13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMacedonia şi-ar putea pierde statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Macedonia şi-ar putea pierde statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Dacă Macedonia continuă să întreprindă acţiuni considerate de Grecia drept „provocare” şi nu va face progrese în reforme, atunci şi-ar putea pierde statutul de candidat la Uniunea Europeană, a spus comisarul pentru extindere, relatează NewsIn.

Stefan Fule a comentat decizia guvernului lui Nikola Gruevski de a ridica o statuie de 12 metri a „luptătorului pe cal” ce seamănă cu Alexandru cel Mare, în Skopje, lucru ce a indignat Grecia, potrivit Sofia News Agency.

„Dacă ai un vecin – şi nu vorbesc acum despre două state – şi există o problemă între voi, indiferent de natura ei, iar tu încerci sincer să o rezolvi, cred că atunci trebuie să eviţi să faci ceva ceea ce ar putea fi văzut drept provocare de către vecinul tău. Este logica simplă. Mă aştept ca guvernul din Skopje să nu facă astfel de lucrui care pot fi considerate provocare”, a declarat Fule, pentru A1 TV din Macedonia.

În plus, a spus că nu este impresionat de cum merg reformele în Macedonia.

„Sunt oare mulţumit de ritmul lor? Nu prea. După ce guvernul va fi format, dacă vedem paşi clari către revigorarea ritmului reformelor, atunci nu văd de ce ne-am schimba recomandarea. Dacă, în schimb, simţim că progresul este în regres, atunci probabil am fi nevoiţi să reevaluăm recomandarea de demarare a negocierilor de aderare”, a subliniat el.

Guvernul macedonean a fost criticat pentru că a mizat pe cartea naţionalistă şi a cheltuit foarte mulţi bani pe proiecte de genul refacerii Skopje pentru a reflecta „gloria antică a Macedoniei”.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...
Ultima oră
Pe aceeași temă