După ce a condus ostilităţile împotriva chirurgului Paul Ichim (senator PNL), obligat să nu mai opereze la Galaţi, ci la Brăila, asupra fostului secretar de stat din Sănătate Aurel Nechita (PSD) s-a abătut un fel de „lege a compensaţiei”, acesta fiind obligat ca 3 ani să nu mai ocupe demnităţi publice, cu excepţia celor obţinute prin alegeri.
I s-a întâmplat asta după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat în cazul său un „cincinal” de incompatibilităţi. Nechita a fost în incompatibilitate între 12.05.2005 şi 19.12.2008, când era deputat, dar şi decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Numit decan pe data de 7.02.2008, el a încasat indemnizaţie de conducere de pe 12.05.2005, când colegul său din PSD, rectorul Emil Constantin, l-a împuternicit să conducă decanatul facultăţii. Pentru că în 2008 a pierdut mandatul de deputat, Nechita a fost susţinut de PSD pentru revenirea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (MS), pe care o mai deţinuse şi în 2003-2004.
Inspectorii ANI au constatat că Nechita a fost în incompatibilitate şi între 10.01.2009 şi 2.10.2009, când a fost secretar de stat şi decan. Aurel Nechita susţine că inspec-torii au interpretat greşit prevederile Legii 161/2003 şi ameninţă că va ataca în contencios decizia ANI.
El este liderul unei grupări de medici membri PSD care exercită supremaţia în Sănătatea gălăţeană, eliminându-i pe cei ce nu li se supun. Directoarea Spitalului Clinic de Urgenţă, Călina Lazarovici, care face parte din tabăra lui Nechita, i-a interzis chirurgului Paul Ichim să mai opereze şi i-a suspendat contractul cu spitalul.
De luna trecută dr. Ichim este chirurg la Spitalul Ju-deţean Brăila. Alţi doi specia-lişti de medicină generală şi un specialist în chirurgie plastică sunt pe punctul de a semna contractele în baza cărora vor profesa la spitalul din Brăila.
BILANŢ
Un spital, două policlinici şi 20 de cabinete desfiinţate
Războiul din Sănătatea gălăţeană a început după ce în 1997-2001 Ichim a condus DSP Galaţi şi atunci au fost făcute dotări şi la Spitalul Municipal „Elena Doamna”, ce devenise astfel un spital-alternativă la cel judeţean, controlat de medicii membri PSD şi care astfel şi-au văzut pusă în pericol supremaţia exercitată din 1990 în Sănătatea gălăţeană.
În 2003, când Nechita conducea DSP Galaţi, Spitalul Municipal a fost desfiinţat, în locul său fiind înfiinţat un spital de psihiatrie. Războiul a continuat cu desfiinţarea Policlinicii Municipale, pentru ca imobilul să devină unul dintre sediile Facultăţii de Medicină, la care profesori sunt Nechita şi apropiaţii săi. La finele acestui război de zece ani, gălăţenii au rămas fără Spitalul Municipal şi cele două policlinici.