8 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialConducerea BT, scoasă de sub acuzare

Conducerea BT, scoasă de sub acuzare

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, omul de afaceri Horia Ciorcilă, a fost achitat, de către magistraţii de la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care era judecat pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. În acelaşi dosar a fost judecat şi un alt membru al Consiliului de Administraţie al băncii clujene, Claudiu Silaghi. Acesta a decedat în data de 22 martie, după ce, cu câteva luni înainte, suferise un atac cerebral. Procurorii DIICOT Cluj au afirmat că vor face apel împotriva sentinţei.

Practic, procurorii i-au acuzat pe cei doi membri ai Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania că ar fi obţinut, în decembrie 2009, o serie de informaţii privilegiate de la Dan Dascăl, şeful SSIF BT Securities, una dintre subsidiarele Băncii Transilvania. Informaţiile cu pricina se refereau la intenţia Bank of Cyprus, materializată în cele din urmă, de a cumpăra, prin intermediul pieţei de capital, un pachet consistent de acţiuni ale Băncii Transilvania.

Astfel, procurorii spun că Claudiu Silaghi ar fi cumpărat, apoi revândut, 43 de milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania, în valoare de 74 de milioane de lei. Ulterior, Claudiu Silaghi a vândut 33 de milioane de acţiuni către Bank of Cyprus, cu suma de 80 de milioane de lei. Horia Ciorcilă a fost acuzat că ar fi procedat la fel, cu circa 9 milioane de acţiuni BT, în valoare de circa 21 de milioane de lei. În cazul lui Claudiu Silaghi, operaţiunea s-ar fi derulat prin intermediul soacrei sale, Doina Cojocaru, trimisă şi ea în judecată. Toţi cei acuzaţi în acest dosar au fost achitaţi.

Ce spun cei implicaţi

„Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul – şi, implicit, nici beneficiarul – tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital”, a declarat Horia Ciorcilă.

La rândul lor, copiii lui Claudiu Silaghi spun că „Aşa cum am susţinut încă de la început, acuzaţiile formulate de procurori au reprezentat o gravă eroare cauzată de lipsa de înţelegere a mecanismelor pieţei de capital şi a modului în care acestea funcţionează. Din păcate, sentinţa de astăzi nu mai reprezintă decât o palidă consolare pentru familia noastră. Ne putem gândi doar la reabilitarea memoriei tatălui nostru, Claudiu Silaghi, care a plecat dintre noi pe parcursul acestui proces, suferind enorm datorită acuzaţiilor nedrepte aduse celor dragi lui şi nerezistând presiunii insuportabile a acestor grave acuzaţii ce s-au dovedit nefondate.

Nici o hotărâre judecătorească nu îi va putea da viaţa înapoi, dar, pentru amintirea lui şi pentru noi, este important că dreptatea în care a crezut atât de mult s-a realizat, în cele din urmă, astăzi”. La rândul său, procurorul clujean Mircea Hrudei a declarat că va face apel şi că probaţiunea administrată în acest caz ar dovedi săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital şi de spălare de bani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă