După ce Parlamenul din Grecia a adoptat miercuri un plan de austeritate cu scopul de a salva ţara de la colapsul financiar, se pare că şi Italia îi urmează exemplul şi propune un proiect cu reduceri economice drastice.
Astfel, Guvernul Italiei a iniţiat ieri un plan de austeritate, în urma căruia ţara va putea face economii de 47 miliarde de euro în următorii patru ani, informează CNN. Pachetul de măsuri urmează să fie dezbătut şi apoi aprobat în Parlament.
„Este un pachet ce oferă echilibrul între creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor”, a explicat ministrul de finanţe italian, Giulio Tremonti.
„Ne-am îndeplinit angajamentul de a ne ţine mâinile departe de buzunarele italienilor„, a declarat Silvio Berlusconi în privinţa planului de austeritate al Italiei.
El a mai cerut ca partidele din opoziţie să fie dispuşi să coopereze pentru binele ţării.
„Trebuie să ajungem la un echilibru bugetar până în 2014”, a mai adăugat Berlusconi care a subliniat faptul că Italia nu poate suprevieţui dincolo de mijloacele sale financiare.
Berlusconi şi Tremonti nu au explicat ce conţine acest pachet de măsuri pe care îl vor propune spre aprobare Parlamentului. Însă pe site-ul guvernului italian sunt publicate câteva indicii despre conţinutul planului.
„Planul este împărţit în patru părţi: primul este dedicat reducerii costurilor din politică( salariile parlamentariilor, utilizarea maşinilor de stat etc). Cea de-a doua parte conţine măsuri generale menite a reduce cheltuielile, în a treia parte se propune scăderea veniturilor fiscale, iar a patra parte a proiectului conţine propuneri de măsuri pentru a spori dezvoltarea economică a ţării”.
Presa din Italia specifică că majoritatea economiilor se vor face prin îngheţarea salariilor celor din sectorul public şi prin reducerea cheltuielilor locale.
Opoziţia a criticat măsurile de austeritate propuse de guvernare. ” Este o bombă cu ceas”, a spus
liderul Partidului Democrat, Pierluigi Bersani. El consideră că aprobarea planului nu ar fi benefică ţării pentru că cele mai mari reduceri vor avea loc în 2013- 2014 şi consideră că planul face parte din campania electorală a premierului. În 2013, în Italia vor avea loc alegerile electorale.
„Am atins obiectivele decise pentru 2010 şi 2011 la nivel european. Nu contează cine va fi la guvernare în 2013-2014, nu există alte alternative”, a declarat ministrul italian de Finanţe.
Între timp, în Italia, inflaţia este în creştere. Estimările pentru luna iunie arată că inflaţia va fi cu 2,7 procente mai mare decât cel de anul trecut din aceeaşi perioadă.
Potrivit Biroului Naţional de statistică din Italia- ISTRAT, motivul pentru care inflaţia a crescut este mărirea costurilor de transport.