Cu toate că Ministerul Rus de Externe a cerut ca declaraţiile considerate pro-fasciste ale preşedintelui român, Traian Băsescu, să fie sancţionate de Uniunea Europeană, aceasta din urmă încă nu şi-a declarat poziţia oficială în ceea ce priveşte conflictul dintre România şi Federaţia Rusă.
Moscova este înfuriată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi a cerut UE să ofere o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat. Scandalul a izbucnit după ce pe 22 iunie liderul român a declarat că ar trece şi el Prutul, precum a făcut mareşalul Ion Antonescu în războiul împotriva URSS. Această declaraţie a fost catalogată de către MAE rus drept o „vădită simpatie pentru nazism”, conform unui articol publicat pe vzgliad.ru.
Liderul român a protestat împotriva nedreptăţii cu care a fost şi este tratat Antonescu care este catalogat responsabil pentru Holocaust, deşi România era încă monarhie la începutul anilor 1940. „Antonescu a fost prim-ministru. De ce unora le aducem omagiu şi pe alţii îi facem criminali de război? De ce? Doar pentru că familia regală a fost un slujitor al Rusiei şi a aruncat ţara, renunţând la putere?”, a declarat preşedintele indignat.
În mai 2008, Curtea Supremă a României a menţinut sentinţa adusă lui Antonescu de instanţa României comuniste din 1946. În conformitate cu aceasta, fostul dictator a fost numit criminal de război şi condamnat la moarte.
Cine a bătut clopotele în Rusia?
Una dintre primele declaraţii cu privire la afirmaţiile liderului român au fost ale reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, Dmitrii Rogozin, care a postat pe contul său de Twitter: „La dezbaterea cu reprezentanţii germani, l-am criticat dur pe Băsescu. Diplomaţii români mi-au spus că am înţeles greşit afirmaţiile liderului român.” La rândul său, în comunicatul Ministerului rus de Externe, Lavrov a numit afirmaţiile preşedintelui român „bravadă neruruşinată”.
„Este evident că declaraţia justifică agresiunile naziste şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inacceptabilă şi trebuie să primească o evaluare adecvată a Europei civilizate”, se menţionează în acelaşi comunicat potrivit Vzgliad (vz.ru).
Încercarea de a denatura istoria
Tot pe 22 iunie, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că „încercările de a denatura istoria, apelul la victime şi agresori, denotă dorinţa de a pune la îndoială principiile de bază ale lumii moderne”, conform Korrespondent.net.
El a subliniat, de asemenea, că există o necesitate acută de a „proteja şi apăra adevărul despre
război şi despre adevăraţii eroi din acel moment asupra cărora timpul nu are nici o putere.”