10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfârşit de drum pentru Berlusconi?

Sfârşit de drum pentru Berlusconi?

Italia este obişnuită cu crizele – guvernul este în derivă, economia stagnează şi premierul Berlusconi este implicat numai în scandaluri, scrie cotidianul german Spiegel Online care face o analiză a situaţiei din Peninsulă. Acum ţara poate fi atrasă în criza euro, iar soarta sa este în mâinile ministrului de finanţe. Cât despre Berlusconi, el riscă să îşi ruineze cariera politică. Întrebarea pe care o lansează jurnaliştii nemţi este dacă Italia va reuşi să reziste asaltului speculatorilor prin luarea unor măsuri politice decisive sau, din contră, va avea soarta Atenei?

Indicii de piaţă din Milano de marţi dimineaţă arătau dezastruos, având în vedere că bursa de valori a scăzut cu cinci procente în primele ore de la deschiderea tranzacţionărilor şi după ce a înregistrat pierderi de 3,5 procente vineri şi de 4 procente luni. Deocamdată, bursa din Milano a dat semne de revenire pentru câteva ore, dar este posibil să aibă un parcurs de carusel în următoarele săptămâni. Ţara, economia sa, băncile, guvernul şi cetăţenii au devenit dintr-o dată supuşi unui test de stres care a apărut din senin.

Italia nu e Grecia sau Portugalia

Mai mulţi economişti au spus că „Italia nu este Grecia sau Portugalia” şi că „fundamentele economice ale Italiei nu stau atât de rău”.

Jurnaliştii de la Spiegel Online le dau dreptate acestor economişti fiindcă în Italia nu a cunoscut o prăbuşire a sectorului imobiliar, băncile nu se luptă cu sume uriaşe care provin din investiţii toxice iar noua datorie a statului este mai mică decât cea a Franţei. Rata şomajului este de nouă procente, departe de cele 20 de procente pe care le înregistrează Germania. Italia, a treia cea mai mare economie din UE, are o structură solidă a industriei, în principal datorită zecilor de mii de întreprinderi mici şi mijlocii, care aduc în continuare miliarde în fiecare an datorită exporturilor.

Totuşi analiştii italieni dar şi presa atât cea de stânga cât şi cea conservatoare nu par a fi înclinaţi să ea vina pe speculatori, au observat jurnaliştii de la Spiegel Online. Astfel, cotidianul de stânga Il Manifesto este foarte echilibrat: „Italia plăteşte pentru o dublă slăbiciune: politică şi structurală”, în timp ce conservatorul Corriere della Sera spune răspicat: „Nu ajută nimănui dacă devii entuziasmat în legătură cu speculatorii internaţionali. Dacă ne purtăm serios nu avem de ce să ne temem. Din păcate, nu am fost serioşi până acum. Pentru acest lucru, pieţele sunt cele care plătesc.”

Temerile lui Berlusconi

Acuzaţia de lipsă de seriozitate este adresată direct premierului Silvio Belusconi, care este mai proecupat de scandaluri şi procesele în care este implicat, scrie Spiegel Online. Chiar sâmbăta trecută, una dintre companiile pe care le deţine a fost obligată să plătească daune de 560 de milioane de euro unei companii media concurente.

Atunci când este obligat să vorbească despre problemele politice cu care se confruntă Italia, Berlusconi are o atitudine mai mult destructivă decât constructivă. Atunci când vine vorba despre pachetul de austeritate de 47 de miliarde de euro, Berlusconi l-a atacat pe ministrul său de finanţe, Guili Tremonti, spunând că nu este un bun „coechipier”.

În spatele acestor gesturi, se găseşte frica lui Berlusconi că viitoarele măsuri de austeritate i-ar putea afecta popularitatea. În acelaşi timp, ştie foarte bine că Tremonti este singura garanţia pentru stabilitate, fapt care spune totul despre starea în care se află guvernul. „Acest lucru mă îngrijorează foarte tare, deoarece credibilitatea unei ţări nu poate sta agăţată de o singură persoană”, a spus economistul Paolo Guerrieri.

Probabil nu este o coincidenţă că atacurile speculative au început vinerea trecută în Italia. În această săptămână Parlamentul italian începe să dezbată pachetul privind măsurile de austeritate pe care partidele de guvernământ ar putea să îl subţieze considerabil. Exerciţiul s-ar putea dovedi unul uşor având în vedere că Tremonti şi unul dintre aliaţii săi, parlamentarul Marco Milanese, sunt investigaţi pentru fapte de corupţie. Milanese i-ar fi oferit lui Tremonti un apartament care costa 8.000 de euro pe lună, gratuit.

Conducerii politice italiene îi lipseşte o viziune comună, ţara are probleme mari legate de creşterea economică: Italia stagnează de ani de zile, mai scriu jurnaliştii germani. De la declanşarea crizei financiare şi economice globale, Italia abia a reuşit să aibă o creştere de numai un procent pe an. Datoriile Italiei reprezintă acum echivalentul a 120 la sută din PIB, iar modul în care autorităţile de la Roma vor reuşi să le achite „rămâne un mister”.

Opoziţia vrea ca pachetul de austeritate să treacă cât mai repede

Politicienii, conduşi de cei din opoziţie, au părut marţi foarte determinaţi. Preşedintele italian Giorgio Napolitano a făcut apel la o „soluţie naţională”, iar în scurt timp, toate cele trei partide de opoziţie din parlament au spus că nu vor sta în calea adoptării pachetului măsurilor de austeritate: nici nu vor vota pentru, dar au promis că nici nu vor depune amendamente pentru a încetini procesul de adoptare. În acest context, ar putea să fie adoptat şi bugetul în această duminică.

În toată această perioadă, Silvio Berlusconi a rămas destul de tăcut. Abia marţi după-amiază, Berlusconi a spus că apreciază gesturile împăciutoare ale opoziţei, dar nu a vorbit deloc despre o posibilă demisie. În final, notează jurnaliştii de la Spiegel Online, viitorul premierului depinde mai mult de pieţele financiare decât de parlamentul italian, iar cel mai mic semn al neîncrederii investitorilor ar putea reprezenta sfâşritul drumului pentru Berlusconi.

Cele mai citite

Apple ar putea lansa iPhone SE 4 și iPad 11 în primăvara lui 2025

Apple plănuiește lansarea iPhone SE 4 și iPad 11 „până în aprilie”. În urmă cu puțin timp, o sursă cunoscută pentru scurgerile de informații...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...

Oamenii de știință au descoperit „punctul fierbinte” ascuns care a contribuit la crearea Marilor Lacuri chiar înainte ca America de Nord să existe

O echipă de cercetători a descoperit că un "punct fierbinte" antic, acum situat sub Oceanul Atlantic în apropierea Insulelor Capului Verde, a jucat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă