12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportLăzăroiu: Leonard Orban sau Bogdan Mănoiu ar putea conduce noul minister pe...

Lăzăroiu: Leonard Orban sau Bogdan Mănoiu ar putea conduce noul minister pe fonduri europene

Printre cei care ar putea să conducă viitorul minister care se ocupă de fonduri europene, se numără consilierul prezidenţial Leonard Orban sau şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu, a arătat ministrul Muncii, într-un interviu Hotnews-RFI, relatează NewsIn.

Sebastian Lăzăroiu s-a referit la situaţia absorbţiei fondurilor europene, menţionând că problema trebuie rezolvată la nivel instituţional. „Cu programe operaţionale împrăştiate în câteva ministere n-o să reuşeşti să ai niciodată gradul de absorbţie pe care-l are Polonia sau Bulgaria. Probabil că n-o să mai putem recupera, dar dacă n-o să avem acest minister care să adune toate programele şi să ai o persoana cu rang de ministru care să fie o voce şi un interlocutor pentru cei de la Bruxelles, o să mai facem multe remanieri de miniştri şi tot n-o să se întâmple nimic”, este de părere ministrul Muncii.

Lăzăroiu a precizat că, la nivelul coaliţiei, „nu există reţineri faţă de înfiinţarea unui nou minister, din punctul ăsta de vedere există majoritate”. El a susţinut că această nouă structură ar trebui să aibă şi „puterea” asupra programelor operaţionale, dar şi responsabilitatea. „Eu cred că ar trebui să aibă şi putere şi responsabilitate acest minister, de aia e foarte important cine vine, pentru că trebuie să înţeleagă foarte bine mecanismele şi din mers să preia totul. Se poate face şi pe ideea de coordonare, dar atunci rămânem cu programele împrăştiate (în restul ministerelor – n.r.) şi responsabilitate disipată”, a susţinut ministrul.

Sunt mulţi oameni care au experienţă în afaceri europene, poate fi Leonard Orban, mai e şi actualul şef de la DAE, a lucrat şi el la Cotroceni, un bun profesionist, sunt foarte mulţi profesionişti care înţeleg despre ce e vorba şi care au şi o reputaţie bună la Bruxelles. Sprijinul politic îi vine acestui ministru din această trecere prin Parlament. Şi cred că un partid ar trebui să şi-l asume, un partid din coaliţiei, şi să-i dea tot sprijinul. Cred că-i o construcţie instituţională fezabilă şi politic şi procedural, se poate face îndată ce începe o nouă sesiune parlamentară”, a mai spus Lăzăroiu.

Ministrul a explicat că Parlamentul nu poate fi însă convocat într-o sesiune extraordinară pentru validarea noului minister, întrucât puterea nu are o majoritate confortabilă care să-i permită să-şi asume şi riscul unui procent de neprezentare la vot a parlamentarilor aflaţi în vacanţă.

„Nu ne lăudam cu o majoritate confortabilă în Parlament ca să-i chemi din vacanţă. Până în septembrie, ar trebui pregătite lucrurile şi, dacă am face-o mâine, o facem în pripă”, a menţionat Lăzăroiu .

El a admis că nevoia unei noi structuri a fost o recomandare a Comisiei Europene, despre care „s-a discutat foarte mult”. „Lucrurile nu s-au întâmplat. Ăsta-i adevărul, dar mai stăm să căutăm vinovaţii? Important e să le facem repede”, a conchis ministrul Muncii.

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă