În urmă cu 25 de ani, Len Bias, pe numele său adevarat Leonard Kevin, era considerat unul dintre cei mai mari jucători de baschet, însă cariera sa a avut un sfârşit brusc. Jucătorul Universităţii Maryland nu a ajuns niciodată să joace pentru profesionişti pentru că a murit de aritmie cardiacă, în urma unei supradoze de cocaină.
Moartea lui Bias a captat imediat atenţia presei şi a şocat întreaga societate, dar a permis şi votarea primei legi pentru a combate consumul de stupefiante. Astfel, în America lui Ronald Reagan care declarase de mai mulţi ani război drogurilor, Bias a devenit simbolul luptei contra drogurilor.
„Problema drogurilor a existat şi până atunci, însă moartea unui tânăr baschetbalist şi violenţele care se răspândeau în rândul tinerilor la acea vreme a accentuat acest caz şi a dus la schimbări legislative majore în domeniu”, afirmă într-un interviu acordat salon.com, Eric Sterling, preşedintele Poliţiei Juridice Washington D.C.
Nu se ştie dacă Bias a mai consumat droguri înainte de moartea sa şi nu a existat nicio dovadă a dependenţei sale. De aceea povestea morţii lui a înspăimântat autorităţile şi societatea care avea un exemplu a faptului că o singură încercare a acestui drog cumplit putea ucide.
În America exista 1.7 milioane de arestări pentru droguri în fiecare an şi doar 300.000 de condamnări pentru crimă. Iar din cei peste 200.000 de deţinuţii din închisorile federale, mai mult de jumătate au fost închişi în baza acuzaţiilor pentru droguri.
Consumul de droguri în Europa
Canabis, heroina şi drogurile injectabile – acestea sunt cauzele a 53% dintre solicitările tratamentelor în Uniunea Europeana. În multe ţări opiaceele (în principal heroina) rămân principalele droguri pentru care se solicită tratament, înregistrând aproximativ 60% din toate tratamentele solicitate. Numai 7% dintre pacienţii care solicită tratament pentru prima dată au sub 20 de ani.
Potrivit datelor Raportului Anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, 1 din 5 europeni adulţi a consumat cel puţin o dată canabis. Peste 3% din populaţia Uniunii Europene a consumat cocaină şi amfetamine, iar ecstasy – peste 8, 5 milioane de europeni. Principalul drog în circa 60% din toate cazurile sesizate este heroina, de altfel, se constată un consum intens de heroină în grupa de vârstă 15-64 ani.
Numărul deceselor cauzate de droguri – în creştere
Opiaceele domină tabloul drogurilor şi în România, potrivit Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” din Capitală. Anul trecut au fost înregistrate 35 de morţi corelate cu halucinogenele, calea injectabilă rămâne cea predominantă.