2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportToamna se numără miniştrii?

Toamna se numără miniştrii?

Premierul Emil Boc nu se grăbeşte cu remanierea miniştrilor restanţieri la absorbţia fondurilor europene, părând mai probabil ca o decizie să fie amânată până la sfârşitul verii. Mai importante sunt, pe agenda guvernamentală, reorganizarea deconcentratelor şi găsirea unui şef pentru ministerul care să se ocupe de proiectele finanţate din banii UE.

Înaintea şedinţei Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, premierul Emil Boc a arătat că se doreşte ca „pe perioada verii, nimeni să nu ia piciorul de pe pedala acceleraţiei” şi a dat asigurări că îmbunătăţirea ratei de absorbţie „este un obiectiv aflat permanent sub observaţia Guvernului”. Cu alte cuvinte, nici vorbă să se ia prea curând o decizie cu privire la miniştrii cu cele mai slabe rezultate la atragerea banilor europeni. Acelaşi mesaj a venit şi pe cale politică, din partea purtătorului de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu: „Remanierea nu s-a discutat în PDL. PDL este în acest moment într-un proces de evaluare a tuturor celor numiţi în funcţii politice, secretari de stat, subsecretari de stat şi aşa mai departe. Acest proces de evaluare va continua. Noi am planificat ca procesul să fie derulat pe parcursul acestei veri”.

Totuşi, absorbţia fondurilor europene a figurat ieri şi pe agenda discuţiilor dintre premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. La întâlnirea de la Palatul Victoria, care a precedat şedinţa comitetului interministerial, au participat şi preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi preşedintele Uniunii pentru Progresul României, Marian Sârbu.

Discuţiile despre remanierea miniştrilor care nu au performanţe în atragerea banilor UE s-au accentuat după ce preşedintele Traian Băsescu a vorbit, acum aproximativ o lună, despre necesitatea efectuării unei analize serioase. „După 30 iunie, miniştrii care nu au ţinut în mână programele  de investiţii, care nu au presat pe compartimentele care trebuiau să stimuleze investiţiile, în cazul lor trebuie să vedem dacă mai rămân în Guvern sau nu”, spunea şeful statului. Potrivit statisticilor de la sfârşitul lunii mai, cel mai prost stau în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor, 2,61% rată de absorbţie), Gheorghe Ialomiţianu (Ministerul Finanţelor Publice, 8,98% rată de absorbţie) şi Laszlo Borbely (Ministerul Mediului, 9,86% rată de absorbţie).

Se caută un ministru care să fie interfaţa cu UE

Pe lângă absorbţia fondurilor europene, preşedintele Traian Băsescu ar fi discutat cu premierul şi despre înfiinţarea unui minister al afacerilor europene. Potrivit unor surse citate de Mediafax, ar fi fost vehiculate şi două nume de potenţiali noi miniştri: liderul UNPR, Marian Sârbu, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, ex-comisar european. Indiferent de numele viitorului membru al Cabinetului Boc, procedura cere şi un vot în Parlament, lucru imposibil pe moment, întrucât aleşii sunt în vacanţă. 

Potrivit aceloraşi surse, şeful statului ar fi discutat cu premierul Boc şi despre vânzarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat şi despre găsirea unei soluţii pentru litigiul dintre statul român şi Rompetrol.

Începe să se creioneze reorganizarea deconcentratelor

Pe lângă creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, membrii Cabinetului Boc mai au pe agendă o temă deosebit de importantă, care trebuie finalizată până la 1 septembrie: reorganizarea serviciilor publice deconcentrate. Este vorba de planul „B” al preşedintelui Traian Băsescu, pus în aplicare după ce au eşuat, temporar, negocierile pe tema reorganizării administrative a ţării.

Fiecare minister face simulări cu privire la desfiinţarea din judeţe a deconcentratelor. Instituţii de anvergură vor fi menţinute doar în oraşele gândite ca reşedinţe ale viitoarelor regiuni, iar în rest vor fi doar oficii şi birouri. „Contabilitatea, serviciul juridic sau resursele umane vor fi asigurate de la nivelul serviciului deconcentrat din municipiul de reşedinţă. Nu va mai fi nevoie nici de secretarele directorilor şi directorilor adjuncţi, nici chiar de directorii adjuncţi. Toate organigramele se regândesc”, au explicat surse parlamentare, citate de Mediafax.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Admi-nistraţiei şi Internelor, Mihai Capră a arătat că va fi o singură prefectură pe regiune, iar în judeţe vor funcţiona doar birouri prefecturale, cu 20-25 de salariaţi. Potrivit secretarului de stat, serviciile publice comunitare, precum cele de eliberare a permiselor, înmatricularea vehiculelor sau eliberarea paşapoartelor, vor rămâne în formula actuală. Totodată, actele de identitate sau permisele auto se vor schimba doar la expirare. 

Cele mai citite

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
00:02:07

VIDEO. Parlamentarii sud-coreeni îl pun sub acuzare pe președintele în exercițiu

Parlamentarii sud-coreeni l-au destituit pe președintele interimar Han Duck-soo vineri, adâncindu-și astfel țara într-o criză politică și mai mare, la două săptămâni după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă