22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRFactori surprinzฤƒtori care pot mฤƒri riscul de Alzheimer

Factori surprinzฤƒtori care pot mฤƒri riscul de Alzheimer

Dacฤƒ pânฤƒ acum se ลŸtia cฤƒ înaintarea în vârstฤƒ era cel mai important factor care ducea la Alzheimer, un nou studiu, citat de Huffington Post, a gฤƒsit o serie de alลฃi factori surprinzฤƒtori care contribuie la dezvoltarea bolii.

Bazându-se pe 7.000 de rฤƒspunsuri la Studiul Canadian de Sฤƒnฤƒtate ลŸi Îmbฤƒtrânire, cercetฤƒtorii au vrut sฤƒ vadฤƒ dacฤƒ principalii factori de risc pentru Alzheimer, bolile de inimฤƒ ลŸi diabetul, puteau chiar anticipa dezvoltarea bolii. Ei au analizat ลŸi rolul unor factori aparent fฤƒrฤƒ vreo legฤƒturฤƒ cu degradarea creierului uman, cum ar fi calitatea vederii, problemele de control al vezicii urinare ลŸi problemele dentare.

Luate individual, impactul lor asupra creierului nu este foarte mare, dar când oamenii semnaleazฤƒ mai multe dintre aceste probleme, riscul ajunge la 30%. Cu alte cuvinte, cumulativ, factorii care au un impact asupra sฤƒnฤƒtฤƒลฃii generale ar putea fi asociaลฃi ลŸi cu riscul mฤƒrit de a dezvolta Alzheimer.

„Luaลฃi separat, factorii de risc pe care i-am studiat tind sฤƒ fie mai puลฃin importanลฃi,” a declarat cerecetฤƒtorul Dr. Kenneth Rockwood, profesor de medicinฤƒ ลŸi cercetare a bolii Alzheimer de la Universitatea Dalhousie din Canada. „Dacฤƒ avem o viaลฃฤƒ activฤƒ ลŸi sฤƒnฤƒtoasฤƒ cât timp suntem tineri, avem mai multe ลŸanse sฤƒ avem un creier mai sฤƒnฤƒtos la bฤƒtrâneลฃe.”

Cercetฤƒtorii avertizeazฤƒ, însฤƒ, cฤƒ studiile actuale fac parte dintr-o ramurฤƒ a cercetฤƒrilor medicale în curs de dezvoltare. În timp ce medicii fac eforturi pentru a continua cercetฤƒrile în domeniu, Rockwood îi încurajeazฤƒ pe cei îngrijoraลฃi cฤƒ ar putea dezvolta Alzheimer sฤƒ adopte o atitudine mai practicฤƒ.

„Oamenii ar trebui sฤƒ adopte un stil de viaลฃฤƒ sฤƒnฤƒtos acum, ลŸi asta include toลฃi factorii specifici care se pot cumula – în special exerciลฃiile fizice. Nu trebuie sฤƒ aลŸtepte 20 de ani, pânฤƒ apar toate informaลฃiile pe aceastฤƒ temฤƒ.”

Steven Ferris, director la Centrul pentru Alzheimer, a comentat: „Cu siguranลฃฤƒ este greu sฤƒ vedem legฤƒturile directe dintre aceลŸti factori de risc ลŸi boalฤƒ, dar asta dovedeลŸte cฤƒ dezvoltarea bolii Alzheimer este un proces foarte lung, care are loc de-a lungul unor decenii.”

În România, numฤƒrul bolnavilor de Alzhaimer este de 300.000, iar numฤƒrul lor este în continuฤƒ creลŸtere. La nivel mondial, se aลŸteaptฤƒ ca numฤƒrul celor care suferฤƒ de Alzheimer sฤƒ se tripleze în urmฤƒtorii 30 de ani.

Cele mai citite

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ