5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să-ţi pregăteşti maşina pentru vacanţă

Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru vacanţă

Să rămâi blocat în plin câmp în noroiul unui drum de ţară spre bunici după o ploaie de vară e o senzaţie deosebită, întrecută doar de conştientizarea faptului că ai rămas fără frâne în timp ce cobori serpentinele de la Păltiniş cu maşina plină cu 5 oameni.

La fel de interesant este să faci o pană la ora unu noaptea pe o autostradă din Austria şi să fii nevoit să cauţi minute în şir prin beznă cricul şi roata de rezervă de sub maşină, apoi s-o şi umfli la presiunea corectă, sau să rămâi trei ore pe marginea drumului din cauza unui furtun crăpat, aşteptând platforma, şi să îţi dai seama că nu ai nici o sticlă de apă în maşină, deşi afară sunt 38 de grade la umbră.

Toate acestea pot face diferenţa dintre o vacanţă reuşită sau una în care îţi pierzi câteva ore ori zile şi o mulţime de bani în service aşteptând să îţi fie remediate probleme pe care – să fim sinceri – le cunoşti deja. Iată mai jos 10 sfaturi pentru pregătirea corespunzătoare a maşinii pentru o vacanţă de vară liniştită.

1.Curăţă interiorul mai atent decât de obicei, cu accent pe dezinfectarea traseului aerului condiţionat, care poate îmbolnăvi toată familia dacă nu l-ai folosit des până acum. Scoate toate obiectele inutile acumulate de-a lungul timpului în maşină, mai ales din portbagaj.

2.Verifică starea anvelopelor, presiunea în pneuri, precum şi toate luminile. Verifică neapărat şi roata de rezervă, să fie deja umflată la presiunea corectă, precum şi starea frânelor (intervalul de revizie trebuie respectat, dar dacă te apropii de finalul perioadei de valabilitate a plăcuţelor e bine să le schimbi chiar anticipat).

3.Verifică nivelul lichidului de spălare şi al uleiului, precum şi nivelul apei din vasul de expansiune. E bine să nu foloseşti doar apă la spălarea parbrizului, chiar dacă este vară, căci soluţiile speciale au în ele componente care facilitează alunecarea ştergătoarelor pe sticlă, prevenind zgârierea şi mătuirea parbrizului.

4.Dacă maşina ta e puţintel cam bătrână, verifică neapărat vârsta şi starea bateriei, precum şi a tuturor furtunelor şi curelelor de la motor. Acestea nu trebuie să prezinte semne de îmbătrânire accentuată, crăpături sau scurgeri.

5.Verifică dacă ai actele maşinii la tine, inclusiv formular pentru constatare amiabilă şi fotocopii de pe buletin. Cartea verde este indispensabilă dacă ieşi din ţară; la fel şi asigurările de călătorie pentru toţi pasagerii maşinii.

6.Pune la îndemână, separat  de bagaje (şi în nici un caz sub ele!), trusa de prim ajutor precum şi stingătorul, pentru a nu răvăşi portbagajul dacă ai nevoie de ele. E bine să ai la tine o trusă cu sculele de bază, care să includă cabluri pentru încărcarea bateriei şi neapărat o lanternă şi o pompă de aer (preferabil electrică). Dacă vei călători şi în afara drumurilor asfaltate, o lopată pliabilă şi o şufă pot fi adăugate cu încredere.

7.Dacă ai copii mici, montează scaunele cu prindere ISOFIX, care îi vor proteja în cazul unui accident. Reglează, dacă poţi, centurile de siguranţă astfel încât să fie potrivite pentru întreaga familie. Nu neglija acest aspect extrem de important pentru siguranţa călătoriei.

8.Vesta reflectorizantă trebuie păstrată în habitaclu, iar şoferul trebuie să poată ajunge la ea. Dacă mergi în Europa de Vest, în multe ţări vesta e obligatorie pentru toţi pasagerii. Nu ignora importanţa acestei veste: schimbatul unei roţi pe timp de noapte, în bezna de lângă drum, e mult mai greu decât îţi poţi închipui – nu îţi vei vedea nici măcar mâinile.

9.Ia-ţi o hartă bună sau un sistem GPS. Dacă ieşi din ţară, acesta din urmă trebuie să cuprindă şi ţările respective se va dovedi indispensabil. Fă-ţi dinainte rute alternative pe hârtie sau pe GPS pentru a şti pe unde să o iei în caz de necesitate.

10.Pregăteşte-ţi atent postul de şofat pentru a nu fi distras de nimic. Un şofer nervos care e atent să schimbe des posturile de radio sau are atenţia distrasă în timp ce conduce este un pericol public. Din acest motiv e bine să iei cu tine suficientă muzică pentru drum, indiferent că e vorba de un CD sau un stick USB. Din acelaşi motiv, ar fi cazul să montezi totuşi în sfârşit kitul handsfree pe care l-ai uitat prin casă sau să înveţi cum să conectezi telefonul mobil prin Blue-tooth, dacă maşina îţi oferă acest tip de conectivitate. Să ai deja totul la îndemână: de la apă la ochelarii de soare pentru condus şi de la snack-uri până la şerveţele umede!

Nu în cele din urmă, înarmează-te cu foarte multă răbdare. Doar o dată cu tine mai pleacă în vacanţă şi milioane de alţi oameni, astfel că trebuie să îţi impui să ajungi relaxat la destinaţie!  

Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianu, redactor-sef www.drive-test.ro
Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Emma McKeon, cea mai decorată înotătoare din istoria Australiei, își anunță retragerea la doar 30 de ani!

Emma McKeon, simbol al excelenței în înotul mondial, a decis să își încheie cariera sportivă, după un parcurs impresionant marcat de multiple recorduri și...

Huja alege România! Fundașul născut în Portugalia, aproape de debutul la națională

Marian Huja, fundașul Petrolului Ploiești, își exprimă dorința de a reprezenta România, deși are posibilitatea de a juca pentru Portugalia, țara în care s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă