27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCine a dat tonul instalării de camere video la bac

Cine a dat tonul instalării de camere video la bac

Supravegherea video a fost introdusă în premieră naţională la Galaţi, în august 2010, după ce un chestionar dezvăluise că la sesiunea din 2010 fusese o fraudare semnificativă a examenului.

Iniţiatorul introducerii sistemului de supraveghere la bacalaureat, şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Galaţi, Doru Răsmeriţă, spune că eficienţa acestuia se vede în faptul că, după mulţi ani, şefii de promoţii se regăsesc şi în fruntea ierarhiei de la bacalaureat. Sistemul a fost introdus, în premieră naţională, la Galaţi, în august 2010, după ce se constatase existenţa fraudelor la promovarea „bac”-ului.

  „Aceste camere au fost introduse anul trecut, după ce am făcut o cercetare, un studiu printre elevii care au absolvit în iunie 2010 şi în urma răspunsurilor primite la chestionar am constatat că peste 50% din elevii care luaseră examenul au spus că se întâmplă o fraudă în timpul examenului, în sală. Am propus ministerului să încercăm acest sistem la sesiunea din toamnă şi l-am introdus într-o parte din centrele de examen, în altele nu. Diferenţa a fost de 15% la promovabilitate”,  spune inspectorul general al ISJ Galaţi. În opinia sa, pentru unii profesori, foarte puţini din sistem, a fost o filieră de făcut bani, pentru alţii o filieră de trafic de influenţă, iar funcţionarea acestor filiere era în dezavantajul beneficiarilor acestor fraude.

„Cei care au promovat acum au înţeles că pot să obţină rezultate prin munca lor. Cei care în anii trecuţi îşi cumpărau examenul de bacalaureat, la preţuri de la 2.000 la 4.000 de euro, nu au nici o şansă să reuşească în viaţă”, a mai adăugat şeful ISJ Galaţi. Doru Răsmeriţă consideră că rezultatele slabe relevă o pierdere de calitate în sistemul educaţional care s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, în momentul în care facultăţile nu au mai organizat examen de admitere, pentru că ştiau că, organizându-l, rămâneau fără studenţi. 

Dosar la DNA pentru fraudarea „bac”-ului

Procurorii DNA Galaţi ­anchetează un caz de fraudă la bacalaureatul din 2010, în care sunt cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă prof. Maria Onu, director al ­Liceului particular „D. Cantemir”, şi prof. Mariana Lazanu, de la ­seminarul teologic din Galaţi. Maria Onu a pretins bani de la părinţii unor elevi pentru a ­influenţa membrii comisiilor de examen. O parte din bani au ajuns la Mariana Lazanu pentru a le da note de trecere elevilor în ­cauză. Pe 5.07.2010, cele ­două profesoare au fost ­reţinute ­pentru 24 de ore de procurorii DNA, iar acum sunt cercetate în stare de libertate. Onu nu are voie să părăsească ţara, iar ­Lazanu are interdicţie de a părăsi municipiul Galaţi.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă