atacuri. „Este un caz izolat, poliţia o să fie mai atentă cred, mai ales că au fost foarte multe comentarii şi acuzaţii legate de faptul că poliţia a acţionat prea lent – de pildă, elicopterul cu jurnalişti a ajuns la 30 de minute de la începutul tragerilor pe Insula Utoya, iar poliţia a ajuns după oră şi jumătate, mai ales din cauză că poliţia a fost nevoită să taie costurile şi au făcut rost târziu de un elicopter”, spune ea. Totuşi, precizează românca, norvegienii ar fi fost mulţumiţi pentru modul în care poliţia a acţionat în Oslo, pentru că în apropiere de locul exploziei se afla sediul poliţiei şi al pompierilor, dar nu şi pentru insulă, unde a fost înregistrat şi numărul cel mai mare de morţi.
În opinia Mihaelei „acum poliţia va fi mai atentă la siturile extremiştilor, mai ales că este cunoscut faptul că sunt mulţi norvegieni împotriva refugiaţilor musulmani şi cred că ar trebui urmăriţi cei care au astfel de păreri”. În plus, mai spune românca, o altă consecinţă va fi înăsprirea controalelor de securitate: „O să crească acum nivelul de securitate; o să intensifice controalele şi mai mult, mai ales la clădirile guvernamentale, la aeroport, la librării”.