5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum sunt "apărate" drepturile femeilor în Bangladesh

Cum sunt „apărate” drepturile femeilor în Bangladesh

Deşi, în teorie, în 2010, Bangladesh-ul a luat măsuri pentru ca şi drepturile femeilor să fie respectate, până în prezent, cinci femei sunt moarte, după ce au fost judecate de bătrânii satului şi condamnate la biciuire. Două au murit din cauza hemoragiei interne, iar trei s-au sinucis.

În noiembrie 2010, Bangladesh a fost ales la conducerea agenţiei internaţionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Femei, care luptă pentru apărarea drepturilor femeilor.

Mai mult decât atât, în iulie 2010, Curtea Supremă a ţării a dat o lege care stipulează că sunt interzise pedepsele– violenţa şi tortura fizică şi psihică- aplicate femeilor, care ar decurge dintr-o fatwa (judecată emisă de un învăţat în legea musulmană), iar fatwele nu mai au caracter obligatoriu.

Totuşi, deşi pedepsele de acest fel au fost interzise, la începutul lui 2011, o fetiţă de 14 ani a murit după ce a fost biciuită, în urma unei fatwe. Ea a fost pedepsită pentru că ar fi comis adulter- în realitate, a fost abuzată sexual de unchiul ei, însă ea a plătit. De asemenea, o altă femeie a murit, în decembrie 2010, după ce a primit 40 de lovituri de bici şi a fost acuzată de adulter.

Deşi organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului salută măsura luată de Curtea Supremă, activiştii din Bangladesh privesc în continuare cu îngrijorare situaţia din ţară: de la moartea fetei de 14 ani, încă trei fete s-au sinucis, după ce au fost biciuite în public, tot în urma unor fatwe, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International.

De altfel, în 8 iulie, Amnesty International a cerut guvernului de la Dhaka să sprijine Curtea Supremă în hotărârea ei, pentru a opri pedepsele ilegale aplicate femeilor.

Cazul Hena Akhter

Cazul fetei care a murit, după ce a fost biciuită de 70 de ori (fusese condamnată la 101 lovituri) şi a făcut hemoragie internă, deşi medicii au spus că s-a sinucis, a fost discutat în întreaga presă internaţională.

Hena Akhter era o adolescentă de 14 ani, din districtul Shariatpur, la 60 de kilometri de capitala Dakha. În urmă cu doi ani, vărul ei, care avea aproape de trei ori vârsta ei, a început să o agreseze, pe drumul către şcoală.

Deşi tatăl ei a apelat la bătrânii satului, care l-au pus pe vărul Mahbub Khan să plătească 1000 dolari familiei şi să o lase pe Hena în pace, Kahn nu a renunţat.

La începutul anului, Khan a încolţit-o, a bătut-o şi a violat-o. Soţia lui, care l-a prins asupra faptului, i-a acuzat pe cei doi că aveau o aventură. Prin urmare, după ce au fost judecaţi de bătrânii satului, care i-au găsit vinovaţi de adulter, Hena a primit 101 lovituri de bici, iar Khan, 201.

Totuşi, Khan a reuşit să scape după numai câteva lovituri, spre deosebire de fată, care a suportat 70 de lovituri, când biciul s-a rupt, iar ea a leşinat. După o săptămână, adolescenta a murit.

Cu toate că mama Henei a povestit jurnaliştilor de la AFP cum fiica ei nu mai putea să vorbească după biciuire şi cum îi curgea încontinuu sânge din nas şi gură, cei trei doctori care au făcut autopsia fetei au constatat că s-a sinucis.

La aproape o lună distanţă, Curtea Supremă a cerut reexaminarea cadavrului, care a indicat că tânăra murise din cauza leziunilor interne şi a septicemiei. Cei trei doctori sunt anchetaţi acum pentru neglijenţă.

Statistici îngrijorătoare

În zonele rurale din Bangladesh, riscul ca o femeie măritată să fie abuzată este direct proporţional cu autonomia pe care o afişează, se arată într-un studiu al Institutului Guttmacher, din 2003.

Într-o cercetare efectuată pe 10.000 femei între 15 şi 49 de ani, din Sirajgonj şi Jessore, 42% au spus că au fost bătute– nouă din 10 femei erau bătute ocazional, iar una din zece, frecvent. În plus, femeile musulmane cu vârste până în 20 de an riscau să fie abuzate mai mult decât celelalte femei.

Într-o altă statistică citată de suicide.org, datând din august 2004, 706 femei din Bangladsh au fost abuzate. 100 de femei au fost violate, 217 fete au fost torturate ( dintre ele, 50 au fost omorâte, şapte s-au sinucis), iar 51 de femei au fost bătute de soţii lor şi de familiile acestora, din cauza zestrei). Acestea sunt cazurile raportate la poliţie. Jurnaliştii atrag atenţia că numărul real al cazurilor este mult mai mare.

Din iulie 2010, de când Curtea Supremă a interzis ca femeile să fie judecate în acest fel, o femeie şi o fetiţă au murit, iar alte trei tinere s-au sinucis, după ce şi-au primit pedeapsa printr-o fatwă.

 

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă