-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpa-urile binefăcătoare din Arad

Spa-urile binefăcătoare din Arad

Unul dintre spa-uri este construit după modelul lui Diocleţian.

Vechile băi, la care se tratau bunicii de reumatism s-au modernizat şi au ajuns adevărate spa-uri cu ape binefăcătoare. Tradiţionalul se împleteşte cu modernul, iar turiştii din zonă, dar şi din străinătate vin la tratamente, unii dintre ei tocmai pentru că în aceleaşi locuri şi-au alinat durerile familiile lor. Băile Lipova, băile de la Şofronea, Moneasa sau chiar „Bidi”, sunt atracţii de sezon în judeţul Arad.

Spa după modelul lui Diocleţian

Castelul Purgly, situat la câţiva kilometri de Arad, este deja cunoscut pe „harta” apelor termale din vestul ţării. Proprietatea socrului amiralului Miklos Horthy, conducătorul fascist al Ungariei, curtea castelului a fost transformată în băi romane cu apă termală. Investiţia a fost de peste 2,5 milioane de euro.

Actualul proprietar, Daniel Negrea, povesteşte că a fost atras de istoria castelului şi a încercat să obţină date din străinătate. „Am obţinut date concrete de la Londra, Kenderes, Budapesta, Viena şi Lisabona”, a declarat Daniel Negrea. Castelul a aparţinut lui Janos Purgly, unul dintre baronii cunoscuţi în întreg Imperiul Austro-Ungar.

Fiica sa cea mică, despre care se spune că a fost de o frumuseţe rară, s-a căsătorit în anul 1901 cu Miklos Horthy, un tânăr ofiţer care la vremea aceea era un nume mai puţin cunoscut. Daniel Negrea a cumpărat proprietatea de la Şofronea după 1990, când aceasta era o ruină.

Renovarea l-a costat enorm şi spune că la vremea aceea ar fi putut cumpăra două mall-uri în centrul Aradului cu banii care i-a investit la Şofronea. A apelat la firme de arhitectură din ţară, dar şi din străinătate. Acum, la băile de la ştrandul de la Şofronea vin turişti din întreaga Europă. Majoritatea spun că băile romane de la Castelul Purgly i-a vindecat de problemele avute.

Moneasa, staţiune de pe vremea romanilor

La 100 de kilometri de Arad se află Staţiunea Moneasa. Aceasta este renumită prin băile sale termale şi aerul puternic ionizat. Efectul apelor tămăduitoare dăinuieşte de pe vremea romanilor. Cu toate acestea, istoria Monesei are puţin peste 100 de ani, când, în data de 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena i-a atribuit statutul de staţiune balneară. Staţiunea Moneasa s-a dezvoltat în perioada interbelică şi este cunoscută pentru efectele sale tămăduitoare. După 1990, bazele de tratament şi hotelurile riscau să rămână ruine.

Staţiunea a fost privatizată, proprietarii au făcut investiţii mari şi acum la Moneasa vin să-şi trateze afecţiunile turişti din ţară şi străinătate. Fostul deputat Creţ Nicoară este unul dintre oamenii care au crezut în potenţialul staţiunii. A luat un credit uriaş de la bancă şi a cumpărat Hotelul Moneasa pe care l-a modernizat. Baza de tratament ultramodernă este una dintre atracţiile Staţiunii, iar băile cu apă termală sunt extrem de apreciate. Perla Munţilor Codru Moma este un loc ideal pentru recuperare psihologică, odihnă şi pentru tratamentul unor afecţiuni reumatologice, stări de astenie fizică şi psihică, hipertensiune arterială în primele faze sau afecţiuni ale sistemului nervos.

Lipova, apa Casei Regale

Băile Lipova sunt o altă destinaţie turistică extrem de interesantă a judeţului Arad. Turiştii vin aici pentru apa minerală de o calitate deosebită, care este folosită în diverse tratamente medicale.

La Lipova, apa minerală a fost descoperită la începutul secolului al XIX-lea de către ciobani. Casa Regală a României, în perioada interbelică, a consumat apa minerală de Lipova. Staţiunea a fost însă construită în urmă cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală. Calităţile apei se conservă cel puţin şase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt. După Revoluţie şi Staţiunea Lipova, la fel ca şi Moneasa sau castelul de la Şofronea, a fost distrusă. Dar un om de afaceri local, Constantin Miloş, a investit sume imense şi a transformat Băile Lipova într-o staţiune căutată din nou de turiştii străini. „Ştrandul cu apă termală”, spun localnicii, „face adevărate minuni terapeutice”.

Băile „Bidi”

Ştranduri cu ape termale există în mai multe localităţi arădene, iar cei ce aleg băile ca formă de tratament sunt din ce în ce mai numeroşi. La marginea Aradului, în cartierul arădean Gai se află baza de tratament a pensionarilor, denumită şi „Bidi”. Băile se întind pe o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi şi anual, aici vin peste 60.000 de persoane. Calitatea apei termale este identică cu cea de la Felix.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Parlamentul României alocă peste 3 milioane de lei pentru asigurări auto și mentenanța sălilor de plen

Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții publice este prin licitație deschisă, online Cele două camere ale Parlamentului României au anunțat achiziții importante pentru servicii...

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...
Ultima oră
Pe aceeași temă