11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Şcoala de vară care formează lideri

Şcoala de vară care formează lideri

Adelina Maria îi invită pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani să aplice la prima şcoală de vară de leadership din România, care se desfăşoară în perioada 31 iulie – 6 august, la Poiana Braşov. Participanţii Leaders School 8 vor avea oportunitatea să-şi dezvolte abilităţile de leadership şi să-şi găsească modele în liderii români de succes precum Dan Bulucea, country manager Google România, sau Iolanda Balaş, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Atletism.

Mai mult, Adelina Maria promite că cea de-a opta ediţie a Leaders School le va oferi tinerilor ocazia de a-şi descoperi potenţialul de lideri şi de a-şi găsi foarte multă inspiraţie care să le arate că se poate îndeplini orice vis prin muncă.

Până acum, Leaders ­School ­numără deja peste 200 de absolvenţi. Care este profilul ­candidatului pentru această şcoală?

În primul rând, tinerii care aplică trebuie să îndeplinească criteriul vârstei, respectiv să aibă între 18 şi 25 de ani. Însă, pentru a participa la Leaders School, trebuie să te regăseşti printre tinerii entuziaşti care vor să schimbe România. În ediţiile anterioare, am avut participanţi de la elevi de liceu până la studenţi din ţară şi din străinătate.

De ce aplică tinerii români care studiază în străinătate?

De-a lungul timpului, am avut români care studiau la Harvard, Oxford sau Cambridge. Ei aleg să participe mai ales la ediţia de vară, pentru că sunt în vacanţă şi vin cu un semn de întrebare, respectiv dacă pot să-şi găsească modele în liderii români. Pentru ei, este mai mult o curiozitate participarea la această şcoală.

Pe candidaţii admişi îi consideraţi tineri de elită. Pe ce criterii acordaţi această titulatură? Puneţi accent pe rezultatele şcolare?

Rezultatele contează mai puţin. Nu-i întrebăm pe aplicanţi ce note au luat la şcoală sau la facultate, ci punem accent pe activitatea lor din timpul liber. Îi întrebăm ce activităţi extracuriculare au desfăşurat şi ce implicare au în comunitate. În momentul în care ai 30 de tineri care sunt foarte implicaţi în comunitatea lor şi, la rândul lor, mai formează încă trei tineri, este perfect. Din acest motiv, urmărim ca cei aleşi să fie înscrişi în ONG-uri, să fi participat la diferite proiecte, să aibă experienţă în cadrul programelor internaţionale.

Pentru această vară, aţi anunţat că oferiţi tinerilor plecaţi peste hotare un motiv să revină în ţară. În ce sens?

În momentul în care cunoşti o persoană precum Iolanda Balaş (unul dintre invitaţii Leaders School 8 – n.r.) care îţi povesteşte că a reuşit în România şi că cea mai mare satisfacţie pentru ea a fost când a auzit imnul intonat datorită performanţelor ei, este greu să nu o iei drept exemplu şi să te motiveze.

Cum aţi demarat Leaders School în 2008?

În urmă cu trei ani, erau foarte multe programe pentru tineri pe piaţă, dar am spus că noi trebuie să facem ceva mai mult decât o conferinţă. Atunci, ne-am propus această şcoală cu scopul de a schimba viaţa participanţilor. La acel moment, nu exista un program de şase zile care să-i ducă pe candidaţi într-un mediu total diferit, să-i pună faţă-n faţă cu liderii români şi să-i provoace la simulări de afaceri. Mai mult, ne-am propus să-i selectăm atât de bine pe participanţi, încât să aibă parte de un network (reţea de contacte – n.r.) de elită şi să poată învăţa ceva nou şi de la ceilalţi participanţi.

Cum a evoluat această şcoală?

În primul rând, formatul s-a îmbunătăţit constant. Chiar şi de la o ediţie la alta, am adus modificări. Iniţial, nu exista simularea de afaceri, dar, cum ne-am dat seama că este foarte importantă partea practică, am introdus-o. Mai mult, la început, vorbeam de leadership în general, dar ne-am dat seama că trebuie să luăm fiecare concept care-l formează şi să-l explicăm într-un mod mult mai clar. În privinţa numărului de participanţi, el a rămas constant, respectiv la 30. Totuşi, numărul aplicaţiilor este în continuă creştere.

Ce le promiteţi candidaţilor care aplică la Leaders School?

Potrivit mesajului din vara aceasta, le promitem că vor fi la înălţime. Asta înseamnă că trebuie să ai posibilitatea să te ridici puţin deasupra celorlalţi şi să ai o imagine de ansamblu a leadership-ului. În plus, participanţii vor avea acces la oameni foarte mari şi care sunt deschişi să le împărtăşească experienţele lor şi cum au reuşit ei.

Ce aţi pregătit nou în cadrul ediţiei din această vară?

În cadrul celei de-a opta ediţie, continuăm implementarea schimbărilor pe care le-am realizat în primăvară. La acel moment, am introdus cele trei concepte-cheie: leadership personal, leadership unu-la-unu şi leadership-ul echipei, care sunt abordate fiecare în zile separate. Cea de-a patra zi a Leaders School se numeşte „Leadership în practică”, iar cea de-a cincea zi a rămas pentru simularea de afaceri. Totuşi, de data aceasta, vom avea mai multe simulări de afaceri, respectiv câte una pentru fiecare concept evidenţiat, plus cea din a cincea zi.

Pe ce criterii i-aţi ales pe ­vorbitori?

În primul rând, ne propunem să aducem invitaţi din mediul de business, sport, artă şi societatea civilă. De exemplu, când am stabilit să aducem un om din sport, ne-am gândit să fie un sportiv care a făcut performanţă, să fie deschis să-şi împărtăşească succesul şi aibă ce mesaj să transmită. Când avem de ales o persoană din lumea afacerilor, mergem pe recomandări primite de la foşti invitaţi sau colaboratori.

V-aţi gândit să transmiteţi online discursurile invitaţilor?

Această metodă nu se potriveşte exact cu ce ne-am propus să facem noi. Ideea de intra în contact direct cu vorbitorii şi de a părea totul transparent poate fi eliminată prin intermediul mijloacelor online. Totuşi, există posibilitatea de a avea la un moment dat un program care să acopere şi lumea virtuală, dar nu va fi vorba de Leaders School, pentru că reprezintă ideea de a interacţiona cu oamenii şi, în acelaşi timp, de a fi inspirat într-un cadru total diferit de cel obişnuit.

La ce întrebări vor găsi ­răspunsuri participanţii?

Fiecare vine cu anumite întrebări în program şi chiar îi provocăm să se gândească la ce caută răspuns. În general, ei se întreabă ce este leadership-ul şi chiar dacă poate fi oricine lider, pentru că au citit că se poate învăţa. Alţi participanţi vor să-şi descopere potenţialul, în condiţiile în care nu ştiu din ce acţiuni pot să-şi dea seama dacă ei sunt lideri. Mulţi dintre ei sunt lideri printre colegi sau prieteni, dar nu conştientizează acest lucru. Mai mult, cei prezenţi în cadrul Leaders School vor avea ocazia să găsească foarte multă inspiraţie care să le arate că se poate îndeplini orice vis prin muncă.

Ce impact are Leaders School ­asupra carierei?

În momentul în care cursurile încep, iar totul se desfăşoară aşa cum am promis, totul ţine de fiecare participant în parte. Dacă după absolvire, la locul de muncă este lăsat într-un colţ, ideile sale nu-i sunt ascultate, iar şeful nu-i oferă feedback şi nici nu-l solicită, nu este problema noastră, atât timp cât mesajul l-a primit. Noi încurajăm să se poarte o discuţie cu managerul, în care angajatul să-i evidenţieze ce a învăţat nou şi cum poate aduce un plus activităţii sale.

Cum se pot înscrie cei interesaţi?

Pe site-ul nostru, www.leaders­school.ro, există un formular online, pe baza căruia se face selecţia pentru locurile cu taxă. De asemenea, pe site, este şi o secţiune dedicată pentru burse, unde, pe lângă formular, trebuie realizat şi un eseu de minimum 500 de cuvinte. În schimb, cei selectaţi dintre cei care vor aplica pentru locurile fără taxă vor fi chemaţi şi la un interviu.

Ce sfaturi le oferiţi aplicanţilor pentru a avea şanse de a fi aleşi?

În primul rând, le recomand să fie sinceri. În plus, în momentul în care completează aplicaţia, trebuie să evidenţieze de ce îşi doresc să fie admişi. Un om care îşi doreşte să vină la Leaders School, trebuie să cunoască vorbitorii, să aibă deja create curiozităţile şi să ştie ce s-a întâmplat în ediţiile trecute. Dacă îşi doreşte doar o săptămâna la munte, înseamnă că nu este destul de motivat.

La final, ce vor primi absolvenţii?

Ei vor avea câte o diplomă semnată de Fundaţia Leaders şi de Principele Radu al României, dar nu punem accent pe asta. Nu diploma te face lider, dar ea te poate ajuta la angajare, spre exemplu. De asemenea, absolvenţii rămân în reţeaua noastră de contacte şi pot participa la sesiunile de mentoring organizate lunar. În plus, ei pot primi oportunităţi de joburi, deoarece partenerii noştri apelează la noi de multe ori când au nevoie de un tânăr foarte bun.

Ce mai pregătiţi pentru această vară în cadrul Fundaţiei Leaders?

În această perioadă, mai ­pregătim şi Leaders Academy, care este o experienţă unică de leadership experienţial, pentru că îi punem pe participanţi mai mult să facă lucruri decât să asculte. Leaders Academy este pentru angajaţii în tranziţie spre o poziţie de ­conducere şi cei care au fost proaspăt numiţi pe o poziţie de management. Abordarea este diferită faţă de Leaders School, temele principale fiind autocunoaşterea, echipa şi ­comunicarea.

Beneficii şi impact în carieră

Experienţa Leaders School va avea un impact major asupra vieţii şi carierei ­dumneavoastră:

Veţi realiza că şi dumneavoastră puteţi, nu pentru că alţii au putut, ci pentru că leadership-ul există în dumneavoastră; 

Vă veţi descoperi noi abilităţi, iar ­încrederea în sine va creşte şi vă veţi crea noi idealuri;

Propriul viitor va deveni mai clar şi mai sigur, pentru că veţi primi nenumărate exemple de oameni care au reuşit ­plecând exact din punctul în care vă aflaţi acum;

Veţi învăţa care sunt abilităţile necesare unui lider, veţi putea să vă analizaţi şi să vă dezvoltaţi aceste abilităţi;

Veţi primi lecţii de leadership direct de la practicieni, veţi interacţiona cu lideri români de top şi veţi afla poveşti inspiraţionale de la oameni care au păşit pe cele mai înalte vârfuri, au cucerit cele mai mari scene ori s-au clasat primii pe cele mai importante podiumuri;

Veţi lua parte la simulări de leadership unice, coordonate de antreprenori de succes din România;

Deveniţi parte al unui network de elită.

România liberă vă trimite la Leaders School 8

România liberă vă oferă oportunitatea să participaţi gratuit la cea de-a opta ediţie a Leaders School, în perioada 31 iulie-6 august, la Poiana Braşov, alături de Iolanda Balaş, preşedinte onorific al Federaţiei ­Române de Atletism, actorii Mircea ­Albulescu şi Maria Dinulescu, Dumitru Prunariu, astronaut, Dan Bulucea, country manager Google România, Horia Colibăşanu, alpinist, şi mulţi alţii.

Pentru a fi selectat, este nevoie să completaţi formularul online de pe www.leaders.ro/leaders-school/concurs. De asemenea, va trebui să intraţi şi pe www.anunturi.romanialibera.ro pentru a vă completa CV-ul în secţiunea dedicată pentru o şansă în plus carierei.

Termenul-limită este 15 iulie. În urma aplicaţiilor, veţi fi contactaţi de către Fundaţia Leaders în vederea stabilirii unui interviu.

Mult succes!

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Basarabeni în România, „fantome” pe hârtie

În județul Iași, aproximativ 70.000 de persoane din Republica Moldova au obținut pașapoarte românești, cu domicilii fictive Republica Moldova se confruntă cu dezbateri intense cu...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...
Ultima oră
Pe aceeași temă