18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPentagonul admite că a suferit un atac cibernetic major în martie

Pentagonul admite că a suferit un atac cibernetic major în martie

Pentagonul recunoaşte că a suferit un atac informatic major în luna martie, când mii de fişiere au fost sustrase de hackeri străini, dar şi-a pus la punct o nouă strategie pentru întărirea capacităţilor cibernetice şi contracararea ameninţărilor şi atacurilor din spaţiul virtual, relatează BBC News, potrivit NewsIn.

Adjunctul secretarului apărării, William Lynn, a declarat că în atacul din martie şi cu alte ocazii, hackerii au accesat informaţii din „cele mai sensibile sisteme” ale Pentagonului. În martie, 24.000 de fişiere cu date de la Pentagon au fost sustrase dintr-o reţea informatică a industriei de apărare, acesta fiind unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istoria americană.

Lynn a spus că cel puţin un atac – prezentat în 2008 ca o accesare a unor sisteme informatice clasificate – a provenit din partea unui serviciu de informaţii extern, iar într-un interviu anterior declarase că Pentagonul crede că atacul din martie a fost comis de un guvern străin. „Ne cam dăm seama cine a făcut-o”, a declarat el, fără să specifice.

Unele date sustrase au fost obişnuite, cum ar fi specificaţii pentru piese de schimb la tancuri, avioane şi submarine. „Dar o marte parte din informaţiile sustrase se referă la sistemele cele mai sensibile, inclusiv construcţia avioanelor, tehnologii de monitorizare, sisteme de comunicaţii prin satelit, protocoale ale reţelelor de securitate”, a precizat Lynn.

Noul plan de apărare cibernetică pus la punct de Pentagon va trata spaţiul virtual în aceeaşi manieră ca cel terestru, aerian sau maritim. „În secolul XXI, biţii şi baiţii pot fi la fel de ameninţători ca gloanţele şi bombele”, a spus Lynn.

El a avertizat că atacurile informatice în viitor nu se vor mai focaliza doar pe sustragerea de date, ci şi pe avarierea capacităţilor de apărare ale SUA şi chiar pe producerea de efecte letale. Hackerii au încercat să extragă fişiere referitoare la sistemul de urmărire a rachetelor şi la programul american de achiziţie şi dezvoltare a avioanelor de luptă.

China şi Rusia au fost învinuite pentru multe dintre atacurile informatice suferite anterior de SUA, dar Pentagonul se teme că grupări teroriste ar putea ajunge în cele din urmă la reţeaua informatică americană.

Luna trecută, Pentagonul a spus că-şi construieşte propriul model experimental de internet care să desfăşoare exerciţii militare în spaţiul virtual.

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă