Calitatea somnului este o problemă pe care multe persoane o au, iar acest lucru poate fi un indicator al sănătății. Fie că suferim de o afecțiune sau ceva ne deranjează, acest lucru ne poate daună în timpul somnului.
O viață sănătoasă începe acasă
Facem un efort deosebit când ne alegem hrana și apa (2 kg/zi) și totuși, aerul pe care îl respirăm are un impact mai mare asupra sănătății noastre (15 kg/zi – 12,000 litri). Practic, 55% din consumul total de apă, hrană și aer pe durata vieții este aer din spațiul interior al clădirilor. Deci, este important nu doar ce mâncăm sau câte exerciții fizice facem, ci și în ce fel de locuințe trăim și cum dormim.
Sunt foarte multe studii care vorbesc despre calitatea somnului, care este legată în mod automat de sănătate și, în general, de starea noastră de bine. Europenii sunt de acord că un somn bun, odihnitor, este factorul principal pentru care ne simțim energizați și pozitivi. În ciuda acestui fapt, 8 din 10 europeni nu beneficiază de condiții optime de somn acasă, iar cu toate acestea, sunt foarte puțini care fac ceva pentru a-și îmbunătăți somnul. Motivul? Le este greu să definească ce implică „condițiile optime de somn”.
Somnul și starea de bine
Este cert. Calitatea somnului are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. De fapt, cercetătorii au demonstrat că europenii care beneficiază de condiții optime de somn sunt cu 50% mai predispuși să se simtă bine, energizați, pe perioada întregii zile. În același timp, somnul de calitate proastă, a fost legat de un risc crescut al acidentelor de muncă, dificultăți în luarea deciziilor la locul de muncă și, în ultimă instanță, de o performanță scăzută.
Un somn bun vine pe întuneric
Studiile au confirmat că există o corelație directă între întunericul din dormitor și un somn bun, adânc. Acest fapt se datorează faptului că ochii și corpul nostru reacționează la lumină și întuneric, iar aceste reacții au loc constant, chiar și atunci când nu suntem conștienți de ele.
Corpul și ochii noștri nu reacționează însă doar când suntem treji, ci inclusiv când dormim. De exemplu, lumina stradală s-ar putea să fie un factor perturbator pentru atingerea unui somn adânc, iar acesta este momentul în care organismul uman se regenerează. În mod ideal, acest stadiu ar trebui să reprezinte 15-20% din somnul unui adult pe timpul nopții.
Nopți întunecoase – zile luminoase
Expunerea la lumina naturală în timpul zilei și la întuneric total în timpul nopții au efecte benefice asupra noastră. Dacă experimentăm un grad suficient de întuneric în timp ce dormim, receptivitatea noastră de a capta lumina crește, iar noi ne simțim energizați. Acest lucru se întâmplă deoarece contrastul dintre lumină și întuneric se armonizează cu ceasul nostru biologic, spunându-ne să fim activi pe timpul zilei și liniștiți pe timpul nopții.
În timpul verii, deoarece soarele răsare mai devreme, calitatea somnului trebuie menținută, astfel încât corpul nostru să nu se trezească prea devreme. De aceea, trebuie să creăm în interior întuneric, pentru a ne bucura de un somn cât mai bun, cât vrem noi.
Aer curat și răcoare
Pe lângă întuneric, aerul curat și proaspăt și temperaturile confortabile sporesc șansele unui somn odihnitor. Aerisirea dormitorului înainte de culcare sau o fereastră lăsată puțin deschisă pot face diferența. Temperatura nu ar trebui să fie foarte ridicată. Un dormitor în care este prea cald poate afecta calitatea somnului, deoarece scurtează perioada de somn adânc.
Ce poți face?
Ai grijă de domitorul tău și accesorizează-l cu rulourile potrivite. Pentru dormitoarele de la mansardă, VELUX te ajută cu soluții pentru întuneric garantat: rulouri opace – în 24 de culori și modele. Pentru dormitoarele copiilor, alege colecțiile de rulouri opace cu modele Star Wars și Disney. Cumpără online din magazinul oficial de rulouri veluxshop.ro. Livrarea este gratuită.