17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPriştina: Unele dintre statele UE care nu au recunoscut Kosovo încep să...

Priştina: Unele dintre statele UE care nu au recunoscut Kosovo încep să fie flexibile

Unele din cele cinci state UE care nu au recunoscut Kosovo, printre care  şi România, au început „să fie flexibile”, a declarat ministrul kosovar de externe, Enver Hoxhaj, pentru Sofia News Agency, potrivit NewsIn.

Întrebat cum se împacă aspiraţiile europene ale Kosovo cu faptul că numai 22 dintre cei 27 de membri au recunoscut statul, el este de părere că cele cinci membre care încă nu au recunoscut independenţa declarată în 2008 – Spania, Grecia, România, Slovacia şi Cipru – nu mai au motive să nu recunoască Kosovo după decizia Curţii ONU din 2010.

„Unul dintre motivele pentru care aceste ţări nu au recunoscut Kosovo este că pentru ele aceasta nu este o chestiune de politică externă, este una de politică internă. Cred că după avizul consultativ a Curţii Internaţionale de Justiţie de anul trecut niciuna dintre acestre ţări nu mai are motive să nu recunoască independenţa Kosovo, pentru că această Curte ONU a fost foarte fermă în a spune că declararea independenţei nu a încălcat legea internaţională şi că independenţa Kosovo este sui generis, nu poate fi folosită de alţii”, a explicat ministrul.

El este de părere că recunoaşterea Kosovo este în interesul celor cinci state şi în interesul stabilităţii în regiune. „Cred că, după decizia Curţii, ar trebui pur şi simplu să se orienteze spre recunoaştere, cred că unele dintre ele au început să fie flexibile”, a subliniat oficialul kosovar.

În acelaşi timp, el s-a declarat optimist cu privire la perspectivele europene ale Kosovo. „Cred că UE este o organizaţie care înţelege foarte bine situaţia de pe teren. Ei sunt în favoarea procesului de integrare”, a subliniat ministrul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă