Senatorul PDL Iulian Urban afirmă că discuţiile dintre UDMR şi USL pe tema Constituţiei sunt o „ameninţare voalată” că vor părăsi coaliţia în urma cazului Laszlo Borbely , informează NewsIn.
El critică Uniunea că, decât să dea pe mâna Justiţiei un maghiar acuzat de DNA şi ANI, mai bine sacrifică reformele din România.
„Din punctul meu de vedere, (susţinerea necondiţionată pentru Laszlo Borbely – n.r.) e o consecinţă a faptului că UDMR-ul este un partid tipic românesc (cu rol de apărare a băieţilor deştepţi) numai că ştiu mai bine limba ungară şi mai puţin pe cea română”, scrie Urban pe blog.
Senatorul PDL spune că din reacţia UDMR se vede că formaţiunea „parcă tot a înţeles ceva” şi a acceptat discuţiile cu USL. „În paralel cu presiunile invocate de şeful DNA, şi care par să vină dinspre politicieni udemerişti care au cerut sistarea implicării numelui Borbely în ancheta DNA, maghiarii ameninţă voalat cu părăsirea coaliţiei. Adică, mai bine la gunoi cu reformele în România decât să dăm pe mâna Justiţiei un maghiar care este acuzat de cele două instituţii anticorupţie din România”, conchide acesta.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat joi, la finalul şedinţei conducerii Uniunii, că formaţiunea va răspunde pozitiv invitaţiei USL la dialog pe tema revizuirii Constituţiei, a legilor electorale, dar şi pentru lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale.
„Încă din iunie am primit o scrisoare (a liderilor USL, n.r.) la care vom răspunde în scris, noi am susţinut dialogul întotdeauna cu toate partidele politice, inclusiv cu partidele din opoziţie (…) Sunt subiecte care fără o înţelegere în clasa politică nu pot fi puse în aplicare, sunt subiecte despre care trebuie să vorbim, amendarea Constituţiei, legile electorale, lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale şi vom răspunde în scris aşa cum este politicos, cum este normal”, a spus Kelemen.
Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au invitat atât UDMR, cât şi minorităţile naţionale la dialog pe tema modificării Constituţiei, dar şi a altor proiecte legislative.
Tot joi, premierul Emil Boc a afirmat că nu consideră a fi o problemă ca UDMR să aibă discuţii cu cei de la USL, amintind că pentru adoptarea Constituţiei este nevoie de găsirea unei majorităţi de două treimi. În plus, primul-ministru a asigurat că în coaliţie nu sunt probleme, iar guvernul are susţinere.