Un rezervor important pentru creşterea ratei ocupării, de la 63 la 70 la sută până în 2020, sunt romii care trăiesc la marginea societăţii iar autorităţile trebuie să facă eforturi pentru a-i aduce în centrul societăţii, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, potrivit Mediafax.
Ministrul Muncii a discutat cu comisarul pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, despre problema romilor şi despre strategia pe termen lung pe care România va trebui să o elaboreze, până la sfârşitul anului, pentru incluziunea socială a romilor.
„Eu i-am spus comisarului că voi avea o abordare foarte pragmatică în mandatul meu. Voi porni de la faptul că, începând din 2014, România va trebui să crească rata ocupării de la 63 la sută, cât e acum, până la 70 la sută. Or, în această privinţă noi nu avem foarte multe opţiuni. Ca să creşti rata ocupării cu şapte puncte procentuale ai nevoie de nişte rezervoare, de unde să scoţi aceşti oameni şi să-i aduci pe piaţa muncii. Un rezervor important este acela al romilor, care din păcate, încă trăiesc la marginea societăţii”, a declarat ministrul Sebastian Lăzăroiu.
Demnitarul i-a transmis comisarului european că autorităţile de la Bucureşti trebuie să facă toate eforturile şi să-i aducă de la margine în centrul societăţii pe cetăţenii romi, având în vedere că aceştia au probleme serioase de integrare pe piaţa muncii.
Ministrul a mai spus că în România există deja, pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 90 de proiecte, care sunt destinate romilor ca beneficiari principali sau secundari, şi totalul banilor contractaţi este în jur de 250 de milioane de euro.
„Sigur că voi supraveghea cu atenţie aceste proiecte, pentru că este foarte important cât de eficiente sunt aceste proiecte şi în ce măsură îşi ating ţintele. De altfel, am vorbit şi de un proiect de integrare al femeilor rome prezentat săptămâna trecută la Alba Iulia. Am fost acolo, mi s-a părut un proiect interesant, legat de un nou concept pentru România, acela de economie socială. E vorba de crearea unor întreprinderi sociale, care să angajeze femei de etnie romă, în principal pe ocupaţiile lor tradiţionale”, a mai spus ministrul Lăzăroiu.