12.6 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialCum să ne protejăm de soare

Cum să ne protejăm de soare

Soarele este foarte puternic şi este nevoie de accesorii care să vă protejeze de căldură şi de lumina prea puternică. Pe lângă rolul pur decorativ, acestea au şi avantaje din punct de vedere energetic.

Pierderile de căldură într-o locuinţă sunt cauzate şi de ferestre. De aceea, pe termen lung, investiţia în soluţii performante pentru izolarea ferestrelor este amortizată de reducerea consumului de energie şi de asigurarea ventilaţiei şi iluminării naturale. O fereastră este o sursă eficientă de lumină naturală şi aer proaspăt, de aceea, cu cât suprafaţa vitrată este mai mare, cu atât se reduce consumul de energie şi se obţine un climat mai sănătos.

Sistemele de umbrire, jaluzele sau rulouri, reprezintă soluţia excelentă pentru lunile călduroase de vară, când umbra e la mare căutare. Montarea acestora nu presupune o acţiune complexă, iar avantajele sunt cât se poate de provocatoare. Rulourile sunt din ce în ce mai căutate, reprezentând o soluţie comodă şi simpatică. În plus, pot fi şi ele comandate prin telecomandă. În timpul verii, reduc căldura cu până la 90% fără să împiedice pătrunderea luminii iar în timpul iernii îmbunăţesc izolaţia termică cu până la 34%, contribuind substanţial la reducerea consumului de energie.

La exterior, nevoia de protecţie solară şi, prin urmare, de confort, a dus la apariţia copertinelor şi a altor modalităţi de umbrire. Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi. Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt umbrarele şi copertinele în două ape. Modelele cu structuri policarbonat acoperă o suprafaţă de aproximativ 70 mp. Acestea protejează împotriva razelor ultraviolete şi au o grosime de aproximativ 4 mm. Un tip aparte sunt copertinele speciale pentru balcon sau fereastră, numite şi marchize.

Au o structură mai simplă şi sunt folosite în special pentru acoperirea geamurilor. Se montează foarte uşor, atât pe beton, cât şi pe polistiren şi nu necesită elemente speciale pentru montaj. Alte tipuri de copertine care prezintă un interes crescut sunt copertinele tip retro şi cele motorizate, care pot fi acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Pergolele sunt copertine care coboară o anumită distanţă orizontal, iar apoi vertical pe ghidaje. Pot acoperi aproximativ 25 m şi se găsesc cu sau fără casetă. Rulourile exterioare se montează în balcoane sau pe lateralele pergolelor. Pot asigura totodată protecţie termică, fonică, antiefracţie.

Cele mai citite

Sondaj: Frica de concediere și tensiunile cu șefii, printre principalele temeri ale angajaților români

Un sondaj recent realizat de platforma bestjobs cu ocazia Halloween-ului scoate la iveală principalele „coșmaruri” ale angajaților din România, ilustrând provocările și presiunile tot...

Rapid confirmă interesul pentru Denis Drăguș! Giuleștenii speră să profite de situația de la Trabzonspor

Denis Drăguș ar putea fi pe punctul de a reveni în fotbalul românesc, de această dată la Rapid București, după ce echipa din Giulești...

România, gazdă a turneului de calificare la Cupa Mondială la polo în 2025!

Veste uriașă pentru sportul românesc! România va găzdui turneul de calificare al Diviziei 1 a Cupei Mondiale la polo pe apă din 2025. Meciurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă