Substanţele din soia şi din seminţele de in reduc bufeurile, iar exerciţiile fizice şi de respiraţie vă scapă de insomnii.
Tratamentele cu hormoni sau medicamentele pentru tratarea nervozităţii pot fi asociate cu un stil de viaţă sănătos, care include introducerea în alimentaţie a produselor pe bază de soia sau seminţelor de in. Evitaţi însă cafeaua, alcoolul sau ciocolata, mai ales seara, pentru că pot mări frecvenţa bufeurilor sau a transpiraţiilor din timpul nopţii. Specialiştii citaţi de
site-ul iVillage.com vă oferă câteva recomandări.
Soia. Aceasta este bogată în izoflavone, substanţe care au o acţiune similară estrogenului asupra anumitor ţesuturi. Cercetătorii susţin că produsele din soia, precum laptele sau brânza, pot atenua bufeurile. O cantitate de 20-60 de grame de proteine consumată zilnic furnizează între 34 şi 76 de miligrame de izoflavone şi este suficientă pentru eliminarea disconfortului dat de menopauză, spune Richa Sood, de la Mayo Women’s Health Clinic. Medicul Călin Ciubotaru păstrează însă unele rezerve: „Există estrogeni vegetali, dar nu ştiu în ce măsură mai sunt funcţionali după procesul de digestie. Cu siguranţă însă, introducerea produselor din soia în alimentaţie este o măsură comportamentală sănătoasă”.
Seminţele de in. Sunt o sursă foarte bună de lignină, un alt compus care acţionează întocmai ca estrogenul, dar ele mai conţin şi fibre solubile care scad nivelul colesterolului şi acizi graşi Omega 3. Consumaţi zilnic o jumătate de linguriţă sau chiar o linguriţă de seminţe de in. Rezultatele unui studiu arată că 40 de grame de seminţe de in pisate reduc cu o treime bufeurile dacă sunt mâncate în fiecare zi. Puteţi să le puneţi în iaurt sau în alte băuturi.
Respiraţi adânc. „Stresul afectează zona din creier care reglează temperatura corpului, deci nu este de mirare că nervozitatea înrăutăţeşte simptomele menopauzei, precum trans-piraţiile nocturne şi tulburările de somn”, spune Richa Sood. Inhalaţi uşor, opriţi-vă respiraţia timp de două-trei secunde şi expiraţi uşor, vizualizându-vă plămânii şi abdomenul golindu-se de aer. Repetaţi exerciţiul timp de 10 minute înainte de culcare şi de fiecare dată când vă simţiţi tensionată.
Calciu şi vitamina C. Nivelul estrogenului scade la menopauză, ceea ce face ca oasele să-şi piardă din minerale şi din rezistenţă. O dietă prea săracă în calciu şi vitamina D va înrăutăţi problema. „O dată ce pielea îm-bă-trâneşte, capacitatea de a produce vitamina D de la soare va scădea”, spune Sood. Femeile cu vârsta de peste 50 de ani ar trebui să ia zilnic 1.200 de miligrame de calciu pe zi din dietă. În unele cazuri, este necesar un supliment zilnic de 800-1.000 de unităţi de vitamina D.
Exerciţii. Făcute în mod regulat, câte 30 de minute zilnic, exerciţiile aerobice pot elimina bufeurile şi insomniile şi pot reduce bolile de inimă, osteoporoza, cancerul şi atacul cerebral.
Tratamentele cu hormoni pot cauza cancer la sân
Tratamentele clasice recomandate la menopauză sunt simptomatice, pentru îndepărtarea durerilor de cap, spre exemplu, sau de substituţie hormonală. „Acestea din urmă se recomandă în cazuri selecţionate, de către medicul ginecolog, dacă simptomele sunt greu de suportat, deoarece există riscul de a face cancer la sân”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Din acest motiv, tratamentele hormonale se dau în doze mici, pe o perioadă scurtă de timp.