3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialTraian Băsescu, despre raportul european asupra Justiţiei: "România a început să aibă...

Traian Băsescu, despre raportul european asupra Justiţiei: „România a început să aibă instituţii autonome, nesubordonate politic”

UPDATE ORA 14.15

Preşedintele României, Traian Băsescu, a comentat concluziile raportului asupra Justiţiei din România, document făcut public miercuri de Comisia Europeană. Traian Băsescu a apreciat că raportul – despre care a spus că relevă pe de o a parte progrese făcute în direcţia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient şi compatibil, pe de altă parte pune degetul pe problemele care se perpetuează în Justiţie – este unul corect. 

Traian Băsescu nu a ezitat să menţioneze „aprecierea extrem de pozitivă şi consistentă la adresa Guvernului, care în opinia CE a dovedit determinare şi angajament în procesul de reformă”. Preşedintele a precizat însă că nu este de acord cu mesajul transmis de CE, cum că Parlamentul României trebuie să se implice mai mult în susţinerea efortului de reformare a Justiţiei. Băsescu a explicat că majoritatea parlamentară favorabilă Guvernului a susţinut asumările de răspundere pe care Executivul le-a făcut în domeniul judiciar.

Preşedintele a mai enumarat, la capitolul instituţii lăudate de CE, DNA, Parchetul General, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI.

„Instituţii neconvingătoare”, a adăugat Traian Băsescu, „sunt ÎCCJ şi CSM”.

De asemenea, şeful statului a ţinut să-şi continue duelul de la distanţă cu „o partea a presei”: „Apelul meu este ca presa să facă o prezentare corectă, echilibrată a acestui raport. Pentru că acea parte a presei nu mai poate minţi la nesfârşit. Una dintre minciuni este că DNA sau ANI acţionează la comandă. Dragi jurnalişti, instituţiile despre care am vorbit nu mai sunt cele din 2004, funcţionează autonom şi toate încercările dumneavoastră, a politicienilor şi a altora de a discredita aceste instituţii nu fac decât să vă penibilizeze”.

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre problema achiziţiilor publice: „Am propus ca pentru moment România să înceteze să trimită facturi de decontare la Bruxelles. Măsura de a verifica toate proiectele şi de a nu trimite facturi la Bruxelles este una necesară”.

Preşedintele a reiterat ideea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu trebuie anexat la condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen.

…….

Raportul periodic de monitorizare a evoluţiei sistemelor judiciare din România şi Bulgaria – condiţie pentru intergrarea în Uniunea Europeană – va fi prezentat, începând cu ora 12 (ora României), la Bruxelles.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost activat în cazul ambelor state la 1 ianuarie 2007.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a subliniat că un factor foarte important ar fi ca sistemele judiciare din cele două ţări să fie dedicate în implementarea recomandărilor din raport.

„De la ultimul raport, România a făcut paşi importanţi în îmbunătăţirea sistemului judiciar”, a transmis Mark Grey, referindu-se la cele patru coduri – civil, penal şi cele de prodcedură – şi la „mica reformă în justiţie”.

[Video – Dezbaterile RL]Sabina Fati şi Cristian Câmpeanu dezbat alături de Laura Ştefan, coordonatorul programelor anticorupţie SAR, raportul de ţară

Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că România a răspuns rapid la recomandarea Comisiei adoptând un nou cadru pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Şi a apreciat că Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat să aducă în Justiţie cazuri de corupţie la nivel înalt.

Însă oficialul european a făcut o serie de avertizări: „Progresele în domeniul combaterii corupţiei trebuie continuate, trebuie grăbite procesele în cazurile de înaltă coruptie pentru a nu se prescrie”, a mai spus Mark Grey.

Mark Grey a mai declarat că România trebuie să ia măsuri pentru a sancţiona incompatibilităţile constatate de ANI şi pentru a confisca activele nejustificate. 

În concluzie, raportul arată că România trebuie să adopte măsuri urgente pentru accelerarea judecării dosarelor de corupţie la nivel înalt şi pentru evitarea prescrierii acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului; ar trebui adoptate măsuri urgente pentru a se îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice.

Comisia Europeană va analiza vara viitoare progresele făcute de România şi Bulgaria sub îndrumarea MCV-ului, urmând apoi să decidă dacă va fi cazul să ia în considerare ridicarea mecansimelor pentru cele două ţări.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă