11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Specialist în Codul Fiscal

Specialist în Codul Fiscal

Consultantul fiscal, din poziţia de expert în domeniul legislaţiei fiscale şi al practicii ei, are un rol important în derularea în condiţii favorabile a unei afaceri, prin interpretarea codurilor fiscale.

Persoanele care doresc să aibă calitatea de consultant fiscal trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii. Absolvirea unei facultăţi cu profil economic este prima cerinţă obligatorie. De asemenea, este nevoie de o experienţă de minimum cinci ani fie în elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislaţiei fiscale, fie în servicii de administrare a legislaţiei fiscale, fie în elaborarea sau aplicarea reglementărilor contabile sau e într-o activitate financiar-contabilă. Nu în ultimul rând, un viitor consultant fiscal trebuie să nu aibă antecedente penale, ci capacitate deplină de exerciţiu şi să fi promovat examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal.

În privinţa examenului, Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) asigură accesul la profesia de consultant fiscal, autorizarea activităţii de consultanţă fiscală precum şi organizarea si coordonarea acesteia. Următorul examen pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal va fi organiza în perioada 8-9 octombrie, informaţii suplimentare putând obţine pe www.ccfiscali.ro. Examenul constă în susţinerea unei probe scrise şi a unei probe orale, iar materiile de examinare se axează pe legislaţia fiscală, gestiunea financiară şi contabilitatea întreprinderii, cât şi pe elemente de drept financiar şi fiscal. În vederea pregătirii candidaţilor la acest examen, CCF va organiza seminarii de pregătire, care se vor axa pe tematica şi bibliografia aferentă acestei sesiuni.

Acces la profesie

Pentru a putea profesa, persoana care a promovat examenul de consultant fiscal este obligată să se înregistreze în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor comerciale de consultanţă fiscală în termen de 60 de zile de la comunicarea rezultatului examenului. Odată îndeplinită această condiţie, consultanţii fiscali pot să îşi desfăşoare activitatea ca persoane fizice independente sau se pot asocia în societăţi comerciale care au în obiectul de activitate consultanţă fiscală.

Conform CFF, „consultantul fiscal oferă soluţiile legale pentru rezolvarea cerinţelor fiscale ale clientului. Lui îi revine responsabilitatea de a stabili situaţia de fapt fiscală prin întocmirea de rapoarte de expertiză fiscală judiciară şi extrajudiciară la solicitarea persoanelor interesate”. Mai mult, activitatea de consultanţă fiscală constă şi în acordarea de servicii şi asistenţă de specialitate pentru întocmirea declaraţiilor de impozite şi taxe, cât şi asistenţă privind întocmirea documentaţiei pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanţă şi a altor acte administrative fiscale. Nu în ultimul rând, consultantul fiscal oferă sprijin privind creanţele bugetului general consolidat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, dar şi reprezentare în faţa organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenţă de specialitate pe parcursul derulării inspecţiei fiscale.

În plus, consultanţii fiscali au avantajul că pe lângă activitatea de consultanţă fiscală, cu respectarea condiţiilor prevăzute de actele normative în materie, pot desfăşura şi activităţi de expertiză contabilă, audit financiar sau instruire şi perfecţionare în domeniul fiscal.  

Tematica de examen

1. Noţiuni de drept comercial;

2. Noţiuni generale privind finanţele publice şi principiile generale ale fiscalităţii;

3. Impozitul pe profit;

4. Impozitul pe venit;

5. Contribuţii sociale (pensii, sănătate, şomaj);

6. Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România;

7. Impozite şi taxe locale;

8. Taxa pe valoarea adăugată;

9. Accize;

10. Taxele vamale;

11. Contabilitate;

12. Sancţiuni şi căi de contestare;

13. Aspecte privind procedura fiscală.

>>Cadrul juridic pentru organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea 198/2002, modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.53/2007.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...

Israelul a lovit de zece ori în suburbiile sudice din Beirut miercuri seara

Agenţia de presă libaneză Ani a anunţat miercuri seara zece lovituri israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, bastion al mişcării islamiste Hezbollah, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă