12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialPreședintele CNATDCU, Marius Andruh, a DEMISIONAT, după ce ministrul Educației a schimbat...

Președintele CNATDCU, Marius Andruh, a DEMISIONAT, după ce ministrul Educației a schimbat o treime din Consiliul care a dat verdicte de plagiat unor politicieni precum: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Robert Negoiță, Petre Tobă, Florentin Pandele

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a schimbat peste noapte componența Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare
(CNATDCU), dar și struc­turile de analiză a plagiatelor. Președintele Consiliului, academicianul Marius Andruh, și-a prezentat demisia.

 

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a modificat din temelii componența nominală a CNATDCU. Au apărut 140 de nume noi în comisiile de specialitate. Prin creșterea numărului de membri, există o mai mare marjă de interferență politică în analiza cazurilor de plagiat. Au fost schimbați mai mulți președinți ai comisiilor care analizează fraudele academice.

O treime din membrii Consiliului General al CNATDCU au fost numiți de Năstase.

În Consiliul General se votează rapoartele de plagiat elaborate în comisii.

Pavel Năstase l-a schimbat pe Mircea Bob, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“, profesorul care a prezidat comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.

Schimbarea binelui

Trei vicepreședinți și-au pierdut posturile. După îndepărtarea profesorului Vasile Brînzănescu, membrii „Comisiei de matematică“ au amenințat cu demisia în bloc. Se pare că acest aspect l-ar fi determinat pe ministrul Pavel Năstase să renunțe la intenția sa referitoare la profesorul Brînzănescu.

Ca urmare a acestor schimbări, academicianul Marius Andruh a decis să își înainteze demisia din funcția de președinte al CNATDCU.
Modificările operate de ministrul Educației sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Năstase s-a declarant mulțumit de modul în care funcționează Consiliul: „În urma analizei pe care noi am făcut-o, pe baza raportului pe care preşedintele acestui consiliu l-a prezentat, am observat un salt calitativ, un progres din punct de vedere al calităţii validării tezelor de doctorat. 

Practic, au fost şi teze care au fost respinse, au fost şi teze care au fost returnate la comisiile respective“, a declarat Năstase.

Sursele noastre ne-au precizat că Năstase nu i-a reproșat nimic din punct de vedere profesional lui Marius Andruh, președintele demisionar al Consiliului.

Ștafetă, de la Valeca

Decizia lui Pavel Năstase poate fi înțeleasă dacă o plasăm într-un context mai larg. Restaurația în știință și educație a fost declanșată de ministrul Cercetării, Șerban Valeca, după o metodă similară.

Într-o singură noapte, Valeca i-a îndepărtat netransparent, printr-un simplu ordin de ministru, pe toți membrii Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare, Consiliul Național al Cercetării Științi-fice, Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, Consiliului Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare. CNATDCU era ultimul organism științific neatins de tăvălugul PSD.

Comisia de Științe Militare, dublată

Componența Consiliului General a fost lărgită cu opt nume. Printre acestea, academicienii: Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Ioanel Sinescu, Alexandru Surdu, Vlad Ionel Valentin.

Comisia de matematică va avea șapte noi membri, iar cea de fizică încă trei. La „Comisia de Științele Pământului“ au apărut trei nume noi, la „Inginerie civilă și management“ – 10, la „Electronică“ – 6, la „Medicină“ – 6. „Comisia de Științe Juridice“ – care a avut de analizat plagiatele lui Ponta și Oprea – va avea 6 noi membri.

„Comisia de Științe Militare“ are în analiză nouă personalități – printre care Neculai Onțanu, Mihai Stănișoară sau Bogdan Licu – care au anunțat că vor să renunțe unilateral la titlul de doctor. Comisia a primit șase nume noi, dublându-și componența.

Unele surse susțin că noul președinte al CNATDCU va fi președintele Academiei Române, Valentin Vlad, care este un apropiat al PSD. El s-a remarcat prin primirea caldă făcută lui Liviu Dragnea  în cadrul Sesiunii solemne a Adunării Generale a Academiei Române, care a sărbătorit 151 de ani de la înfiinţare.   

 

Lista plagiatelor dovedite

În 2016, CNATDCU a dat o serie de verdicte curajoase de plagiat:

n 17 iulie: Fostul premier Victor Ponta a primit verdict de plagiat la patru ani de la acuzațiile din „Nature“;

n 24 iulie: primarul sectorului 3, Robert Negoiță;

n 26 iulie: fostul vicepremier Gabriel Oprea;

n 7 octombrie: fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarul localității Voluntari, Florentin Pandele.

CNATDCU a decis pe 8 decembrie că Laura Kövesi nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, deși existau indicii de impostură academică.

CV. Marius Andruh

Academicianul Marius Andruh  (foto) a fost votat în funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în ianuarie 2017. 

La acea dată, profesorul Marius Andruh deținea poziția de vicepreședinte. Funcția de președinte al CNATDCU devenise vacantă după ce Viorel Barbu a demisionat în luna octombrie a anului trecut. Profesorul Andruh este membru titular al Academiei Române, membru în Academia Europa (Londra), membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (Paris). Este conducător de doctorat din 1997. A scris numeroase articole publicate în reviste științifice internaționale

Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Administrația Trump și suveraniștii europeni

Dacă primul mandat al lui Trump a fost caracterizat mai degrabă de o tendință izolaționistă, în special în ceea ce privește relația cu UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă