22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUdrea lansează la Tulcea strategia UE pentru Dunăre

Udrea lansează la Tulcea strategia UE pentru Dunăre

Cu ocazia Zilei Dunării, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a lansat joi la Tulcea, strategia UE pentru Regiunea Dunării.

„Tulcea are o importanţă aparte pentru Dunăre şi împreună cu partenerii nostri bulgari vom urmări creşterea vizibilităţii Deltei Dunării, dar şi promovarea ei. Fluviul Dunărea constituie un important catalizator, iar strategia trebuie să experimenteze noul concept introdus de tratatul de la Lisabona”, a declarat Udrea.

Potrivit MDRT, strategia vizează îmbunătăţirea navigabilităţii, calitatea apei, cooperarea în domeniul securităţii şi dezvoltarea potenţialului turistic. Udrea a mai adăugat faptul că succesul strategiei depinde de implicarea continuă a mediului privat şi a celui de stat.

Potrivit Elenei Udrea, după implementarea strategiei lansate astăzi, Dunărea va deveni o regiune mult mai competitivă şi mai dinamică.

La lansarea strategiei UE au fost prezenţi şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, precum şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.

Prezentă la eveniment, Anca Boagiu a declarat că strategia „este un succes al diplomaţiei româneşti„.

„Strategia UE pentru Regiunea Delta Dunării este un succes al diplomatiei româneşti, un proiect ambiţios care înseamnă dezvoltare economică şi turistică. Un demers început acum patru ani cu partenerii noştri austrieci şi definitivat cu ajutorul preşedinţiei ungare a UE.”, a declarat Boagiu.

Strategia UE pentruRegiunea Dunării va contribui, potrivit autorităţilor, la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea de proiecte de afaceri. Strategia UE este un proiect care va permite în primul rând judeţelor din zona dunăreană să se dezvolte economic, social, cultural. Implicit această dezvoltare va rezona şi spre alte zone ale ţării, din UE şi din regiune prin schimburi economice şi proiecte comune.

„Din punct de vedere al transporturilor, strategia Dunării este foarte importantă deoarece fluviul se varsă în Marea Neagră, iar obiectivul nostru este de a transforma portul Constanţa în al doilea port din Europa”, a spus Boagiu.

MDRT coordonează, din partea României, alături de Bulgaria, domeniul prioritar 3 „Promovarea Culturii, a Turismului şi a Relaţiilor Intercomunitare” al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Ziua Internaţională a Dunării se sărbătoreşte pe data de 29 iunie, după ce în 1994 s-a semnat Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă