17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Norvegia: Breivik va fi arestat pentru opt săptămâni. E acuzat de...

UPDATE. Norvegia: Breivik va fi arestat pentru opt săptămâni. E acuzat de terorism. Un polonez a rămas în arestul poliţiei, suspectat că ar fi furnizat substanţele pentru fabricarea bombei

Update: Tatăl presupusului autor al atacurilor din Norvegia a declarat într-un interviu la postul TV2 că acesta mai bine s-ar fi sinucis decât să omoare oameni.

Jens Breivik se află în prezent în satul francez Cournanel, locuinţa sa fiind păzită de jandarmi, de teama represaliilor.

Update:Anders Behring Breivik, care a recunoscut că este autorul atacurilor din Norvegia, soldate cu 76 de morţi, s-a declarat pregătit să îşi petreacă restul zilelor în detenţie.

„A spus în timpul interogatoriilor că este pregătit să îşi petreacă toată viaţa în detenţie”, a declarat procurorul Christian Hatlo, potrivit AFP.

Update: Bilanţul atacurilor din Norvegia a fost revizuit la 76 de morţi, anunţă poliţia norvegiană, citată de CNN. Bilanţul vehiculat până prezent era de 93 de morţi.

Conform noului bilanţ, opt persoane au murit în atentatul din centrul capitalei norvegiene, iar 68 au fost împuşcate mortal în tabăra de vară de pe insula Utoya.

Update: Anders Breivik este acuzat de acte de terorism, a anunţat judecătorul care instrumentează cazul. Breivik rămâne în arestul poliţiei opt săptămâni, iar, timp de patru săptămâni, nu are dreptul să primească scrisori sau vizite, potrivit The Telegraph.

Norvegianul nu a pledat „vinovat”. El a explicat că a fost nevoit să efectueze aceste atacuri, pentru că vrea să salveze Europa de marxismul cultural şi de invazia musulmanilor. Motivele lui pot fi înţelese astfel: scopul atacurilor a fost să îi atenţioneze pe oameni, să provoace Partidului Laburist  pierderi cât mai mari şi să limiteze numărul celor care se gândesc să fie membri ai partidului. Acuzatul a explicat că Partidul Laburist a dezamăgit ţara şi oamenii, iar preţul trădării lor a fost plătit ieri, a arătat judecătorul.

Update: Procesul lui Anders Breivik, care a admis că este responsabil pentru explozia din Oslo şi insula Utoya, s-a încheiat. Norvegianul este transportat înapoi în închisoare. Judecătorul va da sentinţa la ora locală 15.15, anunţă The Telegraph.

Breivik consideră că acţiunea lui va fi înţeleasă de societate în 60 de ani, a arătat avocatul care îl reprezintă pe Breivik, într-un interviu pentru ziarul Aftenposten.

Avocatul Geir Lippestad a declarat că nu vrea să promoveze ideile lui Breivik şi că nu vrea să reproducă fraze din manifestul de 1500 pagini, publicat pe Internet.

El a mai arătat că Breivik nu s-a schimbat, este în continuare calm şi se concentrează pe detalii. Percepe procesul drept un fel de război sau de revoluţie şi că acţiunile lui sunt necesare pentru a-şi atinge scopurile şi că este clar că a acţionat sub impulsul unor convingeri adânci.

Update: Procesul lui Breivik a început, cu uşile închise. Când se apropia de tribunal, oamenii i-au strigat lui Anders Breivik : „Ne-ai trădat ţara, relatează The Telegraph.

De asemenea, se pare că Andres Breivik le-ar fi spus anchetatorilor că a sperat să ajungă pe insula Utoya când fosta şefă a Guvernului Harlem Brundlandt se afla încă pe insulă, relatează The Telegraph, citând ziarul norvegian Aftenposten. Poliţia din Oslo nu a dorit să comenteze informaţia.

Breivik avea doar ” o relaţie comercială cu furnizorul de substanţe chimice”, a precizat poliţia, potrivit The Telegraph. 

Update: Cinci din cei şase polonezi au fost eliberaţi, în timp ce unul a rămas în arestul poliţiei. Se pare ar fi proprietarul unei companii care deţine produse chimice pe Internet, produse care ar fi fost folosite de Breivik pentru fabricarea bombei care a explodat în Oslo, potrivit televiziunii naţionale norvegiene NRK.

Se pare că polonezul ar locui în Wroclaw, scrie Gazeta.pl .

De asemenea, furnizorul de substanţe chimice este menţionat în manifestul de 1500 pagini ai lui Andres Breivik, potrivit jurnalistului norvegian Stian Pride, citat de publicaţia The Telegraph. Poliţia norvegiană nu a confirmat încă faptul că arestarea polonezului este legată de masacrul lui Breivik.

Update: Şase polonezi au fost arestaţi în legătură cu dispariţia a două tone de fertilizator care ar fi putut fi folosit pentru fabricarea bombei din Oslo, relatează The Telegraph, în ediţie electronică. 

Poliţia norvegiană a efectuat un raid într-o zonă industrială din Oslo, arestând şase suspecţi care sunt cetăţeni polonezi.

Potrivit anchetei preliminare, se pare că cei şase suspecţi nu au legături directe cu autorul masacrului din Norvegia, Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani.

Update: Anders Behrin Breivik, bărbatul acuzat pentru dublul atac de vineri, din Norvegia, soldat cu 93 de morţi, va fi audiat astăzii în spatele uşilor închise, a decis judecătorul însărcinat cu dosarul, potrivit NewsIn.

În cursul audierii, ce va începe la ora locală 13.00 (14.00 ora României), judecătorul se va pronunţa asupra plasării în arest preventiv a lui Breivik.

Poliţia norvegiană şi procurorii au cerut anterior audierea cu uşile închise, în ciuda faptului că promisese iniţial deplină transparenţă.

Avocatul apărării declarase sâmbătă pentru VG că suspectul, identificat de presă ca fiind Anders Behring Breivik, de 32 de ani, doreşte să fie o audiere publică. „Vrea să explice de ce a făcut ce a făcut”, a spus avocatul.

 

Update: Anders Behring Breivik, suspectul în cazul atacurilor care au îndoliat Norvegia vineri, va fi prezentat mâine unui judecător, pentru o decizie privind eventuala plasare a sa în arest preventiv, a anunţat duminică poliţia norvegiană, citată de AFP, potrivit Mediafax.

„Suspectul va fi prezentat mâine (luni) în faţa unui tribunal pentru plasarea în arest preventiv„, a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliţia din Oslo, în cursul unei conferinţe de presă.

 

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puţin 92 de morţi la Oslo şi pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp, relatează AFP, citată de Mediafax.

„El recunoaşte faptele”, a declarat în cursul serii avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. „El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt”, a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost „cel mai probabil plănuite o perioadă îndelungată”.

Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo şi masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norvegiene.

Potrivit informaţiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un „fundamentalist creştin”, a declarat un oficial din poliţie, Roger Andresen, precizând că viziunile sale politice înclină „spre dreapta”.

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-a pregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009.

El detaliază acolo pregătirile pentru acţiunea sa, evocând „folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor”, şi afirmă că se aşteaptă să fie perceput drept „cel mai mare monstru de după al Doilea Răzoi Mondial”.

Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. „Suspectul s-a predat poliţiei imediat după sosirea acesteia, fără a opune rezistenţă”, a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliţia din Oslo.

Atacul a durat „aproximativ o oră şi 30 de minute”, a adăugat el, precizând că bărbatul avea două arme de foc.

Poliţia a declarat că suspectul nu şi-a explicat motivele.

Dar un element ar putea fi furnizat de o lungă înregistrare video publicată pe YouTube, care conţine critici violente la adresa islamului, marxismului şi multiculturalismului, atribuite sâmbătă de presa norvegiană lui Breivik.

La sfârşitul acestui document, suspectul apare în trei fotografii, dintre care una îl prezintă în poziţie de tragere cu o puşcă.

Publicată în ziua atacurilor, înregistrarea video descrie islamul drept „principala ideologie genocidară”. „Înainte de a începe Cruciada noastră, trebuie să ne facem datoria decimând marxismul cultural”.

Cele două ţinte ale atacurilor au fost Guvernul laburist al premierului Jens Stoltenberg şi şcoala de vară a organizaţiei de tineret al Partidului Laburist, de pe insula Utoeya.

Partiul Progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă, a anunţat că suspectul a aderat la partid în 1999 şi l-a părăsit în 2006. „Mă întristează şi mai mult să aflu că această persoană a fost în rândurile noastre”, a declarat preşedinta FrP, Siv Jensen, într-un comunicat.

Într-un mesaj postat în 2009 pe site-ul de dezbateri www.document.no, Breivik reproşa FrP „dorinţa de a satisface aşteptările multiculturale şi idealurile suicidare ale umanismului”.

Potrivit fundaţiei Expo, un observator al grupărilor de extremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în 2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creat în 2007 declară că apără „identitatea, cultura şi tradiţiile nordice”.

Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descrie drept conservator, creştin, celibatar, interesat de vânătoare şi de jocuri ca „World of Warcraft” şi „Modern Warfare 2”.

Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik era directorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-a permis să aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentru fabricarea de explozibili.

O Centrală de achiziţii agricole a anunţat de altfel că bărbatul a cumpărat şase tone de îngrăşământ la începutul lui mai.

Carnagiul, calificat drept „tragedie naţională” de premierul Stoltenberg şi care a generat un val de indignare şi de compasiune în lume, a început cu un atentat cu maşină-capcană în centrul cartierului din Oslo în care se află ministerele, soldat cu şapte morţi şi nouă răniţi grav.

La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40 de kilometri vest de capitală.

Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asigure securitatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschis focul asupra participanţilor. El purta un pulover cu sigla poliţiei când a fost arestat.

Conform unui nou bilanţ întocmit sâmbătă de poliţie, cel puţin 85 de persoane au fost ucise pe insulă, iar patru sau cinci persoane sunt în continuare date dispărute. Martorii au afirmat că mai mulţi tineri au încercat să scape de pe insulă înot.

Poliţişti la bordul unor bărci căutau prin apă eventuale victime suplimentare, iar poliţia a precizat că va folosi şi un mini-submarin. Crucea Roşie norvegiană a anunţat că şi scafandrii săi participă la căutări.

Supravieţuitorii au fost adunaţi la câţiva kilometri distanţă, la hotelul Sundvolden. Regele Harald al Norvegiei, regina Sonja, prinţul moştenitor Haakon, Stoltenberg şi mai mulţi miniştri i-au vizitat.

Armata şi poliţia au consolidat securitatea clădirilor şi instituţiilor după dublul atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu 191 de morţi. Acesta este de asemenea cel mai grav act de violenţă comis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suspectul în cazul atacurilor de la Oslo a fost membru al unui partid de dreapta

Principalul suspect în cazul atacurilor mortale comise vineri în Norvegia este un fost membru al formaţiunii populiste de dreapta Partidul Progresului (FrP) şi al mişcării sale de tineret, a anunţat sâmbătă partidul, potrivit Mediafax.

„Mă întristează şi mai mult să aflu că această persoană a fost în rândurile noastre”, a declarat preşedinta FrP, Siv Jensen, într-un comunicat.

Formaţiunea a precizat că suspectul, identificat drept Anders Behring Breivik de presa norvegiană, a aderat la partid în 1999 şi a fost radiat în 2006.

El a fost de asemenea un lider local al mişcării de tineret a FrP (FpU), între 2002 şi 2004, potrivit comunicatului partidului.

Postul de televiziune TV2 a afirmat că suspectul face parte din mediile de extremă-dreapta. Poliţia, care nu a confirmat identitatea suspectului, îl descrie ca un „fundamentalist creştin” de dreapta, ostil islamului.

Pe profilul său de pe Facebook, Behring Breivik se descrie drept conservator şi creştin.

Cel puţin 84 de persoane au murit în atacul armat comis vineri la şcoala de vară a tineretului laburist, pe insula Utoeya din apropiere de Oslo, iar alte şapte au fost ucise în explozia unei bombe în centrul capitalei, unde se află ministerele norvegiene.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă