12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialConstanţa - judeţul fără o sală de sport decentă

Constanţa – judeţul fără o sală de sport decentă

Echipele constănţene că nu pot evolua în faţa propriilor suporteri în competiţiile continentale, Sala Sporturilor de pe litoral fiind departe de normele europene.

 

Oraşul Constanţa a dobândit în ultimii ani renumele de capitala sporturilor de echipă. În ultimii zece ani, formaţiile de pe litoral au adunat tot atâtea titluri naţionale şi multe alte Cupe ale României. Când vine vorba de competiţiile interne, toate sunt bune şi frumoase. Când trecem graniţele, problema cade în derizoriu. Motivul este acela că Sala Sporturilor constănţeană este complet demodată şi nu mai întruneşte condiţiile pentru a organiza competiţii continentale.

HCM Constanţa, echipa care va reprezenta România în Liga Campionilor la handbal masculin, nu va putea evolua în propria sală în competiţia continentală. Oficialii Federaţiei Europene de Handbal (EHF) nu au dat OK-ul pentru sala din bulevardul Tomis, deşi au lăsat să se înţeleagă că mai există şanse. „Când am fost la Viena, oficialii EHF mi-au spus că vor veni în inspecţie la Constanţa pentru a vedea dacă HCM poate evolua aici. Nici vorbă. În urmă cu două zile, am primit o hârtie oficială prin care am fost anunţaţi că sub nici o formă nu putem juca la Constanţa”, a declarat directorul executiv al HCM, Nurhan Ali. Va fi a doua oară când echipa de pe litoral îşi va disputa meciurile din competiţia supremă a handbalului de club continental departe de casă.

În stagiunea 2009/2010, HCM evolua la Buzău şi reuşea să se califice, în premieră pentru o echipă românească, în optimile competiţiei. „Am reuşit să îi înduplecăm totuşi pe oficialii EHF să jucăm la Buzău. Singura variantă era Polivalenta din Capitală, însă, în cele din urmă, sala din Buzău a fost omologată şi vom juca acolo. Data trecută am reuşit să obţinem cea mai bună performanţă europeană a noastră. Am fost primiţi cu căldură şi sunt sigur că şi acum se va întâmpla la fel. Mai mult, au fost şi mulţi constănţeni care ne-au însoţit la Buzău, ne-au încurajat şi sunt sigur că ne vor urma oriunde vom juca. Singurul lucru negativ este acela că la stabilirea bugetului nu au fost incluse şi cheltuielile pentru deplasările la Buzău, drum, cazare, şi vom juca acolo cinci meciuri”, a mai spus Nurhan Ali.

Şansă pentru volei

Există totuşi şi o echipă constănţeană care va juca în Europa în faţa propriilor suporteri. Echipa feminină de volei CSV 2004 Tomis va juca în Sala Sporturilor de pe litoral partidele din Liga Campionilor.

Paradoxal, norocul constănţencelor vine la urma modificărilor făcute în arena de pe Bd. Tomis pentru HCM Constanţa, echipă căreia i s-a interzis de către EHF să joace pe propriul teren, astfel că va evolua la Buzău. În ce constă norocul tomitanelor: vremea când CVM Tomis, formaţia masculină de volei, câştiga titlul şi spera la un loc în Liga Campionilor, nu se punea în discuţie o evoluţie în competiţia supremă a voleiului continental la Constanţa, pentru că sala nu îndeplinea cerinţele, mai exact nu era suficient de lată. Anul trecut, pentru a putea evolua la Constanţa, HCM împreună cu autorităţile locale au decis să facă modificări la suprafaţa de joc, mai exact să lăţească terenul, ceea ce s-a întâmplat. HCM a primit lovitura de la EHF, care acum le-a cerut handbaliştilor să joace în sală de peste 3.000 de locuri. Sala din Constanţa are 1.700. La volei nu se cere un număr atât de mare de spectatori şi, cum suprafaţa de joc a fost lăţită, CSV 2004 Tomis poate juca fără probleme pe litoral. „Sala Sporturilor din Constanţa a fost omologată şi vom putea evolua acasă fără probleme”, a declarat preşedintele grupării constănţene, Cristian Zgabercea.

Proiect există, bani nu sunt

La Constanţa se poate face nu doar o sală polivalentă, ci un complex sportiv de cinci stele. „Mâine putem băga cazmaua în pământ, dar nu putem pentru că nu avem bani”, spune Cristian Zgabercea despre proiectul de la Constanţa.

Acesta este făcut de o firmă americană de renume şi cuprinde o sală polivalentă cu 10.600 de locuri, sală de încălzire şi un bazin de înot olimpic.

Proiectul a fost pus pe linie moartă deoarece Ministerul Sportului s-a desfiinţat şi actualul Guvern nu mai este dispus să-l finanţeze.

Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă