Sute de persoane au ajuns zilele acestea la spital cu insolaţii şi arsuri solare, după ce au ignorat recomandările de a nu sta prea mult la soare.
Soarele nu are numai efecte benefice. Acesta emite şi nişte radiaţii ultraviolete periculoase pentru organism, care penetrează adânc pielea, provocând o îmbătrânire şi o ridare prematură. „Expunerea la soare fără mijloace de protecţie poate provoca nu numai boli severe ale pielii, dar şi forme severe de insolaţie, sindromul de foto îmbătrânire a pielii şi, nu în ultimul rând, cancer cutanat”, a declarat şeful Clinicii DV, dr. Gheorghe Nicola. Acesta spune că erupţiile cu care s-au confruntat în ultimele zile au avut grade de severitate diferite, pornind de la febră până la lipotimii.
„Ne vin cazuri zilnic şi asta nu doar în ambulator, ci şi-n cabinetele de la policlinica cu plată”, a precizat dr. Nicola. El este convins că majoritatea turiştilor au tegumentul nepregătit pentru o expunere mai îndelungată la soare. „Lumea trebuie să ştie că manifestările cutanate apar la câteva ore după expunerea la soare. Deşi soarele poate părea blând, poate fi neiertător”, a completat dr. Nicola. Drept urmare, el recomandă persoanelor cu multe aluniţe să se expună la soare până-n la ora 10.00 sau după ora 17.00. Totodată, pentru a nu avea probleme, cei care vor să se bronzeze trebuie să se ferească de razele UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie.
Folosiţi creme de protecţie
„Persoanele care vor să se bronzeze trebuie să fie foarte atente, mai ales că zilele acestea, la Constanţa, indicele UV se situează peste 8,5, pe o scară de la 0 la 11+, ceea ce înseamnă că nivelul radiaţiilor ultraviolete este extrem de ridicat şi periculos”, a subliniat dr. Nicola. Drept urmare, turiştii sunt sfătuiţi să folosească creme de protecţie solară şi ochelari de soare, dar şi haine vaporoase şi pălării cu boruri mari.