18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalลžeful Radio Romรขnia Cultural: O abordare dezinvoltฤƒ a muzicii clasice este...

ลžeful Radio Romรขnia Cultural: O abordare dezinvoltฤƒ a muzicii clasice este esenลฃialฤƒ pentru tineri

Dacฤƒ ar fi sฤƒ ne luฤƒm dupฤƒ buluceala de la anumite concerte, dupฤƒ faptul cฤƒ deja au mai rฤƒmas puลฃine bilete ลŸi abonamente pentru concertele de la Festivalul Enescu, s-ar spune cฤƒ existฤƒ un public foarte numeros interesat de muzica clasicฤƒ. Dacฤƒ e sau nu aลŸa, am încercat sฤƒ aflฤƒm de la Oltea ลžerban Pârâu, care, de doi ani, conduce Orchestrele ลŸi Corurile Radio.

Muzicolog de profesie, Oltea ลžerban Pârâu este ลŸi redactorul ลŸef al postului Radio România Cultural, un post public „de niลŸฤƒ”, dar care a ajuns „sฤƒ se batฤƒ” cu succes în audienลฃe cu radiouri comerciale.

La ultimul concert din „Turneul Stradivarius”, biletele se vânduserฤƒ cu o lunฤƒ înainte. E un eveniment unic sau putem spune cฤƒ avem un public interesat de concerte clasice?
Oltea ลžerban Pârâu
: A fost un eveniment foarte bine mediatizat, un program extrem de atractiv – cele 24 de capricii de Paganini pentru vioarฤƒ solo -, a fost Alexandru Tomescu, vedeta indiscutabilฤƒ a muzicii clasice din România. Este o bucurie pen¬tru noi faptul cฤƒ el este solistul Orchestrelor ลŸi Corurilor Radio ลŸi cฤƒ poate fi vฤƒzut pe aceastฤƒ scenฤƒ. Dar un public ca în acea furtunoasฤƒ zi de 19 mai nu s-a mai vฤƒzut de mult în România. Interesant este cฤƒ a aduce public la Ateneu, la Operetฤƒ, la Teatrul Naลฃional este de 10 ori mai uลŸor decât a-l aduce la Sala Radio care, deลŸi este relativ în centru, este ascunsฤƒ, nu are locuri de parcare ลŸi se gฤƒseลŸte ลŸi departe faลฃฤƒ de orice mijloc de transport în comun.

Unul dintre obiectivele dumneavoastrฤƒ, ลŸi la România Cultural, ลŸi la Orchestrele Radio, a fost diversificarea publicului ลŸi întinerirea lui. Credeลฃi cฤƒ aลฃi reuลŸit?
O.ลž.P.:
Se împlinesc acum ลŸase ani de când mi-am propus sฤƒ reuลŸesc aceastฤƒ diversificare ลŸi întinerire a publicului la Radio România Cultural ลŸi doi de când mฤƒ ocup ลŸi de Orchestrele ลŸi Corurile Radio. Cifrele vorbesc. Chiar dacฤƒ miลŸcฤƒrile nu sunt spectaculoase – în acest domeniu este ลŸi foarte greu, pentru cฤƒ vorbim despre o ลฃarฤƒ în care consumul cultural este foarte redus – ele sunt sesizabile. Radio România Cultural ajunge la publicul lui ลŸi prin douฤƒ site-uri, unul oficial al postului ลŸi un altul care este un proiect al nostru, practic un portal cultural www.radiocultura.ro, care reuneลŸte dezvoltฤƒri online ale celor mai dinamice emisiuni ale postului. În materie de muzicฤƒ ลŸi de prezenลฃฤƒ a publicului în sฤƒlile de concert, pot vorbi despre date concrete, pentru cฤƒ anul trecut s-a înregistrat o dublare a numฤƒrului de bilete vândute la concertele Orchestrelor ลŸi Corurilor Radio, iar afluenลฃa de public nou, care a venit spre noi descoperindu-ne prin reลฃelele de socializare, nu este nici ea de neglijat. De altfel, s-au înregistrat în întreaga stagiune nouฤƒ concerte ลŸi recitaluri cu sala arhiplinฤƒ, cu bilete vândute în picioare, ceea ce nu-mi aduc aminte sฤƒ fi vฤƒzut de mult la Sala Radio sau la Ateneu la concerte obiลŸnuite de stagiune, în afara Festivalului „Enescu”.

Ce auzim în vara asta ลŸi de la toamnฤƒ la România Cultural?
O.ลž.P.:
Mai mult teatru ลŸi mai multฤƒ muzicฤƒ bunฤƒ. Iar de la 1 septembrie, exclusivitatea radio pentru publicul din întreaga ลฃarฤƒ, alฤƒturi de Radio România Muzical, a integralei în direct a concertelor Festivalului Internaลฃional „George Enescu”.

Iar dacฤƒ ne referim la tineri, o abordare dezinvoltฤƒ, jucฤƒuลŸฤƒ dar inteligentฤƒ, este esenลฃialฤƒ în a le oferi alternative pentru a-ลŸi mobila mintea. Din toamnฤƒ, avem ca idee prioritarฤƒ o serie de emisiuni ce se înscriu în conceptul „Nฤƒscut în România/Born in Romania”, concept pe care îl va promova Radio România Cultural în acest sezon, gândit sฤƒ realizeze legฤƒtura atât de necesarฤƒ dintre artiลŸti, muzicieni, oameni de culturฤƒ, de ลŸtiinลฃฤƒ etc. care au decis sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ România ลŸi cei rฤƒmaลŸi acasฤƒ. Prin emisiunile postului Radio România Cultural, personalitฤƒลฃi mondiale – muzicieni, artiลŸti vizuali, arhitecลฃi, actori, regizori, scriitori ลŸi nu numai – vor reveni în ลฃara natalฤƒ pentru a împฤƒrtฤƒลŸi românilor din cunoลŸtinลฃele, experienลฃa ลŸi mฤƒiestria dobândite peste hotare.

Ce mai pregฤƒtiลฃi cu soliลŸtii ลŸi orchestrele Radio?
O.ลž.P.:
Primul reper este turneul de la Varna, participarea noastrฤƒ între 22 ลŸi 25 iunie la ediลฃia a 85-a (da, acest festival existฤƒ din anii 20 ai secolului trecut) a Varna Summer Fest 2011 – cel mai vechi festival de muzicฤƒ din Bulgaria ลŸi unul dintre evenimentele cu cea mai lungฤƒ tradiลฃie din Europa, dedicate muzicii clasice. Acolo vor avea loc un recital susลฃinut de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail ลŸi violoncelistul Rฤƒzvan Suma, precum ลŸi douฤƒ concerte susลฃinute de Orchestra Naลฃionalฤƒ Radio. Aceasta va evolua, pe rând, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea ลŸi Tiberiu Soare, ลŸi alฤƒturi de mezzosoprana Ruxandra Donose, Alexandru Tomescu, Horia Mihail ลŸi Rฤƒzvan Suma. Cele douฤƒ concerte simfonice vor fi transmise în direct la Radio România Cultural ลŸi Radio România Muzical ลŸi vor intra în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio ลŸi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor cฤƒtre radiourile publice din Europa. Este un festival important, la care au invitate de-a lungul timpului ansambluri de renume precum Camerata Amsterdam, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala – Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonicฤƒ Radio din Leipzig, Orchestra Simfonicฤƒ Radio din Sankt Petersburg ลŸi nu numai. AลŸadar, o companie selectฤƒ…

Pentru stagiunea viitoare avem câteva nume mari ลŸi, nu în ultimul rând, câteva propuneri de evenimente festivaliere incluse în stagiune, cum va fi „Viori de colecลฃie” la Sala Radio, o serie de concerte ลŸi recitaluri în care, pe scena noastrฤƒ, timp de opt zile, vor putea fi ascultate viori istorice la care cântฤƒ violoniลŸti români din ลฃarฤƒ ลŸi din strฤƒinฤƒtate. În preajma deschiderii stagiunii recomand publicului, în luna octombrie, „Cântecul pฤƒmântului” de Mahler cu Ruxandra Donose solistฤƒ ลŸi Julien Salemkour dirijor, o lucrare foarte pretenลฃioasฤƒ, care nu s-a cântat pânฤƒ acum în contextul anului Mahler la BucureลŸti.

Dacฤƒ aลฃi fi doar un simplu spectator, ce n-aลฃi rata la Enescu de anul acesta?
O.ลž.P.:
Seria de trei concerte „By Midnight” de la Ateneu din 9, 10 ลŸi 11 septembrie susลฃinute de Lausanne Chamber Orchestra ลŸi Christian Zaccharias cu trei seri Schumann, Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt-Petersburg cu Valery Gergiev pe 11-12 septembrie la Sala Palatului, Staatskapelle Berlin cu Daniel Barenboim la pupitru pe 13-14 septembrie, dar nu în ultimul rând ลŸi evenimentul repertorial pe care-l reprezintฤƒ Turangalîla de Messiaen cu Orchestra Naลฃionalฤƒ Radio pe 15 septembrie. Bineînลฃeles, nu trebuie ratatฤƒ Filarmonica din Israel cu Zubin Mehta, avându-i ca soliลŸti pe Vadim Repin ลŸi Yefim Bronfman pe 20 ลŸi 21 septembrie.

Se poate compara „Enescu” cu alte mari festivaluri internaลฃionale?
O.ลž.P.:
Da. Este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzicฤƒ clasicฤƒ din Europa, iar prezenลฃa atâtor orchestre strฤƒine într-un oraลŸ pe parcursul a doar trei sฤƒptฤƒmâni este aproape un unicat la nivel mondial. Ar trebui ca România sฤƒ se laude mai mult cu aceastฤƒ realizare a sa în domeniul cultural.

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ