3.8 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialPC vrea ca Guvernul să publice condiţiile de reziliere a contractului cu...

PC vrea ca Guvernul să publice condiţiile de reziliere a contractului cu Bechtel

Liderul Partidului Conservator (PC) Cluj, Şerban Rădulescu, cere Guvernului să facă publice condiţiile de reziliere a contractului cu compania americană Bechtel, pentru ca opinia publică să ştie care soluţie e mai ieftină – continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania sau plata penalizărilor rezilierii acestui contract, informează Mediafax.

Liderul PC Cluj, senatorul Şerban Rădulescu, susţine, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că aşa cum toată clasa politică clujeană a susţinut construcţia Autostrăzii Transilvania, aşa şi acum politicienii şi societatea civilă trebuie să afle condiţiile rezilierii contractului cu Bechtel.

„Solicit imperativ şi responsabil Guvernului României să facă publice condiţiile de reziliere a contractului cu Bechtel, pentru a putea şi noi, contribuabilii acestei lucrări, să ştim ce e mai ieftin: continuăm să plătim ce ni se cere cu nesimţire sau plătim penalizările rezilierii contractului şi continuăm cu altcineva în alte condiţii. Ori e albă, ori e neagră. Avem dreptul să ştim acest lucru pentru că aşa cum toată clasa politică clujeană a susţinut construcţia Autostrăzii Transilvania, aşa şi acum politicienii, societatea civilă, trebuie să aflăm condiţiile rezilierii contractului cu Bechtel. Zvonuri cu sume exorbitante, imposibilitatea continuării lucrărilor doi ani de zile după reziliere, nu ne satisfac”, a arătat Rădulescu.

Senatorul PC a susţinut că în cazul Bechtel s-a ajuns la limita suportabilităţii, iar acest contract „trebuie reziliat de urgenţă”.

„Nu este vorba numai de partea financiară, care multiplică costul unui kilometru de autostradă, ci e vorba deja de demnitatea unei ţări europene. (…) Consider că alături de toţi transilvănenii, de toţi românii, am dreptul după 22 de ani de la Revoluţie, să circul omeneşte pe o autostradă ce leagă Clujul de Capitala României pe de o parte şi de restul Europei, pe de altă parte”, a afirmat Şerban Rădulescu.

El a adăugat că, după ce a susţinut în campania electorală finalizarea Autostrăzii Transilvania, este obligat să ceară public Guvernului României „transparenţă şi hotârâre în derularea proiectului, cu Bechtel sau fără”.

Premierul Emil Boc afirma, în 2 iulie, că în cazul lucrărilor la Autostrada Transilvania (A3) compania Bechtel trebuie să cadă de acord cu Ministerul Transporturilor (MTI) privind preţul pe kilometru stabilit conform standardelor de cost, pe care însă fostele guverne nu le-au impus „pentru că furau mai uşor”.

„Răspunsul la întrebarea privind continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania este dat de negocierile Ministerului Transporturilor cu Bechtel. Trebuie să se înţeleagă că nu putem face la orice preţ lucrările, pentru că este vorba de bani publici, iar odată ce România a aprobat standardele de cost acestea trebuie respectate, indiferent de cine lucrează. Bechtel trebuie să cadă de acord cu Ministerul Transporturilor şi cu CNADNR pe ceea ce înseamnă preţul, astfel încât lucrările la Autostrada Transilvania să continue. Această autostradă reprezintă un obiectiv al Guvernului şi al coaliţiei, dar cu respectarea legii”, spunea Boc.

Premierul nu a putut avansa o dată pentru reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania, precizând că acest lucru trebuie lăsat pe seama specialiştilor.

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Lucrările la Autostrada Transilvania au fost întrerupte la începutul anului 2011, după ce compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii, a iniţiat procedura de concediere colectivă a peste 700 de angajaţi.

Cele mai citite

CFR Călători se înnoiește cu 12 trenuri electrice de la Alstom, pentru rute importante

CFR Călători își extinde flota cu 12 rame electrice Alstom Coradia Stream, parte dintr-un lot de 37 de trenuri, anunță Autoritatea pentru Reforma Feroviară,...

ANAF explică: Cine are dreptul la asigurare medicală gratuită în România

Actualizarea legislativă vizează clarificarea statutului de asigurat, pentru anumite categorii vulnerabile Modificările aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Codului fiscal definesc...

Cumpărători chinezi interesați de fabricile Volkswagen germane nedorite

Cumpărarea unei fabrici ar permite Chinei să-și dezvolte influența în apreciata industrie auto din Germania Companiile chineze au investit într-o serie de industrii în Germania,...
Ultima oră
Pe aceeași temă