Postul de televiziune american CNN îşi continuă seria de reportaje şi interviuri menită să expună cazurile de sclavie modernă din toată lumea. „The Freedom Project. Ending Modern-Day Slavery” a descoperit cazul unei minore care a plecat din Camerun pentru o viaţă mai bună în SUA, dar a ajuns vicitmă a abuzului prin muncă silnică în cea mai democratică ţară din lume.
Evelyn Chumbow, acum în vârstă de 25 de ani, a trăit de la 9 ani până la 17 ani în condiţii echivalente sclaviei.
„Îmi fusese promisă o educaţie mai bună, dar când am ajuns în SUA am fost repede obligată să am grijă de doi copiii mai mici, să gătesc şi să fac curat. Toate acestea fără să merg la şcoală sau să pot ţine legătura cu părinţii mei sau cu rudele noastre”, începe istorisirea Evelyn, intervievată de jurnalista CNN Kiran Chetry.
Pedepse inumane
Evelyn îşi face cu greu curaj să ofere câteva detalii despre coşmarul în care a fost forţată să trăiască: „Mă trezeam la ora 5 dimineaţa. Trebuia să spăl copiii şi să le schimb scutecele. După aceea trebuia să şterg şi să spăl prin casă, să spăl şi hainele persoanei care mă ţinea în sclavie. La început nu ştiam să fac acele lucruri, iar când greşeam eram pedepsită”.
Jurnalista completează: „Mi-ai spus că a fost o perioadă de trei săptămâni în care, drept pedeapsă, n-ai primit mâncare şi n-ai fost lăsată să dormi pe pat, ci trimsă într-un garaj friguros”. „Da”, aprobă, tulburată, Evelyn.
„Nu ştiam cum să cer ajutor”
Cu atât mai şocant este faptul că persoana care o abuza e o femeie. Iar – după cum spune tânăra – acea femeie o ţinea total izolată faţă de lumea exterioară. „Nu cunoşteam pe nimeni altcineva, nu ştiam că există servicii sociale care m-ar putea ajuta. Nu ştiam că pot suna la serviciul de urgenţă 911. De fapt, nici nu ştiam să folosesc un telefon când am venit în SUA. De asta n-am putut să cer ajutor”, a explicat tânăra.
Viaţa nouă
I-au trebuit opt ani să prindă curajul să fugă. A ajuns pe străzi, unde a avut noroc să dea peste o femeie care a ajutat-o. „Eu îi zic mătuşa”, adaugă Evelyn, care devine mult mai relaxată în acest punct al povestirii. „Mătuşa” a îndrumat-o către un preot. „I-am spus că de când sunt în SUA n-am fost niciodată la vreun doctor, că nu ştiu carte şi că nu am veşti de la părinţii mei”, mai spune tânăra.
Preotul a luat legătura cu mai multe organizaţii neguvernamentale care aui-au oferit informaţii şi sprijinul material de care avea nevoie.
Femeia care a sechestrat-o şi abuzat-o pe Evelyn, Theresa Moombang, a fost judecată şi condamnată la 17 ani de închisoare pentru faptele ei.
„E greu fără părinţi”
Evelyn are însă capacitatea de a nu se lăsa orbită de comportamentul oribil al femeii: „Nu pot să spun dacă a primit sau nu ce merita. În situaţia asta eu mă gândesc în primul rând la copiii ei, cei de care am avut grijă. Ei au rămas acum fără mamă. La ei mă gândesc când îmi aduc aminte de ea”.
„E greu să stai departe de părinţi. Şi acum plâng în fiecare zi în care mă gândesc cum am stat fără părinţii mei”, încheie Evelyn Chumbow.
Între timp, tânăra a reuşit să-şi înceapă studiile şi învaţă în oraşul Baltimore.