Nuvela pierdută, care nu a mai ajuns să fie publicată din cauza unei tragedii în familia autoarei Jane Austen, a fost vândut cu aproape un milion de lire, de trei ori preţul iniţial, la o licitaţie din Londra, informează Dailymail.
Povestirea numită „The Watsons” nu a mai fost terminată deoarece autoarea a găsit că viaţa ei seamănă prea mult cu subiectul nuvelei.
„The Watsons” spune povestea a patru surori şi descrie încercările lor de a se căsători avantajos. Ele sunt fiicele unui preot văduv, tatăl autoarei fiind şi el preot în realitate. Manuscrisul a fost scris după ce Austen a terminat şi a publicat Northanger Abbey şi a început să lucreze la Mansfield Park. Însă această nuvelă nu a mai văzut lumina tiparului deoarece tatăl lui Jane decedase.
Subiectul romanului o are în prim plan pe Emma, mezina familiei, care a fost crescută de o mătusă înstărită, dar este bântuită de aroganţa cumnatului său care o urmăreşte în permanenţă. Austen i-a mărturisit surorii ei, Cassandra, într-o scrisoare, că tatăl eroinei urmează să moară în cursul nuvelei. Se presupune că autoarea a abandonat lucrul la această operă atunci când propriul părinte care era preot a decedat, în 1805. Jane a fost nevoită să se mute cu fratele şi sora sa vitregă cu care nu se prea înţelegea.
Manuscrisul vândut la Londra este singura copie existentă a nuvelei şi a fost păstrat până în prezent de o rudă a autoarei, Joan Austen-Leigh, care locuieşte în Canada.
993,250 £, de trei ori preţul orientativ: aceasta este valoarea manuscrisului redactat de Austen, vândut unui cumpărător necunoscut, care s-a dovedit a fi bibliotecarul de la Bodleian, Universitatea Oxford.
Deşi manuscrisului îi lipsesc primele 12 pagini, preţul la licitaţia din Londra a fost foarte ridicat. În timpul Primului Război Mondial, aceste pagini au fost vândute pentru a strânge fonduri pentru Crucea Roşie şi acum se află într-o bibliotecă din New York.
Criticul Margaret Drabble a descris această nuvelă ca fiind „plină de nevoi şi dorinţe care nu pot fi împlinite, cu fragmente încântătoare şi extrem de bine realizate. Cartea cu siguranţă s-ar fi dovedit la fel de bună ca şi celelalte şase romane ale autoarei”.
Opera prezintă scrierea îngrijită de mână a autoarei şi oferă o perspectivă rară asupra modului în care a lucrat, editat şi revizuit Austen manuscrisele sale.
Lucrarea conţine o serie de observaţii proprii despre societatea politică din secolul al XIX-lea. Criticii consideră că Emma, eroina încăpăţânată şi independentă a romanului, este copia fidelă a lui Jane Austen.
Gabriel Heaton, expertul literar de la Sotheby a adăugat că „Jane era prea aproape de subiectul romanului când tatăl său a decedat. Viaţa pe care i-o schiţase Emmei începea să semene prea mult cu ce i se putea întâmpla chiar ei”. „Aceasta este cea mai autobiografică nuvelă dintre toate.
Probabil circustanţele triste din viaţa personală au împiedicat-o să continue. Aceste aspecte fac manuscrisul şi mai interesant şi aduc o contribuţie semnificativă la opera lui Jane Austen”, a mai adăugat expertul.
Emma din „The Watsons” este un personaj feminin încântător: frumoasă, cultă şi neînfricată, ea nu se sfieşte să le vorbească bărbaţilor puternici din viaţa sa.