13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialLibia: Gaddafi le cere oamenilor să se mobilizeze împotriva "cruciaţilor" şi "trădătorilor"

Libia: Gaddafi le cere oamenilor să se mobilizeze împotriva „cruciaţilor” şi „trădătorilor”

Regimul libian le-a cerut voluntarilor să se înregistreze ca să lupte împotriva forţelor „cruciate” şi rebelilor, la trei zile după un apel la mobilizare lansat de colonelul Gaddafi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Comitetul General pentru Apărare anunţă deschiderea de birouri pentru înregistrarea de combatanţi, femei şi bărbaţi, care vor să lupte împotriva forţelor cruciate şi a grupurilor de trădători”, potrivit televiziunii de stat, referindu-se la rebeli, care luptă pentru preluarea puterii de la regimul libian.

Acest anunţ survine după trei zile de la un discurs susţinut de colonelul Gaddafi, în care a decretat mobilizarea şi i-a îndemnat pe susţinătorii lui să se îndrepte în marş spre poziţiile ocupate de rebeliune pentru a le recuceri.

Adresându-se câtorva mii de locuitori din Tripoli, în Piaţa Verde, liderul libian i-a îndemnat pe susţinătorii săi să „pornească în marş spre Misrata şi să o elibereze petic cu petic, fără să recurgă la arme”. „Terminaţi bătălia rapid”, le-a cerut el.

Oraşul Misrata, la est de Tripoli, se află, de mai multe săptămâni, sub controlul rebelilor, care au anunţat, la începutul lui iunie, că au respins mai multe tentative ale forţelor loiale lui Muammar Gaddafi de a prelua controlul asupra localităţii.

Rebelii, calificaţi de regimul libian drept „trădători, în solda forţelor cruciate”, au anunţat, ieri, la Benghazi, fieful lor, că se pregătesc să declanşeze o ofensivă majoră asupra frontului de vest, cu obiectivul de a ajunge la „o lovitură de tun” de Tripoli, ajutaţi de încărcături paraşutate de armament francez şi bombardamente intensive NATO.

Din 15 februarie, în conflictul din Libia au fost ucise mii de persoane, iar alte sute de mii de persoane au fost nevoite să se refugieze din faţa luptelor, potrivit agenţiilor ONU.

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă