13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportIliescu, despre Băsescu: Cum poate să trateze atât de iresponsabil relaţia cu...

Iliescu, despre Băsescu: Cum poate să trateze atât de iresponsabil relaţia cu Rusia?

Declaraţiile lui Traian Băsescu faţă de Regele Mihai şi Ion Antonescu aduc prejudicii României, şi nu se poate ca un şef de stat să trateze cu atâta „iresponsabilitate” relaţia cu Rusia, a spus preşedintele de onoare al social-demcraţilor, Ion Iliescu, relatează NewsIn.

„Se poate tu, ca şef de stat, să nu te gândeşti la consecinţele unor expresii necontrolate la un moment date? Este inadmisibil şi descalificant”, a comentat Iliescu reacţia Federaţiei Ruse în legătură cu declaraţiile lui Băsescu faţă de mareşalul Ion Antonescu şi Regele Mihai.

Legat de efectele declaraţiilor lui Băsescu, Ion Iliescu a mai spus: „Păi aţi avut un prim efect… Noi şi aşa cu Rusia nu ştim să conlucrăm cum trebuie, au avut în istorie probleme şi Rusia şi alţii, şi polonezii, şi ungurii, şi ţările baltice, dar ei menţin o relaţie bună şi relaţiile economice sunt mai active, noi din păcate n-am ştiut. E o ţară cu potenţial. Toţi- UE, NATO, SUA- caută să menţină relaţii normale, Germania întreţine relaţii comenrciale foarte active. Cum se poate să tratezi cu atâta lipsă de răspundere o relaţie importantă?”.

Iliescu a mai afirmat că Băsescu are carenţe de cunoştinţe istorice. „Este grav, sigur dânsul are multe neajunsuri, lipsuri, în cultura sa, în pregătirea sa, dar n-am înţeles această ieşire, care este inadmisibilă. Nu numai că-l descalifică pe el, dar este şeful statului român. Nu îi admit să se lanseze cu asemenea aprecieri, adică să se identifice cu Antonescu, care a intrat în alianţă cu Hitler…Nu e vorba de nişte drepturi istorice, discutate, este vorba de momentul istoric care marchează intrarea României alături de Germania hitleristă împotriva unei coaliţiei anti-hitleriste. Să vii cu asemenea aprecieri, asta arată nu numai lipsă de cultură, dar lipsă de responsabilitate pentru poziţia pe care o ai. Este inadmisibil aşa ceva şi este descalificant pentru el ca şef de stat”, a declarat preşedintele de onoare al PSD.

Întrebat dacă Băsescu mai are cum să repare din afirmaţiile făcute, Iliescu a răspuns că „n-are ce să mai dreagă”.

„I s-a oferit ocazia şi a respins această posibilitate, dar nu numai că se descalifică el ca persoană şi ca şef al statului, dar aduce prejudicii statului, ţării prin asemenea ieşiri. Adică un om la nivelul lui trebuie să-şi cântărească bine tot ceea ce spune şi să se mai şi informeze, să se mai consulte cu oamenii care ştiu carte, că e clar că el are goluri mari din acest punct de vedere, dar aici este o gafă politică enormă care ne compromite ca ţară, ca stat, ca poziţie”, a completat el.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că afirmaţiile sale cu privire la Ion Antonescu şi „trecerea Prutului” sunt în acord cu poziţia României, de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov, şi nu vede „unde e supărarea”, având în vedere că URSS nu mai există.

Cele mai citite

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Alina Gorghiu: de la 1 octombrie cei aflați sub control judiciar nu vor mai putea fugi din țară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că de la 1 octombrie va putea fi evitată fuga din țară a unor inculpați aflați sub control judiciar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă