15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVanghelizarea USL, pe รฎnลฃelesul PNL

Vanghelizarea USL, pe รฎnลฃelesul PNL

Mutarea incendiarฤƒ fฤƒcutฤƒ sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ de Victor Ponta la vârful organizaลฃiei BucureลŸti a PSD, prin diluarea influenลฃei lui Marian Vanghelie într-un larg consiliu de coordonare, va fi chiar mai interesantฤƒ pentru USL decât pentru PSD. Am sฤƒ mฤƒ justific.

Marginalizarea „antigrฤƒmฤƒticului” de serviciu de la sectorul 5 constituia de multฤƒ vreme, pentru Ponta ลŸi pentru cortegiul de inamici ai lui Vanghelie din partid, o datorie de onoare.

Între timp, pe lângฤƒ „onoare” ลŸi odatฤƒ cu evoluลฃia lucrurilor, noua conducere a PSD a introdus ลŸi alte variabile, sฤƒ le zicem pragmatice, în rezolvarea ecuaลฃiei care avea sฤƒ ducฤƒ la izolarea primarului nepereche.

Existฤƒ, într-adevฤƒr, o rฤƒfuialฤƒ personalฤƒ Ponta-Vanghelie, cu schimburi anterioare de replici elocvente pentru a eticheta relaลฃia drept precarฤƒ. Dar existฤƒ neînลฃelegeri majore între Vanghelie ลŸi echipa lui Ponta pe chestiuni ลŸi mai concrete, cum ar fi, spre exemplu, strategia socialiลŸtilor pentru Capitalฤƒ la alegerile din primฤƒvarฤƒ.

Cert este cฤƒ tentativa lui Victor Ponta, de a da semnalul mazilirii lui Marian Vanghelie, nu printr-o miลŸcare directฤƒ, ci printr-o controversatฤƒ suplimentare a gฤƒrzii la organizaลฃia BucureลŸti, aratฤƒ cฤƒ disputele din partid sunt suficient de mari, dar ลŸi de pฤƒtimaลŸe, pentru a justifica declanลŸarea unei furtuni când nimeni din anturajul liderului PSD nu pare sฤƒ deลฃinฤƒ o prognozฤƒ corectฤƒ a direcลฃiei vântului ลŸi a pagubelor care vor fi.

În disputa cu primarul de la sectorul 5, preลŸedintele PSD a fฤƒcut pânฤƒ acum numai dovada nerฤƒbdฤƒrii. Cum, însฤƒ, scandalul de la organizaลฃia BucureลŸti abia a început, iar timpul trece ลŸi alegerile locale se apropie, este foarte probabil ca riscurile electorale la care Ponta expune partidul, în perioada sensibilฤƒ ce va urma, sฤƒ depฤƒลŸeascฤƒ beneficiile declanลŸฤƒrii unui rฤƒzboi cฤƒruia nu i s-a pregฤƒtit în prealabil ลŸi terenul.

Oricum, avem toate ลŸansele sฤƒ asistฤƒm la un final de varฤƒ ลŸi de an nebuloase în PSD, dupฤƒ experienลฃa Vanghelie, care s-ar putea traduce prin sporirea tensiunilor în partid ลŸi prin subลฃierea capitalului electoral în primฤƒvara lui 2012.

Acum, ce legฤƒturฤƒ este între episodul de mai sus ลŸi armonia din USL? Ei bine, una directฤƒ.

Este metoda mazilirii lui Vanghelie, aleasฤƒ de Victor Ponta, una pripitฤƒ ลŸi slab pregฤƒtitฤƒ? Pânฤƒ acum pare cฤƒ da.

Este ea de naturฤƒ sฤƒ genereze noi probleme în partid? Da.

Este pentru liberali soluลฃia gฤƒsitฤƒ de liderii PSD la problema Vanghelie una care sฤƒ-i liniลŸteascฤƒ ลŸi sฤƒ-i încredinลฃeze cฤƒ au pornit la drum cu un partener care ลŸtie sฤƒ cântฤƒreascฤƒ mizele, dar ลŸi sฤƒ-ลŸi pondereze acลฃiunea în funcลฃie de moment ลŸi de anvergura problemei? Eu zic cฤƒ nu.

Neînลฃelegerile potenลฃiale dintre liberali ลŸi social-democraลฃi sunt de dimensiuni mult superioare anvergurii pe care o avea problema Vanghelie în PSD.

Apropierea alegerilor va demonstra cฤƒ o serie întreagฤƒ de dispute din interiorul USL, încฤƒ ลฃinute sub control doar pentru cฤƒ încฤƒ pot fi amânate, vor provoca din plin imaginaลฃia ลŸi gustul pentru compromis la nivelul conducerii bicefale a Uniunii.

Mai mult, apetenลฃa PSD pentru putere, coroboratฤƒ cu scorurile mai bune pe care pesediลŸtii, faลฃฤƒ de liberali, le înregistreazฤƒ deja în teritoriu, vor conduce cu siguranลฃฤƒ la instalarea unor raporturi de dominator-dominat în USL, dificil ลŸi foarte dificil de gestionat.

Asta, mai ales de cฤƒtre PNL.

Ei bine, dacฤƒ în cazul speลฃei Vanghelie, mizฤƒ incomparabil mai micฤƒ decât cea a smulgerii unor hฤƒlci din putere inclusiv de la partenerii liberali, liderii PSD dau dovadฤƒ de un apetit atât de ridicat de harลฃฤƒ, acum, într-o perioadฤƒ sensibilฤƒ pentru orice partid, cât de amabili vor fi oare oamenii lui Victor cu oamenii lui Crin, când chestiunile în discuลฃie vor fi cu adevฤƒrat de calibru?

P.S.: N-aลŸ vrea sฤƒ trec aici drept un apologet al lui Marian Vanghelie. Din contrฤƒ, rฤƒmân de pฤƒrere cฤƒ apusul ascensiunii unor asemenea personaje va coincide cu zorii revenirii la o normalitate digerabilฤƒ în politica din România. 

Cele mai citite

Victor Ponta: M-am sฤƒturat sฤƒ fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dรขmboviศ›a pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaศ›ilor Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaลฃi la alegerile parlamentare de...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ