Comitetul Executiv al PSD, care se va reuni la sfârșitul acestei săptămâni, ar putea cere remanierea Executivului, după ce va face o evaluare a membrilor Guvernului.
Totuși, pentru ca remanierea să se producă efectiv, este nevoie ca primul-ministru să se adreseze președintelui României. De câteva luni însă, pare că Grindeanu nu vrea să schimbe pe nimeni, ceea ce a provocat nemulțumirea PSD.
Primarul Capitalei și vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a afirmat, duminică seara, că privește cu îngrijorare că premierul Sorin Grindeanu nu se mai consultă cu liderul social-democrat, Liviu Dragnea. Totodată, ea a vorbit și despre evaluarea activității miniștrilor din actualul Cabinet, precizând că șeful PSD „nu va face rabat de la calitate”.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la Antena 3, că relația dintre PSD și tehnocrați era mai bună decât cea pe care social-democrații o au cu cabinetul lui Grindeanu. „Privesc şi eu cu atenţie şi puţină îngrijorare faptul că domnul preşedinte a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu el ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situaţie nu le cunosc, dar mă îngrjiorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu preşedintele partidului”, a spus Firea. Primarul Capitalei a explicat că Dragnea este „persoana cea mai autorizată” să evalueze Executivul și să decidă cine trebuie schimbat, întrucât el a elaborat programul de guvernare.
Nemulțumită că n-a primit „salba de lacuri”
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni, într-un mesaj postat pe Facebook, că a fi șeful Guvernului reprezintă „o răspundere imensă”, pe care o ia în serios „în fiecare secundă”. Precizarea vine după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a criticat atât pe el, cât și modul în care acționează miniștrii din Cabinetul pe care îl conduce.
Gabriela Firea s-a plâns că a cerut Guvernului să-i transfere șoseaua de centură a Capitalei, metrroul și „salba de lacuri”, dar a fost refuzată. „Tot ceea ce solicită Primăria Capitalei către Guvern se loveşte ca de un zid. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor (…) Dacă solicit sprijin guvernamental nu o fac pentru mine. (…) Sunt surprinsă că există o reacţie ori înceată, ori de refuz, din partea reprezentanţilor unor ministere, care pur şi simplu pun în dificultate Primăria Capitalei", a arătat Firea.
Câteva ore mai târziu, declarațiile ei au fost întărite de către un alt „comunicator al PSD”, secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu. „Dezamăgirile doamnei Gabriela Firea trebuie rezolvate. Obligatoriu! Aici nu e cu comunicarea. Va trebui să comunice cei de la Guvern. Vom analiza la primul CEx astfel de chestiuni. Totuși, în București noi am câștigat alegerile, guvernul e de o culoare, nu există să nu comunice. (…) Gabriela Firea lucrează foarte repede, se mișcă foarte repede și probabil sunt oameni din sistemul nostru din Executiv care nu se mișcă la aceeași viteză. Acestea sunt chestiuni care se vor rezolva în interior. (…) Gabriela Firea avea dreptate. Trebuie să fie ascultată. Știe ce spune. Legat de remaniere, se face după ce se termină analiza”, a declarat Codrin Ștefănescu.
Fostul premier Victor Ponta a reacționat, luni, după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a criticat activitatea lui Sorin Grindeanu și a Cabinetului pe care îl conduce.
Amenințări cu demisia în bloc
Discuțiile despre remaniere au început din aprilie, dar de atunci nu s-a petrecut nimic. „Dacă în perioada următoare se va constata că unii miniştri nu reuşesc să ţină ritmul, probabil se va impune o remaniere”, a afirmat, în 27 aprilie, Liviu Dragnea. El a precizat la acel moment că o remaniere trebuie să plece de la premier. Replica lui Grindeanu, într-un interviu pentru Agerpres, a fost: „Nu ştiu dacă cineva face schimbări în minutul 15, când conduci cu 3-0”. El a insistat și asupra faptului că România are cea mai mare creștere din UE. Acest argument nu pare să-l fi convins pe Dragnea, care a susținut că Executivul „funcționează în viteza a 3-a”. Ulterior, tot mai mulți lideri PSD au început presiuni pentru ca șeful Executivului să schimbe o serie de miniștri. Pe lista celor mai contestați membri ai Guvernului s-au aflat ministrul Justiției, Tudorel Toader – a cărui demisie a fost cerută explicit de către Codrin Ștefănescu – și cel al Finanțelor, Viorel Ștefan.
La începutul lunii iunie, potrivit unor surse din PSD, s-a discutat chiar varianta demisiei în bloc a unor miniștri PSD pentru a forța chiar plecarea premierului Grindeanu. Demisia sa ar implica însă ca PSD să facă o nouă propunere care să fie acceptată sau nu de către președintele Klaus Iohannis. După alegerile din 2016, șeful statului a respins-o pe Sevil Shhaideh, prima propunere de premier venită dinspre coaliția PSD-ALDE, iar Dragnea a acceptat situația și a avansat o nouă variantă.
Gabriela Firea a reacționat, luni seară, după ce fostul premier Victor Ponta a intervenit în controversa dintre primarul Capitalei și premierul Sorin Grindeanu. În acest context, ea a afirmat că nu este surprinsă de reacție și că, dacă Ponta ar mai fi fost președinte al PSD, ea nu ar fi ajuns la șefia Primăriei Bucureștiului, întrucât nu a avut susținerea lui în campania electorală, potrivit Mediafax.
Remanieri după remanieri
De la instalarea, în 4 ianuarie, guvernul Grindeanu a schimbat nu mai puțin de patru miniștri. La 2 februarie a demisionat ministrul pentru mediul de afaceri, Florin Jianu. El a plecat după ce și-a exprimat dezacordul în legătură cu emiterea ordonanței 13/2017. La 9 februarie a demisionat ministrul Justiției, Florin Iordache, inițiatorul controversatei ordonanțe. La 23 februarie, a fost demisă Mihaela Toader, ministrul Fondurilor Europene, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a fost mutat la mediul de afaceri, iar Mihai Tudose a preluat portofoliul Economiei.