Nu putea trece mult timp până când rezultatele la examenul de bacalaureat din 2011 să fie cântărite de politicienii de la guvernare şi din punct de vedere electoral. Astfel a apărut întrebarea cinică: „Decât să le pierdem voturile nu ar fi mai bine să-i lăsăm să copieze?”
Acum serios, cine are de pierdut de pe urma unui bacalaureat corect?
Agenţia de ştiri Agerpres a publicat informaţia că în şedinţa Coaliţiei de guvernare de luni s-ar fi discutat despre implicaţiile electorale ale rezultatelor la examenele de bac, iar unii membri ar fi cerut „relaxarea” condiţiilor bacalaureatului din toamnă şi chiar eliminarea din liceele cu rezultate slabe a camerelor de supraveghere. Sursele citate de Agerpres mai spun că ministrul Funeriu s-ar fi opus totuşi acestui curent puternic venit din direcţia colegilor de guvernare.
Această ştire merită câteva observaţii.
# În primul rând, este evident că absolut toate evenimentele din această ţară încep să fie analizate exclusiv prin prisma implicaţiilor electorale. Grija aproape exclusivă a politicienilor este acum ca nu cumva să-şi afecteze şansele în alegerile de anul viitor, iar pe altarul victoriei politice pot fi sacrificate uşor chiar şi unele măsuri extrem de corecte. În această logică nu este exclus să ne trezim curând că unii politicieni vor cere eliminarea amenzilor de circulaţie. Vă daţi seama câte voturi ar putea aduce coaliţiei o asemenea măsură?
# În al doilea rând, vedem că mulţi politicieni nu au nici cel mai mic respect pentru tinerii corecţi din această ţară. De ce ar merita un licean care ştie carte de nota 1,20, dar care este lăsat să copieze şi primeşte 8, să împartă aceeaşi bancă la facultate cu unul care a luat notă mare exclusiv prin muncă proprie?
# Trebuie remarcat şi faptul că mulţi politicieni ar fi preferat acum, ca şi în alţi ani, cifrele umflate ale promovabilităţii la bac în locul unor rezultate mai apropiate de realitate. Un procent cinstit de 45 % ne arată exact situaţia învăţământului românesc- care poate reprezenta un bun punct de plecare pentru viitoarele măsuri de îmbunătăţire a acestuia- decât procentele mincinoase de 70-80% din alţi ani.
# Nu poate trece neobservată nici aplecarea cel puţin ridicolă a membrilor Coaliţiei de guvernare- o structură prin definiţie politică- asupra unui subiect care nu ar trebui să fie nici măcar de competenţa Guvernului ci strict a Ministerului Educaţiei. Logic ar fi ca liderii PDL, UDMR şi UNPR să aibă lucruri mult mai importante de discutat decât camerele de supraveghere montate în licee.
Măsurile speciale de supraveghere introduse anul acesta la examenul de bacalaureat sunt fără îndoială binevenite. De pe urma lor au avut de câştigat elevii corecţi- care şi-au primit astfel recompensa pentru munca depusă în tipul anilor de şcoală, elevii obişnuiţi să trişeze- care (poate pentru prima dată în viaţă) au avut parte de un duş rece menit să-i trezească la realitate şi, în general, învăţământul românesc- care ştie acum exact unde se află. Astăzi i-am cunoscut însă şi pe adevăraţii pierzători ai bacului din 2011. Sunt politicienii care nu pot vedea altceva într-un absolvent de bacalaureat decât valoarea lui exprimată în voturi.