14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPovestea celui mai puternic judecător din Uniunea Europeană

Povestea celui mai puternic judecător din Uniunea Europeană

În urmă cu câteva zile, englezul Sir Nicolas Bratza a fost ales în fruntea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), într-un context european destul de tensionat, după cum atrage atenţia presa britanică.

Anglia are divergenţe cu Curtea, din cauza acordării dreptului de vot pentru deţinuţii englezi. Chiar şi liberalii britanici au criticat CEDO pentru că încearcă să se amestece în afacerile interne ale ţării, notează Daily Mail, în ediţia electronică.

Principalul militant pentru primirea acestui drept este criminalul John Hirst, care, în 1979, şi-a măcelărit proprietăreasa cu un topor şi a stat în închisoare 30 de ani. Vezi  aici un  video  despre activitatea şi viaţa lui Hirst. 

De altfel, în martie 2011, Curtea înregistrase peste 1000 de cereri noi de la deţinuţii englezi care vor drept de vot în perioada în care sunt închişi, potrivit BBC.

Momentan, toate cazurile privind solicitările deţinuţilor englezi (3500) sunt suspendate, până ce guvernul britanic va hotărî cum răspunde deciziilor CEDO, care le-a acordat acest drept puşcăriaşilor.

Totuşi, în 2010, premierul David Cameron declara, în Camera Comunelor, că „se îmbolnăveşte” numai când se gândeşte că oamenii privaţi de libertate ar putea primi drept de vot în perioada detenţiei.

Acum, premierul englez are termen până la toamnă să armonizeze insistenţele repetate ale CEDO de a acorda drept de vot deţinuţilor cu legislaţia britanică. Iar rezultatul ar putea costa statul 150 milioane de lire, compensaţii plătite deţinuţilor britanici din banii publici, potrivit Daily Mail.

Cine este noul preşedinte al CEDO

Sir Nicolas Bratza, fiul unui violonist sârb, în vârstă de 66 de ani, a devenit judecător la Strasbourg, ca reprezentant al Marii Britanii, în 1998. Totuşi, nimeni nu poate ocupa o funcţie la CEDO dacă nu are un birou juridic în ţara pe care o reprezintă. De aceea, a fost ridicat la rangul de judecător al Curţii Supreme, deşi nu a judecat niciodată un caz în Anglia, din această poziţie, explică Daily Mail, în ediţia electronică.

Bratza, care a fost vicepreşedintele CEDO până cum, este şi consilier al Institutului Britanic pentru Drepturile Omului, dar şi editor al mai multor reviste despre legislaţia drepturilor omului.

În timpul liber, Sir Nicolas, necăsătorit, îşi petrece timpul liber jucând crichet şi ascultând muzică.

La Strasbourg, el a făcut parte din complete de judecată ale căror decizii au înfuriat politicienii englezi şi au adus antipatia oamenilor asupra legislaţiei drepturilor omului.

A fost unul din judecătorii care au decis, în 2005, că ucigaşului John Hirst i-a fost luat pe nedrept dreptul de a vota în perioada cât şi-a ispăşit pedeapsa.

Britanicul de orgine sârbă a fost ales în funcţie de cei 47 de judecători de la Strasbourg, iar promovarea îi oferă şansa de a duce mai departe misiunea CEDO, care deseori este percepută ca adevărata Curte Supremă, pentru că ia deciziile finale asupra legilor care trebuie respectate în Marea Britanie, notează Daily Mail. Mandatul lui Bratza începe în noiembrie 2011 şi se încheie în 2012.

Reacţii diferite din Marea Britanie, la alegerea lui Sir Nicolas

Apărătorii drepturilor omului au declarat că electoratul englez este mândru de numirea lui Bratza.
James Welch, de la grupul de presiune Liberty, a declarat că este „important că un judecător care apără drepturile omului este în cea mai importantă poziţie la Strasbourg, pentru că deciziile lui orientează viitorul”, potrivit Daily Mail.

Totuşi, numirea lui nu a fost întâmpinată cu aceeaşi bucurie de eurosceptici.
Parlamentarul conservator Douglas Carswell a spus că această alegere nu va face ca legislaţia drepturilor omului să fie legitimă în ochii britanicilor.

„Atitudinea judecătorilor de la Strasbourg nu se va schimba. Se poartă de parcă ar trebui să facă ei legile după care trăim, deşi nici unul dintre ei nu a fost ales de noi”, a explicat parlamentarul britanic.

Şeful Partidului Independent (Independence Party) şi-a exprimat speranţa că vârsta lui Bratza îl va face să pună accent pe drepturile pensionarilor. Totuşi, şi el a subliniat că „numirea lui Bratza nu va apăra legislaţia britanice de excesele impuse de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi nu va împiedica CEDO să încerce să altereze drepturile şi datoriile la care ţinem”.

„Ar fi o naivitate din partea noastră să credem că alegerea unui judecător britanic în fruntea CEDO este un semnal de slăbire a paranoiei dreptei despre rolul pe care Strasbourg-ul vrea să-l joace în legislaţia engleză. Ar fi greşit să privim alegerea lui Bratza în acest fel, pentru că, aşa cum constanta Daily Mail, judecătorul are datoria de a fi imparţial”, notează şi The Guardian, într-un editorial despre alegerea lui Sir Nicolas în fruntea Curţii.

„Totuşi, alegerea lui e binevenită, importantă şi oportună. Oportună, pentru că oferă posibilitatea oamenilor să dezbată rolul Curţii şi legislaţia drepturilor omului. Sir Nicolas nu va fi preşedinte suficient cât să revoluţioneze CEDO, însă va putea să iniţieze o dezbatere constructivă şi să înceapă o modelare a instituţiei.

Nimeni nu va putea să inverseze xenofobia reacţionară care apare în dezbaterile privind CEDO în Marea Britanie, dar Sir Nicolas şi Kenneth Clarke ( secretarul de justiţie britanic şi viitorul preşedinte al Consiliului European de Miniştri, din noiembrie) au rara oportunitate de a da Convenţiei şi Curţii o mai mare credibilitate şi încredere (către populaţie)”, mai arată publicaţia The Guardian.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă