Contrar hotărârii judecătoreşti, prin care Impact era obligată să facă toate demersurile încheierii contractelor individuale pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, societatea a cerut rezilierea contractului începând cu luna aprilie, fără să ţină cont de urmările acestui demers.
Mai precis, conform solicitării Impact, aproape 150 de familii urmau să rămână fără apă şi canalizare în plin sezon estival. Având în vedere situaţia, dar şi faptul că proprietarii din cartierul Boreal sunt bun-platnici, SC RAJA SA a venit în ajutorul acestora şi în fiecare săptămână a organizat diverse întâlniri cu aceştia în vederea găsirii unei soluţii optime pentru rezolvarea situaţiei.
Având în vedere că Boreal – Impact încă mai are în proprietate câteva zeci de imobile în cartierul rezidenţial, pentru care a solicitat păstrarea contractului de furnizare apă potabilă, singura soluţie pentru ca RAJA să asigure în continuare serviciile de alimentare cu apă şi canalizare este încheierea unui contract între RAJA Constanţa, pe de o parte, şi Impact cu reprezentantul proprietarilor, pe de altă parte.
În urma încheierii acestui contract, SC RAJA SA Constanţa va putea să încheie cu toţi proprietarii de imobile, dar şi cu Impact (pentru cele câteva zeci de case aflate în proprietatea acestuia) convenţii de facturare individuală, prin care aceştia îşi vor putea plăti facturile la apă direct la RAJA.
RAJA – operator, nu şi proprietar
„Toate aceste demersuri făcute de societatea noastră sunt cunoscute şi apreciate de toţi proprietarii de imobile din cartierul Boreal, care susţin acţiunea RAJA de încheiere a contractului şi a convenţiilor de facturare individuală. În ciuda numeroaselor demersuri făcute de RAJA, până la ora actuală, societatea Impact nu şi-a exprimat decât dorinţa de a vinde reţeaua de apă – canal societăţii RAJA SA, deşi din punct de vedere legal acest lucru este nu numai imposibil, dar şi nelegal”, a declarat Irina Cîrstea, purtătorul de cuvânt al societăţii.
RAJA SA este o persoană juridică de drept privat, organizată în forma de societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat al unităţilor administrativ-teritoriale deservite, căreia Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apă-Canal” Constanţa i-a delegat gestiunea serviciilor.
Ca urmare a acestei delegări a gestiunii serviciilor, dublată de un contract de concesiune a bunurilor ce formează sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, S.C. RAJA SA Constanţa nu este decât operatorul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, şi nu proprietarul reţelelor.
SC RAJA SA – în calitate de operator – nu are posibilitatea să preia de SC Impact Developer&Contractor SA, aşa cum îi solicită această societate, „administrarea reţelei de apă şi canalizare care deserveşte ansamblul Boreal”, neavând capacitatea juridică pentru încheierea unui asemenea contract, cu atât mai mult de cumpărare a reţelei interioare Boreal.
O soluţie refuzată
Soluţia pe care SC RAJA SA a oferit-o SC Impact Developer & Contractor SA a fost aceea ca reţelele de apă şi canalizare să fie înstrăinate de către dezvoltatorul imobiliar în favoarea unei unităţi administrativ-teritoriale (judeţul Constanţa sau municipiul Constanţa), pentru ca aceasta din urmă să le concesioneze SC RAJA SA.
Societatea nu are obligaţia de a presta/furniza serviciul acolo unde nu există un sistem public de alimentare cu apă şi de canalizare, potrivit art. 28 din Legea nr. 241/2006. În aceste condiţii, susţinerea SC Impact Developer & Contractor SA că a decis rezilierea contractului de furnizare cu SC RAJA SA în scopul de a permite „locatarilor” încheierea contractelor direct cu furnizorii este nereală, atâta timp cât vorbim de o reţea proprietate privată, iar legislaţia în vigoare permite operatorului RAJA Constanţa încheierea contractelor doar la nivelul reţelelor publice de alimentare cu apă.
Cu alte cuvinte, legal SC RAJA SA Constanţa nu poate încheia decât un singur contract la limita de proprietate – contorul general, soluţie care a şi fost avansată de societatea noastră. O condiţie esenţială pentru încheierea contractelor individuale este aceea ca instalaţiile interioare de utilizare să fie comune, în coproprietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul ansamblului Boreal, ce nu este condominiu nici în sensul Legii nr. 114/1996 ori al Legii nr. 230/2007, şi nici potrivit Legii nr. 241/2006 ori Ordinului ANRSC nr. 88/2007.
SPECIALISTUL
Nu se pot încheia contracte
„Deoarece S.C. Impact Developer & Contractor S.A. a rămas proprietarul reţelei interioare din ansamblul Boreal, acestuia îi revine întreaga responsabilitate pentru furnizarea/prestarea serviciului în ansamblul Boreal, iar fără acordul acestuia SC RAJA SA nu poate încheia contractele individuale. Întrucât manifestările S.C. Impact Developer & Contractor S.A. faţă de SC RAJA SA exced cadrului legal, operatorul serviciilor examinează în prezent posibilitatea formulării acţiunilor legale împotriva acestuia” declară Irina Cîrstea, purtător de cuvânt SC RAJA SA.