24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialBaconschi le cere probe ambasadorilor care se plâng că în România se...

Baconschi le cere probe ambasadorilor care se plâng că în România se cere mită

Şeful diplomaţiei româneşti, Teodor Baconschi, le-a cerut celor doi ambasadori, francez şi american, care au lansat acuzaţii în ultima vreme legate de faptul că oficialii români ar cere mită oamenilor de afaceri din cele două ţări, să aducă probe în acest sens.

„În momentul în care se fac astfel de remarci – cineva i-a spus ambasadorului francez că nu ştiu care oficial român ar fi cerut ceva – suntem într-un registru ipotetic şi cred că genul acesta de afirmaţii trebuie susţinut prin eventuale probe. Altfel, rămânem în domeniul unor aserţiuni care, desigur, se pot dovedi false”, a spus Baconschi.

Ministrul român de Externe a spus că atât ambasadorul Franţei cât şi cel al Statelor Unite trebuie să îşi demonstreze afirmaţiile prin probe concrete. Baconschi a mai precizat că apreciază „implicarea ambasadorului american de pildă în efortul guvernamental de a înăspri legislaţia anticorupţie şi nu văd în acest demers o imixtiune”.

Ambasadorul american, Mark Gitenstein, a spus într-un interviu, că investitorii americani se feresc de România pentru că sunt nevoiţi să dea mită.

„Ştiţi de ce nu vor veni companiile americane sau britanice? Pentru că şi în SUA, şi în Marea Britanie există legi, în cazul SUA, Legea privind practicile de corupţie în străinătate, care pedepsesc investitorii dacă dau mită oficialităţilor străine. Dacă aflu că mituiesc un funcţionar român, voi comunica acest lucru şi reprezentantul respectivei companii va intra la închisoare”, a spus reprezentantul diplomaţiei americane la Bucureşti.

La scurt timp după aceste afirmaţii, ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, a spus că „a avut acelasi sentiment ca ambasadorul american” în momentul în care oameni de afaceri francezi au venit la el şi i-au spus „ce a spus şi ambasadorul american”.

 

Cele mai citite

VIDEO. Shakira, reacție după ce un fan a filmat-o sub rochie

Shakira a avut o reacție promptă și fermă în fața unui incident neplăcut petrecut într-un club de noapte din Miami, unde cântața columbiană promova...

Mircea Geoană sau ciorba reîncălzită

Un proverb vechi, spune că ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Se-mpute și sleiala te îngrețoșează. O ciorbă reîncălzită nu va fi...

5 aspecte de care să ții cont când organizezi la restaurant o petrecere pentru copii

Organizarea unei petreceri pentru copii la restaurant poate fi o experiență minunată atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Cu toate acestea, acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă