17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialEuropa fฤƒrฤƒ Turcia

Europa fฤƒrฤƒ Turcia

O majoritate a cetฤƒลฃenilor europeni (de exemplu peste 60% din fran–cezi ลŸi ger–mani) cred cฤƒ Turcia nu ar trebui sฤƒ devinฤƒ parte a Uniunii Europene. Opoziลฃia are varii motive – unele valide, altele fondate pe prejudecฤƒลฃi: Turcia e prea mare; muncitorii turci ar putea invada alte state membre; Turcia are un dosar problematic al drepturilor omului; Turcia asupreลŸte kurzii; Turcia nu ลŸi-a rezolvat problemele cu Grecia legate de Cipru.

Dar principalul motiv este cฤƒ Turcia, o ลฃarฤƒ majoritar musulmanฤƒ, guvernatฤƒ de un partid musulman, e privitฤƒ ca un corp prea strฤƒin. În cuvintele fostului preลŸedinte francez Valéry Giscard d’Estaing, unul dintre autorii Constituลฃiei UE, „Turcia nu e o ลฃarฤƒ europeanฤƒ”.

Un enunลฃ greu de înghiลฃit pentru elita secularฤƒ, occidentalizatฤƒ din Turcia, care a investit decenii, dacฤƒ nu mai mult, în încercarea de a-ลŸi demonstra buna-credinลฃฤƒ europeanฤƒ. Recent, un turc foarte ลŸcolit, care lucra pentru o organizaลฃie internaลฃionalฤƒ, mi-a spus: „Jucฤƒm fotbal cu ei, cântฤƒm cu ei la TV, facem afaceri cu ei, ne-am îmbunฤƒtฤƒลฃit situaลฃia drepturilor omului, ne-am democratizat politica. Facem tot ce ne cer ลŸi totuลŸi nu ne vor”.

„AลŸa e”, vine replica unei turcoaice din apropierea noastrฤƒ, vorbitoare fluentฤƒ de englezฤƒ, cu state vechi la Londra ลŸi în ONG-uri de promovare a drepturilor omului, fiind la rândul ei închisฤƒ în anii 1980 pentru opoziลฃia faลฃฤƒ de regimul militar: „Urฤƒsc Europa. Nu sunt europeanฤƒ ลŸi oricum, cui îi trebuie Europa?”.

Bunฤƒ întrebare. În timp ce criza din Grecia sfâลŸie tivul zonei euro, economia Turciei e în creลŸtere accentuatฤƒ. Sigur, „Europa” a fost mulลฃi ani un simbol, nu doar al bogฤƒลฃiei, ci ลŸi al politicilor liberale, al societฤƒลฃilor deschise ลŸi drepturilor omului. Iar societatea turcฤƒ a profitat mult din încercarea – nici perfectฤƒ, nici dusฤƒ la bun sfârลŸit încฤƒ – de a se ridica la standardele europene.

Dar tot mai mulลฃi europeni sunt deziluzionaลฃi de Uniune. Departe de a fi un model de democraลฃie, UE este asociatฤƒ cu un mandarinat arogant ลŸi rupt de realitate, care emite regulamente ลŸi edicte cu un dispreลฃ paternalist ลŸi sfidฤƒtor pentru cetฤƒลฃenii obiลŸnuiลฃi. Iar unele dintre noile sale state membre – România, Bulgaria ลŸi Ungaria, de exemplu – nu se plaseazฤƒ tocmai pe culmile democraลฃiei liberale deschise.

AลŸa cฤƒ dacฤƒ nici europenii nu cred în propria Uniune, de ce sฤƒโ€‘ลŸi doreascฤƒ Turcia sฤƒ adere la ea? De fapt, femeii care protesta, afirmând cฤƒ urฤƒลŸte Europa, i-ar plฤƒcea încฤƒ foarte mult sฤƒ vadฤƒ Turcia în UE. Veninul ei era cel al unei iubite respinse.

Membrii elitei seculare, pro-europene, care a guvernat cvasi-permanent de când Kemal Atatürk a fondat Republica din 1923, sunt acum supuลŸi unei duble presiuni. Obstrucลฃionaลฃi de UE, ei sunt împinลŸi din poziลฃiile lor privilegiate de o nouฤƒ elitฤƒ, mai provincialฤƒ, mai religioasฤƒ, mai puลฃin liberalฤƒ, dar nu neapฤƒrat mai puลฃin democraticฤƒ – o cohortฤƒ întruchipatฤƒ de foarte popularul prim-ministru Recep Tayyip ErdoฤŸan.

Pentru aceลŸti turci occidentalizaลฃi, acceptarea de cฤƒtre UE reprezintฤƒ un fel de perfuzie care sฤƒ-i imunizeze faลฃฤƒ de curentele populismului islamic reprezentat de ErdoฤŸan. ลži chiar au nevoie de încurajare, pentru cฤƒ or fi islamiลŸtii lui ErdoฤŸan democraลฃi, dar seculariลŸtii, per ansamblu, sunt mai liberali.

Dar vechea elitฤƒ privilegiatฤƒ nu e singurul grup din Turcia care ar urma sฤƒ profite din integrarea în Europa. Minoritฤƒลฃilor le merge bine în interiorul unor imperii, în special al celor binevoitoare. La fel ca scoลฃienii ลŸi catalanii, kurzii din Turcia sunt în favoarea intrฤƒrii în UE, pentru cฤƒ le oferฤƒ un refugiu faลฃฤƒ de majoritatea din propria ลฃarฤƒ.

ÎnseลŸi dimensiunile Turciei ลŸi ale populaลฃiei sale îngrijoreazฤƒ europenii, nu fฤƒrฤƒ motiv. Dar frica e probabil exageratฤƒ. Acum, cฤƒ economia Turciei e în plin boom, vor exista mai puลฃine motive pentru turcii mai sฤƒraci sฤƒ-ลŸi caute de muncฤƒ în alte ลฃฤƒri, cu atât mai puลฃin pentru a le „invada”. Iar dacฤƒ numฤƒrul mare de membri din UE va fi un obstacol împotriva unui viitor stat federal, acest lucru s-ar putea sฤƒ nu fie prea rฤƒu. Oricum, e improbabil ca adฤƒugarea Turciei sฤƒ facฤƒ diferenลฃa crucialฤƒ.

Din perspectiva turcilor cu vederi occidentale, mândria de a deveni parte a UE e poate mai puลฃin importantฤƒ decât durerea respingerii. Dar acelaลŸi lucru se poate spune despre europeni. Dacฤƒ cea mai occidentalizatฤƒ, mai modernฤƒ ลŸi democraticฤƒ republicฤƒ a lumii islamice s-ar înฤƒcri din cauza unor resentimente anti-europene, acest rezultat nu ar fi deloc bun pentru Occident – sau chiar pentru întreaga lume.

Turcia e într-o bunฤƒ poziลฃie de a ghida alte state musulmane într-o direcลฃie mai liberal-democraticฤƒ. În plus, cu o perspectivฤƒ realฤƒ de a se alฤƒtura Europei, Turcia ar fi mai bine plasatฤƒ pentru a dezamorsa actualele ลŸi potenลฃialele tensiuni dintre Europa ลŸi Orientul Mijlociu. Fฤƒrฤƒ Turcia, implicarea UE în Orientul Mijlociu încฤƒ aratฤƒ a imperialism occidental.

Perspectiva Turciei de a fi primitฤƒ în UE ar disipa ลŸi ideea vetustฤƒ cฤƒ Europa reprezintฤƒ creลŸtinฤƒtatea. Sigur cฤƒ religiile creลŸtine au contribuit la formarea civilizaลฃiei europene. Dar nu toลฃi cetฤƒลฃenii europeni sunt creลŸtini practicanลฃi. Mulลฃi nici mฤƒcar nu sunt creลŸtini.

Dacฤƒ o democraลฃie mare, cu o populaลฃie majoritar musulmanฤƒ, poate deveni membrฤƒ a UE, va fi de asemenea mai uลŸor ca musulmanii francezi, britanici, olandezi sau germani sฤƒ fie acceptaลฃi ca europeni. Cei care cred cฤƒ interesele comune ลŸi instituลฃiile liberale sunt ceea ce ar trebui sฤƒ defineascฤƒ UE ar avea de câลŸtigat de pe urma acceptฤƒrii acestei abordฤƒri. Cei care cautฤƒ o identitate europeanฤƒ bazatฤƒ pe culturฤƒ ลŸi religie îi vor rezista.

Din pฤƒcate, în aceste vremuri de crizฤƒ economicฤƒ, naลฃionalism în ascensiune ลŸi populism egoist, ลŸansele unei ลฃฤƒri musulmane de a intra în UE sunt slabe, ca sฤƒ nu spunem mai mult. Un asemenea proces nu poate fi impus oamenilor. A insista asupra aderฤƒrii împotriva voinลฃei majoritฤƒลฃii cetฤƒลฃenilor europeni ar avea fix acea alurฤƒ de paternalism nedemocratic din cauza cฤƒruia deja mulลฃi europeni întorc spatele UE.

Dar majoritatea nu are întotdeauna dreptate. Iar timpurile sโ€‘ar putea schimba. Pe de altฤƒ parte, s-ar putea totuลŸi sฤƒ ajungem sฤƒ regretฤƒm cฤƒ timpurile nu se schimbฤƒ destul de repede.

IAN BURUMA PREDฤ‚ DEMOCRAลขIE ลžI DREPTURILE OMULUI LA BARD COLLEGE ลžI ESTE AUTORUL Cฤ‚RลขII „TAMING THE GODS: RELIGION AND DEMOCRACY ON THREE CONTINENTS” „(ÎMBLÂNZIREA ZEILOR: RELIGIE ลžI DEMOCRAลขIE PE TREI CONTINENTE”).
COPYRIGHT: PROJECT SYNDICATE, 2011.

WWW.PROJECT-SYNDICATE.ORG
PODCAST (ÎN ENGLEZฤ‚): HTTP://MEDIA.BLUBRRY.COM/PS/MEDIA.LIBSYN.COM/MEDIA/PS/BURUMA52.MP3

Ian Buruma
Ian Buruma
Sef sectie, arte
Cele mai citite

Donald Trump รฎl vrea pe Elon Musk รฎn echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentalฤƒ pentru eficienศ›ฤƒ, condusฤƒ de Elon Musk รŽntr-un interviu despre viziunea sa economicฤƒ, Trump a declarat cฤƒ, dacฤƒ va ajunge la...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ