Peste un milion de kilometri parcurşi în nici trei ani. Echivalentul a 24 de ture în jurul Pământului. Cum altcumva ar putea să fie un om decât sleit după acest efort?
„Nu vă mint, sunt obosită. Prietenii mă sună sau îmi trimit email-uri în care îmi spun ‘Vai de mine, te-am văzut la televizor şi arătai atât de obosită!’. Eu le răspund ‘Serios? Mersi mult!’ „, a mărturisit secretarul de stat american Hillary Clinton jurnaliştilor care străbat lumea împreună cu staff-ul său, după cum consemnează unul dintre aceşti ziarişti, corespondetul BBC Kim Ghattas.
După a 16-a călătorie cu delegaţia lui Hillary Clinton, jurnalista BBC a simţit nevoia să arate publicului imaginea unor oameni „imperfecţi, care iau decizii imperfecte folosind mijloace imperfecte”, dar care reuşesc să rămână în centrul atenţiei mondiale.
Cei care fac istoria
Prima observaţie făcută de Kim Ghattas: „A-i privi pe înalţii oficiali americani cum încearcă, şi câteodată dau greş, să controleze dezordinea din lume serveşte ca o reamintire a limitelor SUA”.
Toate mişcările secretarului de stat american sunt planificate şi coordonate de o armată de oameni foarte atenţi la detalii care, întrebaţi ce-i motivează, spun că simt că fac istorie. Chiar şi atunci când se ocupă de lucruri cotidiene.
Toţi fac parte dintr-o complexă maşină invazivă, care poate uneori bloca viaţa unui întreg oraş.
După fiecare întâlnire, membrii staff-ului sunt „împachetaţi” fie într-o maşină, fie într-o cameră de hotel, fie într-un colţ de avion.
„Linia morţii”
Aeronava este principalul mijloc de transport. Acolo, jurnaliştii se înghesuie în spate, la clasa „economic”. Nu sunt bilete, aşa că locurile se trag la sorţi. Sunt separaţi de partea din faţă a avionului de un lavoar, care marchează acea barieră invizibilă numită „linia morţii”. Dincolo de această linie, Hillary Clinton şi consilierii săi analizează documente clasificate.
Cabina secretarului de stat e modestă: o canapea extensibilă, două scaune, un birou şi un closet, dar fără duş, o oglindă înaltă, o hartă a lumii şi un sistem de comunicaţii care să-i permită să ţină legătura cu preşedintele Barack Obama sau cu alţii lideri mondiali în timpul zborului.
Avionul în sine este departe de performanţele unui Air Force One. E un Boeing 757, cu o vechime de 13 ani.
Ce cadouri face Hillary Clinton
În cargo-ul avionului se află o ladă mare de metal, plină cu cadourile pe care Hillary Clinton le face la fiecare vizită. Responsabilii cu protocolul nu vor să dezvăluie ce cadouri face secretarul de stat şi cui pentru ca niciun oficial vizitat să nu se simtă frustrat. Totuşi, nu e niciun secret că printre daruri se pot afla butoane de cămaşă sau prespapieruri. Însă cadoul pe care Hillary Clinton îl face cel mai des este autobiografia sa, „Living History”, oferită întotdeauna alături de o notă personală scrisă de autoare.
Avantajul unei călătorii în compania lui Hillary Clinton – adaugă jurnalista BBC – este că nu trebuie să stai la coadă în aeroport, iar bagajele îţi ajung direct la hotel.
Dezavantajele pare a fi mai multe: deşi îţi plăteşti călătoria, nu primeşti puncte de fidelitate; deşi treci prin multe ţări, nu te poţi bucura de experienţa pe care acestea o pot oferi; nu în ultimul rând, epuizarea este garantată.
Câteodată, unii membri ai staff-ului uită în ce ţară se află. Alţii obosesc încă din prima zi a delegaţiei.
Arma secretă: yoga
„Simţim totuşi că acţiunile noastre contează, aşa că mergem înainte”, a explicat Hillary Clinton.
Ca să reziste, oficialul american recuperează pe avion din somnul, face plimbări lungi şi pratică yoga.
Deplasările neîncetate ar putea părea inutile atât timp cât tehnologia a făcut ca lumea să se îngusteze şi ca orice persoană importantă să poată fi contactată prin videoconferinţă. Dar chinezii, brazilienii sau indienii merg peste tot, încercând să-şi mărească influenţa. Aşa că Hillary Clinton simte nevoia să nu rămână în urmă.
„Ar fi o mare greşeală ca SUA să ajungă la concluzia că trebuie să-şi vadă doar de grădina proprie„, a conchis secretarul de stat.