3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialGigi Becali, furios după înfrângerea Stelei în Supercupă: "N-avem creier!"

Gigi Becali, furios după înfrângerea Stelei în Supercupă: „N-avem creier!”

Patronul Stelei s-a arătat foarte supărat după eşecul în faţa Oţelului, 0-1 în Supercupa României. După cum a obişnuit publicul românesc în ultimii ani, Becali şi-a criticat dur jucătorii.

„Nici în cele mai urîte vise nu-mi imaginam că puteam pierde! Cum, semifinalista Cupei UEFA să piardă cu Oţelul?! Era o chestie de demnitate, nu că m-ar fi interesat prea mult trofeul ăsta. Da’ cu cine să baţi?! Cu Latovlevici?! Cu Bicfalvi?! N-ai mijlocaşi centrali, n-ai cum să cîştigi! N-avem un creier la mijlocul terenului, asta n-avem!”, a izbucnit Gigi Becali, duminică seara, la GSP TV. Acesta a apreciat însă evoluţiile lui Tatu, Rusescu şi Brandan.

Becali a dat asigurări că va întări lotul: „Nu vă faceţi griji, o să cumpăr încă 4-5 jucători şi gata, rezolv problema. Trebuie neapărat să mă implic, altfel, dacă o să continuăm în halul ăsta, nu ne calificăm nici în grupele Europa League, iar în 6-7 etape ne luăm adio şi de la campionat!”.

Şi antrenorul Stelei, Ronny Levy, a insistat că roş-albaştrii au nevoie de forţă mai mare în atac. În meciul cu Oţelul, echipa bucureşteană a reuşit doar 3 şuturi pe poartă şi o singură fază periculoasă, venită în urma unei lovituri libere la care gălăţeanul Paraschiv a greşit.

De partea cealaltă, conducătorul Oţelului, Marius Stan, s-a bucurat cu moderaţie: „Al doilea trofeul a interval de o lună, se pare că am prins gustul succesului. Însă nu putem spune că sîntem favoriţi la titlu în noul sezon. Faptul că avem acelaşi nucleu pe banca tehnică şi în lot ne va face să fim la fel de puternici în viitor. Vom avea trei competiţii, nimeni nu ştie cum va fi”.

Marius Stan şi-a repetat apoi filosofia cu care a reuşit să aducă titlul şi Supercupa la Galaţi: „Noi n-am făcut investiţii, nu avem de gând să facem. Dacă jucătorii sunt cei mai buni, de ce să-i schimbăm?”.

Oţelul aşteaptă acum debutul de campionat, care le va aduce, pe 25 iulie, o deplasare la Ploieşti pentru înfruntarea cu nou-promovata Petrolul. Apoi, pe 25 august, gălăţenii îşi vor afla adversarii din grupele Ligii Campionilor.

Steaua va începe campionatul cu deplasarea la Sibiu, unde va juca împotriva nou-promovatei Voinţa, pe 23 iulie. Pe 5 august, steliştii îşi vor afla adversarii din play-off-ul pentru Europa League.

…………………….

CRONICĂ: Oţelul – Steaua 1-0. Supercupa României merge la Galaţi!

Campioana Oţelul Galaţi şi-a confirmat superioritatea în faţa Stelei câştigând Supercupa disputată pe stadionul din Piatra Neamţ cu 1-0, scor care putea să fie mai mare judecând după ocaziile de la poarta lui Tătăruşanu.

Noua Steaua – de fapt, aceeaşi echipă fără orizont şi fără încredere în propriile forţe care abia a izbutit un loc cinci sezonul trecut – a fost cu adevărat periculoasă numai câteva minute în startul meciului. Atunci a avut şi cea mai clară ocazie a sa, când fundaşul Galamaz nu a ştiut să profite de o greşeală a lui Paraschiv şi a trimis slab spre poarta lui Grahovac.

Jocul formaţiei lui Ronny Levy s-a stins însă după ce mijlocaşul Cristi Tănase a ieşit accidentat în primele 10 minute. Apar iarăşi semne de întrebare asupra felului în care echipele româneşti fac pregătirea în pauzele competiţionale pentru că şi gălăţeanul Giurgiu a trebuit înlocuit în debutul meciului.

Oţelul nu a suferit însă. Mecanismul pregătit de Dorniel Munteanu a început să funcţioneze ca în sezonul trecut şi în curând a venit şi golul. Laurenţiu Buş a sprintat într-un spaţiu neprotejat de Martinovic şi, de la marginea careului, a finalizat cu clasă la colţul lung.

Ca şi în meciurile pierdute în returul campionatului trecut cu Dinamo şi Rapid, Steaua nu a putut să alerge cu spor după egalare. S-a bazat numai pe fazele fixe, un joc parcă la alibi, aşa, ca să nu spună că nu a încercat. Cornerele şi loviturile libere le-au tocit picioarele lui Brandan şi Nicoliţă, însă în zadar. Tot Oţelul a fost mai periculoasă, Ibeh nimerind bara în minutul 32.

Fast-forward până în minutul 60, când ”galbenele” au început să se adune, mai ales de partea steliştilor. Bucureştenii macină în gol: punctează doar la cornere însă nu izbutesc să ameninţe decisiv poarta lui Grahovac.

În ultimele 10 minute, Oţelul lui Dorinel se decide să înţepe pe contre şi reuşeşte. În minutele 80, 88 şi 89 gălăţenii ratează ocazii rare, părând că vor să păstreze tradiţia ultimelor meciuri cu Steaua, în care nu s-a marcat mai mult de un gol de partidă.

Tătăruşanu încearcă să-şi motiveze colegii ieşind la un alt corner obţinut de Steaua în prelungiri, însă Oţelul scapă şi de această fază şi apoi ţine mingea departe de buturile proprii. În acest fel, prima campioana din istoria regiunii istorice Moldova obţine şi prima Supercupă din istorie. Şi aşteaptă acum în linişte tragerea la sorţi pentru prima participare în grupele Ligii Campionilor. Privind înapoi, Paraschiv, Râpă şi compania sigur îşi vor spune că jocul cu Steaua a fost foarte, foarte uşor.

……………..

MINUTUL 90+4 – Fluier final. Oţelul lui Dorinel Munteanu câştigă Supercupa.

MINUTUL 90+2 – Corner pentru Steaua la care iese şi Tătăruşanu. Fără rezultat!

MINUTUL 89 – Altă mare ocazie pentru gălăţeni! Ibeh depăşeşte pe contraatac 3-4 stelişti însă, scăpat singur cu Tătăruşanu, trage fix în portarul stelist.

MINUTUL 89 – Galben pentru Râpă!

MINUTUL 88 – Ocazie pentru Oţelul! Marius Pena trece subtil mingea pe lângă Latovlevici la 14 metri de poarta lui Tătăruşanu, însă şutează peste, preferând o finalizare pretenţioasă.

MINUTUL 84 – Gălăţenii reuşesc să calmeze meciul pe final. Păstrează mingea cât pot de mult, profitând de apatia şi de lipsa de idei a steliştilor.

MINUTUL 81 – Ultima schimbare la Oţelul. Iese Perendija, intră Sârghi.

MINUTUL 80 – Ocazie pentru Oţelul! Tătăruşanu nu reuşeşte să respingă o centrare de pe dreapta, mingea ajunge pe partea cealaltă la Antal, care şutează din prima în blocaj.

MINUTUL 79 – Fundaşul Oţelului Perendija primeşte galben!

MINUTUL 78 – Galeria Oţelului face spectacol. Gălăţenii sunt aproape de victorie în Supercupă.

MINUTUL 73 – Al câtelea corner pentru Steaua? Şi a câta oară când apărarea lui Dorinel Munteanu respinge fără probleme? Echipa lui Ronny Levy nu pare capabilă să marcheze în meciul din această seară.

MINUTUL 71 – Rusescu găşeşte într-un final spaţiu în careul Oţelului, însă trimite peste poartă centrarea bună a lui Brandan.

MINUTUL 68 – Liviu Antal ia galben după o harţă la mijlocul terenului cu Brandan. Steliştii sunt însă cei care par din ce în ce mai nervoşi.

MINUTUL 66 – Raul Rusescu este şi el avertizat cu cartonaşul galben!

MINUTUL 65 – Schimbare la Oţelul. Intră Marius Pena în locul lui Gabriel Paraschiv. Oţelul îşi păstrează formula de joc.

MINUTUL 63 – Steaua mai obţine un corner după prima faza de atac coerentă reuşită de bucureşteni în această repriză. Cornerul dă ceva emoţii gălăţenilor, însă în cele din urmă Gardoş comite fault la portar.

MINUTUL 59 – Meciul se urâţeşte. Martinovic îl ”crestează” pe autorul golului, Buş, cu o intrare prin alunecare, vrând parcă să-ţi ia revanşa pentru reuşita din prima repriză, la care sârbul a fost cel care a greşit. Arbitrul îi dă galben!

MINUTUL 58 – Nicoliţă primeşte şi el cartonaş galben!

MINUTUL 57 – Steaua se bazează tot pe faze fixe pentru a se apropia de careul advers şi, conform scenariului stabilit în prima repriză, nu are clarviziunea necesară pentru a concretiza aceste lovituri.

MINUTUL 52 – Eric Bicfalvi primeşte cartonaş galben!

MINUTUL 51 – Steaua se apropie de poarta Oţelului, dar Tatu centrează în braţele lui Grahovac.

MINUTUL 46 – Începe repriza secundă!

MINUTUL 45+3 – Se încheie prima repriză! Oţelul a fost în mod clar echipa mai bună, în timp ce Steaua a arătat că vrea, dar că încă suferă la capitolul consistenţă în joc.

MINUTUL 44 – Steaua încearcă un raid de final de repriză, obţine alte două cornere în două minute, dar Oţelul se apără iarăşi exact.

MINUTUL 40 – Gabriel Paraschiv primeşte cartonaş galben.

MINUTUL 37 – Jocul de pase al Oţelului îi aduce din nou pe gălăţeni foarte repede în careul stelist, unde Viglianti şutează din unghi în portarul Tătăruşanu.

MINUTUL 35 – Steaua se grăbeşte să dea replica şi obţine două cornere consecutive. Gălăţenii resping de fiecare dată.

MINUTUL 32 – OCAZIE OŢELUL! Ibeh a trimis în bara porţii lui Tătăruşanu, din 6 metri, după o preluare perfectă pe lângă Gardoş.

MINUTUL 30 – Steaua încearcă să găsească culoare spre poarta Oţelului, gălăţenii se apără organizat.

MINUTUL 25 – Nicoliţă trimite ”în plopi” o centrare dintr-o poziţie bună, după una dintre singurele faze în care steliştii au legat mai multe pase în terenul advers.

MINUTUL 21 – Corner irosit de Steaua. Bucureştenii au reuşit până acum să se apropie de poarta lui Grahovac doar la fazele fixe. Pressingul Oţelului funcţionează foarte bine.

MINUTUL 14 – GOOL OŢELUL! Laurenţiu Buş intră în centru la o fază rapidă a Oţelului, îi ”fixează” pe doi fundaşi stelişti şi finalizează frumos, de la marginea careului, la colţul lung!

MINUTUL 12 – GOL ANULAT PENTRU OŢELUL! Paraschiv, aflat în offside la o lovitură liberă a Galaţiului, încearcă să joace mingea, care intră în plasă fără ca jucătorul Oţelului să o atingă. Gol anulat corect.

MINUTUL 10 – Schimbare forţată şi la Steaua! Cristi Tănase este înlocuit cu Liviu Băjenaru, care debutează astfel într-un meci oficial pentru roş-albaştri.

MINUTUL 6 – OCAZIE STEAUA! Galamaz a ratat incredibil din 3 metri, şutând în portarul advers după ce mingea i-a ajuns dintr-o ezitare a lui Paraschiv, în urma unei lovituri libere executate de Brandan.

MINUTUL 4 – Meciul a început lent, cu Steaua luând prim-planul. Singura fază tensionată a fost însă cea în care gălăţeanul Giurgiu s-a accidentat. În locul său a intrat argentinianul Viglianti. 

UPDATE 20.50 – Boxerul Lucian Bute dă lovitura de începere a Supercupei României.

UPDATE 20.45 – Moment de reculegere în memoria fostului internaţional al României, Ştefan Sameş, decedat în noaptea de sîmbătă spre duminică, la 60 de ani. Steliştii au intrat pe teren cu tricouri negre pe care stă scris un mesaj în memoria lui Sameş: ”Întotdeauna printre noi”.

UPDATE 20.40 – Bătăi într-una dintre peluzele stadionului din Piatra Neamţ între suporterii celor două echipe. În altă ordine de idei, campionul mondial la box Lucian Bute este prezent la meci.

UPDATE 20.15 – Echipele de start pentru Supercupa României, Steaua – Oţelul, sunt următoarele:

Steaua: Tătăruşanu – Martinovic, Gardoş, Galamaz, Latovlevici – Nicoliţă, Bicfalvi, Brandan, C. Tănase – Rusescu, Tatu

Oţelul: Grahovac – Râpă, Costin, Perendija, Sălăgeanu – Giurgiu, Neagu – Antal, Ibeh, Buş – Paraschiv

………………….

AVANCRONICĂ: Ce aşteptăm de la Supercupa Steaua – Oţelul: goluri puţine, campionii câştigători

Sezonul 2011-2012 al competiţiei interne de fotbal începe duminică seară, pe stadionul din Piatra Neamţ, cu Supercupa României. Campioana-surpriză a ediţiei trecute, Oţelul, întâlneşte câştigătoarea – tot surpriză, judecând după lipsa performanţelor în ultimii 5 ani – a Cupei României, Steaua Bucureşti.

În ciuda faptului că unele case de pariuri o dau favorită pe Steaua, realitatea ultimilor luni pare să favorizeze Oţelul.

Bineînţeles, pariorii pot avea în vedere blazonul Stelei – 23 de campionate, 21 de cupe, 5 Supercupe – şi faptul că, în ultimele patru întâlniri directe, bucureştenii au învins de trei ori, pierzând doar o dată. Totuşi, prin robusteţea lotului, atmosfera în rândul jucătorilor, stabilitatea pe banca tehnică şi suportul oferit de patronat, Oţelul este net favorizată.

Înainte de comparaţiile pe direcţiile menţionate mai sus, ceea ce se poate anticipa despre jocul Steaua – Oţelul este că nu are şanse să ofere foarte multe goluri. În campionatul trecut, bucureştenii au avut o medie de goluri pe meci de 1,29, iar campionii nu au excelat nici ei: 1,35. În schimb, Oţelul a încasat 25 de goluri în 34 de meciuri, iar Steaua – 27 în tot atâtea jocuri.

Continuitate vs haos

Înapoi la atuu-rile enumerate mai sus în contul Oţelului, trebuie luat în considerare şi un termen tocit de sens în comentariile sportive: „omogenitate„. Gălăţenii au transferat puţin şi, în principiu, mai mult pentru a-şi asigura banca de rezerve decât pentru a întări primul „11”. Echipa de start de duminică seară nu este aşteptată să aibă vreo noutate faţă de formaţia-standard cu care Oţelul a câştigat campionatul.

Steaua însă a făcut din nou o schimbare de lot consistentă: au plecat nouă jucători (Emeghara, Dică, Cosmin Matei, Laurenţiu Marinescu, Janos Szekely, Maicon, Andrei Ionescu, Cezar Lungu şi Marius Bilaşco) şi au venit şase (Băjenaru, Mihai Costea, Tatu, Gabi Matei, Raul Rusescu şi Dorinel Popa). După transferul lui Bilaşco în China, Steaua a rămas cu o linie de atac în întregime de dată recentă. Antrenorul este şi el un „transfer” nou, chiar dacă Ronny Levy a mai antrenat în România, pe defuncta Unirea Urziceni, încheind returul campionatului 2009-2010 pe locul secund.

În plus, în vreme ce patronul gălăţenilor, Marius Stan, a reuşit să-l facă pe Dorinel Munteanu să rămână la Oţelul, după ce părea că „Neamţul” va renunţa în urma unor neînţelegeri de ordin financiar, Gigi Becali a tratat cu superficialitate cererea lui Bănel Nicoliţă de a pleca în străinătate.

Nicoliţă pleacă, Nicoliţă stă…

Deşi au încercat în două rânduri să-l transfere, turcii de la Samsunspor, singura grupare care a înaintat o ofertă concretă pentru mijlocaşul cu aproape 200 de apariţii în tricoul Stelei, au fost refuzaţi de Becali. Astfel, Nicoliţă se află într-o situaţie cel puţin ciudată la club: nu este dorit, nu vrea să mai continue cu echipa dar, în lipsa alternativelor, urmează să fie iarăşi titular. Nicoliţă nu va putea să fie liderul de care Steaua duce lipsă, dar se pare că niciun alt jucător din actualul lot nu va fi capabil să-şi asume acest rol: Tătăruşanu nu are destul de multă influenţă şi nu poate decât să amâne primirea golului când lucrurile nu merg bine în teren, Gardoş este prea tânăr, iar Cristi Tănase nu a demonstrat că s-a maturizat suficient de mult.

De partea cealaltă, Oţelul a renunţat doar la jucători care nu mai aveau şanse la primul „11” precum Ochiroşii, Milea, Csaba Borbely sau Sipovici. Şi, în afară de jucătorii reveniţi din împrumuturi, a adus doar trei fotbalişti: mijlocaşul ofensiv Sorin Frunză, atacantul Daniel Chavez şi fundaşul Zoran Ljubinkovici. Astfel, mult-anunţatul exod al titularilor care au câştigat campionatul nu a avut loc, Paraschiv, Râpă sau Antal rămânând la echipă.

Oţelul, mai bună post pe post

Mai mult, potrivit GSP, într-o comparaţie post pe post tot Oţelul iese în avantaj. La realizările pe care le-au avut sezonul trecut jucătorii aşteptaţi să fie titulari în meciul de duminică, şase oţelari sunt superiori steliştilor.

În poartă, chiar dacă mult mai mediatizate, evoluţiile bune ale lui Tătăruşanu au fost replicate de Grahovac, aşa că statistica nu arată un avantaj pentru stelist.

Baza gălăţenilor este apărarea, unde sunt net superiori: fundaşul stânga Sălăgeanu a fost mai bun decât omologul său Latovlevici, fundaşii centrali Perendija şi Sergiu Costin au fost mai eficienţi decât Galamaz, respectiv Gardoş, iar fundaşul dreapta Râpă a avut mai mutle reuşite decât Martinovici.

În linia de mijloc, steliştii par mai performanţi: pe stânga – Cristi Tănase a fost mai util decât Silviu Ilie, în mijlocul terenului – Brandan a fost superior lui Ionuţ Neagu, însă Giurgiu a jucat mai bine decât Bicfalvi, în timp ce pe dreapta Antal a avut realizări comparabile cu ale lui Nicoliţă.

În atac, forţele par echilibrate: Viglianti s-a făcut mai puţin remarcat decât noul transfer al Stelei, Tatu, dar Paraschiv, chiar dacă a jucat mai puţin, a avut mai mult impact decât Rusescu.

Totuşi, primul „11” prezentat de GSP nu ţine cont de faptul că atacantul gălăţean Marius Pena (8 goluri reuşite sezonul trecut, 7 decisive) are mai şanse să joace din primul minut. De asemenea, în atacul Stelei şi-ar putea face loc ca titular Mihai Costea, un jucător mai prolific în Liga I decât Raul Rusescu.

Echipele

Astfel, echipele de start pot fi următoarele:

Oţelul: Grahovac – Râpă, Sergiu Costin, Perendija, Sălăgeanu – Antal, Giurgiu, I. Neagu, Silviu Ilie – G. Paraschiv, Viglianti. Antrenor: Dorinel Munteanu

Steaua: Tătăruşanu – Martinovic, Gardoş, Galamaz, Latovlevici – Nicoliţă, Bicfalvi, Brandan, C. Tănase – Rusescu, Tatu. Antrenor: Ronny Levy.

Arbitru la centru: Robert Dumitru (Braşov)

Istoria Supercupei

Acest trofeu de acordă începând cu 1994, dar nu a fost decernat în anii 1996, 1997, 2000, 2004 şi 2008, atunci când o singură echipă a câştigat şi campionatul, şi cupa. Din 2010, FRF a decis ca Supercupa să se dispute şi în astfel de cazuri, câştigătoarea cupei urmând să joace cu formaţia de pe locul secund în campionat dacă a luat şi titlul.

Steaua are cele mai multe Supercupe adjudecate până acum: cinci. Pe locul secund se află Rapidul, cu patru trofee, iar pe trei CFR Cluj, cu două. Dinamo a o Supercupă câştigată.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă