-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialConsultaţii online gratuite la psihiatru

Consultaţii online gratuite la psihiatru

Persoanele care suferă de boli mintale sau cei care au rude cu astfel de probleme pot, de ieri, intra gratuit în dialog cu medici psihiatri, accesând forumul site-ului www.dialogsanatatemintala.ro. 

Specialiştii îi vor ajuta pe cei interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre boala de care suferă, să înveţe cum să facă faţă unei crize şi să recunoască semnele care anunţă înrăutăţirea bolii.

Totodată, pacienţii vor putea înţelege mai bine de ce este importantă continurea tratamentului, cu atât mai mult cu cât mulţi dintre ei au tendinţa de a renunţa la medicamente o dată ce se simt mai bine.

„Când cineva face un episod depresiv, există 50% riscul de a-l face şi pe al doilea şi 70% să-l facă şi pe al treilea. De aceea este important ca sprijinul medical să apară de la primul episod”, explică utilitatea dialogului online dintre pacient şi medic Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Timiditatea bolnavilor, lipsa de timp sau de speranţă ori limbajul prea tehnic al medicilor îi fac pe mulţi bolnavi să creadă că nu există soluţii pentru problemele lor. „În plus, vedem mulţi pacienţi care citesc pe internet despre tulburările pe care le au.

Problema e că se găsesc foarte multe informaţii şi nu ştii niciodată cine le scrie de fapt. Sunt oameni care susţin pe forumuri că şi-au omorât nevasta pentru că au luat un anumit medicament. Unele lucruri pot fi scrise de concurenţa unei companii de medicamente, altele, de diverse persoane răuvoitoare. Pacientul nu are cunoştinţele necesare pentru a sorta informaţiile”, mai spune Radu Teodorescu.

Bolnavii psihic, stigmatizaţi 
în 80% din desenele animate

Stigmatizarea este una din dificultăţile majore cu care pacientul şi familia se luptă în timpul bolii şi poate deveni principala cauză a izolării sociale, a imposibilităţii de a găsi un serviciu sau a abuzurilor. Ignoranţa, prejudecăţile, frica faţă de bolile mintale şi faţă de cei care sunt atinşi de ele îngreunează şi mai mult stabilizarea afecţiunilor de acest tip, susţin medicii psihiatri.

„Un studiu realizat în 1999 arăta că 79,7% din emisiunile de desene animate conţin cel puţin o referire negativă la problemele de sănătate mintală, iar lucrurile nu sunt diferite nici în prezent”, afirmă medicul psihiatru Mugur Ciumăgeanu. Un alt studiu arată că 85% din filmele de animaţie Disney conţin menţiuni denigratoare la adresa persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

„Lungmetrajele Disney sunt principala metodă de educaţie la copiii de până în 8 ani. Ei învaţă un discurs în care cei cu probleme mintale sunt răi, periculoşi şi antipatici”, adaugă Mugur Ciumăgeanu.

De asemenea, în unu din patru filme artistice pentru adulţi se găseşte un personaj cu probleme de sănătate mintală cu toate premisele de a avea un comportament violent, care trezeşte o reacţie de teamă din partea celor din jur sau care are o poziţie socială marginalizată.

Potrivit unui alt studiu, peste jumătate din cei 500 de participanţi cu probleme mintale spun că viaţa lor este influenţată negativ de relatările ostile din media, un sfert din aceştia simţindu-se marginalizaţi.

Cifre

9 din 10 pacienţi nu-şi respectă tratamentul
O treime din populaţia generală va prezenta într-un moment al vieţii o tulburare mintală.
1% din populaţia generală suferă de schizofrenie.
3-5% din adulţi sunt afectaţi de tulburarea bipolară la un moment dat în viaţa lor.
7-10% din populaţie vor avea cel puţin un episod depresiv de-a lungul vieţii.
15% din cei care au o tulburare severă de sănătate mintală vor încerca să se sinucidă.
9 din 10 pacienţi nu iau corect medicamentele prescrise sau nu le iau deloc.
Peste 30% din pacienţi omit multe din dozele prescrise, indiferent de boală, pronostic sau simptome.
După un prim episod psihotic, până la trei sferturi din persoanele care îşi întrerup medicaţia 
suferă recăderi în interval de un an. Cifra scade la jumătate în rândul persoanelor care continuă tratamentul.

Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă