22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRaliul Sibiului, regele sezonului

Raliul Sibiului, regele sezonului

A cincea etapă a campionatului naţional se va desfăşura la Sibiu în acest weekend şi reprezintă singura etapă de asfalt şi macadam a calendarului.

 

După o pauză de mai bine de o lună, timp în care federaţia de profil au anulat Raliul Argeşului, piloţii din Campionatul Naţional de Raliuri se vor strânge la Sibiu, pentru etapa a cincea a sezonului, singura care care va avea loc atât pe asfalt, cât şi pe macadam. După trei runde pe asfalt, concurenţii vor da la propriu de pământ şi, din cauza traseului destul de solicitant, majoritatea consideră că proba de la Sibiu este cea mai dificilă a întregului campionat.

Din fericire pentru mulţi piloţi, tranziţia către macadam se va face treptat, pentru că 18,6% din cele 11 probe speciale vor fi alergate pe asfalt. Raliul de pe Cibin a primit şi o notă de spectaculozitate în anii trecuţi prin introducerea probei speciale Şanta, care trebuie alergată în nocturnă, dar organizatorii au gândit încă o astfel de probă pentru ediţia din acest an. Astfel, proba specială cu numărul patru va debuta vineri, la ora 22:11, când competitorii vor ajunge până la Păltiniş. De altfel, această nouă probă specială va fi alergată în totalitate pe asfalt.

„Principala provocare din 2011 este o specială complet nouă, pe asfalt, care se va desfăşura tot pe noapte. Speciala Păltiniş, în urcare, va fi parcursă o singură dată, vineri seara, înaintea specialei Şanta. Programul raliului din acest an a fost gândit pentru ca spectatorii să ajungă pe cât mai multe probe speciale şi sunt sigur că vor avea parte de un spectacol total în cele trei zile ale raliului”, a declarat Sorin Itu, organizatorul Raliului Sibiului.

Marişca vrea victoria

Runda sibiană este cea mai lungă a sezonului. Are 119,6 kilometri de probe speciale şi va debuta joi seara, când va avea loc prezentarea echipelor în Piaţa Mare. Vineri, startul festiv va fi dat la ora 16:01 la Sala Transilvania, iar după jumătate de oră va avea loc prima probă specială, în cartierul Ştrand. Mai apoi, vor urma două treceri peste Dobârca şi cele două probe speciale de noapte, vedetele raliului.

Ziua de sâmbătă va debuta la ora 10:53 cu proba specială Crinţi şi se va încheia la ora 18:14, când maşinile trebuie să sosească la Sala Transilvania, după ce mai parcurg, în prealabil, alte cinci probe speciale. Festivitatea de premiere va fi organizată tot la Sala Transilvania, la ora 21:30. „Intrăm în partea de macadam a campionatului, cu, poate, cea mai dură etapă. Este un raliu dificil, unde nu neapărat cei mai rapizi câştigă şi unde şansa are o „felie” mai mare decât la alte raliuri.

Suntem pregătiţi, maşina este gata, am făcut teste cu ea în week-end-ul trecut, rămâne de văzut dacă şi noi suntem gata. Va fi o luptă frumoasă, pentru că Vali, Szabo, Marco, Giri sau Titi sunt cu toţii rapizi pe macadam, asa încât spectacolul este asigurat”, a declarat Bogdan Marişca, pilotul Napoca Rally Academy şi ocupantul poziţiei secunde în clasamentul general. Organizatorii raliului de la Sibiu vor să înscrie această probă în Intercontinental Rally Challenge (IRC) în sezonul următor, echivalentul european al Campionatului Mondial de Raliuri (WRC). După trei probe disputate până acum în acest sezon, lider în clasamentul general este Valentin Porcişteanu, care a acumulat 52 de puncte, urmat de Bogdan Marişca, 43 de puncte, şi Dan Gârtofan, 36 de puncte.


Un copac pentru un echipaj

Organizatorii Raliului Sibiului au anunţat că vor planta 10 copaci pentru fiecare echipaj înscris la etapa din acest week-end. Cel puţin 470 de copaci vor fi sigur plantaţi, pentru că vor fi la start minim 47 de echipaje, atâtea câte s-au înscris până în acest moment. În anul 2009, piloţii au plantat 100 de copaci, iar acest proiect, dezvoltat în colaborare cu Primăria Sibiului, Consiliul Judeţean şi Direcţia Silvică Sibiu, va fi reluat la ediţia din acest an.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă