Vicepreşedintele UNPR Valeriu Steriu a declarat, luni, că PSD şi-a făcut apariţia politică prin plecarea din FSN a unui grup de nemulţumiţi, pe care „nimeni nu i-a numit trădători”, adăugând că „ceea ce lui Ion Iliescu i-a fost permis în 1992 nu mai este permis astăzi parlamentarilor UNPR”, informează Mediafax.
Vicepreşedintele UNPR Valeriu Steriu a precizat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Politic Permanent Naţional al formaţiunii, că PSD împlineşte 19 ani de la începuturile sale politice. Cu această ocazie, Steriu a spus că UNPR doreşte să reamintească acestei formaţiuni că a apărut în 1992 „prin plecarea din FSN a unui grup de nemulţumiţi, în frunte cu Ion Iliescu”.
„Acest grup a format un nou partid, numit iniţial Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN), care ulterior a luat denumirea de Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR). (…) Numeroşi lideri locali şi aproape 70 de parlamentari care au fost aleşi pe listele FSN – şi nu uninominal – au trecut în 1992 în barca FDSN”, a spus Steriu.
El a adăugat că, „evident, nimeni nu i-a numit trădători şi nu i-a supus unui linşaj mediatic pe motiv că au ales să formeze un alt partid„.
„Cu toate acestea, ceea ce lui Ion Iliescu i-a fost permis în 1992 nu mai este permis astăzi parlamentarilor UNPR. Mai mult, Victor Ponta, lupul moralist de la PSD, uită că el însuşi este produsul şi beneficiarul unor acţiuni pe care astăzi le condamnă cu ipocrizie şi cu impertinenţă„, a spus Steriu.
El a adăugat că, spre deosebire de cei care au plecat din FSN, parlamentarii care sunt astăzi în UNPR au fost aleşi în sistem uninominal şi nu pe liste.
„Prin urmare, responsabilitatea şi loialitatea lor se manifestă faţă de cetăţeni şi nu faţă de un şef de partid care i-a pus pe listă”, a comentat vicepreşedintele UNPR, adăugând că membrii formaţiunii pe care o reprezintă au continuat să facă „politică responsabilă, în interes naţional, şi nu în interesul unor şefi de partid”.
UNPR a pus la dispoziţie, „pentru o corectă informare”, listele cu cei 69 de parlamentari care în primăvara lui 1992 au apărut pe listele FSN pentru ca în toamna aceluiaşi an să se regăsească pe listele FDSN/PDSR.