6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPasajul Basarab: Primele ambuteiaje

Pasajul Basarab: Primele ambuteiaje

Şoferii nu au nevoie de mai mult de cinci minute pentru a parcurge Pasajul Basarab, despre care edilii spun că va fluidiza traficul din zonă, dar petrec alte 15-20 de minute la semafoarele de la intrările în pasaj sau în intersecţiile din apropiere. Primăria şi Poliţia Rutieră promit însă că vor rezolva problema în câteva zile.

Abia inaugurat, Pasajul Basarab le dă bătăi de cap şoferilor. Fie pentru că aveau drum prin zonă, fie pentru că erau curioşi să vadă cel mai mare proiect de infrastructură realizat în ultimii 20 de ani în Capitală, mulţi bucureşteni s-au grăbit să testeze podul hobanat. Duminică, între orele 6.00 şi 10.00, au trecut pe pod 4.000 de autoturisme şi tramvaie, anunţa primarul Sorin Oprescu. Se estimează că într-o zi obişnuită pe aici vor trece aproximativ 80.000 de maşini.

Pasajul face legătura rutieră şi de tramvai între Bulevardul Nicolae Titulescu-Şoseaua Orhideelor-Podul Grozăveşti-Bulevardul Vasile Milea, respectiv Şoseaua Grozăveşti. Proiectul include traversarea râului Dâmboviţa peste podul existent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord.

Majoritatea şoferilor se declară mulţumiţi de calitatea asfaltului şi de faptul că traversarea pasajului lung de aproape doi kilometri se face în aproximativ cinci minute. Problemele apar însă la intrarea şi ieşirea din pasaj. Ieri, la orele de vârf, se formau cozi mari la ieşirea din pasaj spre Bulevardul Banu Manta, ca şi pe Bulevardul Titulescu, pe sensul dinspre Piaţa Victoriei, la urcarea pe pasaj.

Şi în celălalt capăt al pasajului şoferii se plângeau de ambuteiaje până în zona Leu-Răzoare. „Aglomeraţie foarte mare de la Răzoare până la Leu. Pustiu apoi pe Grozăveşti, pe pasaj, şi iarăşi aglomeraţie la Banu Manta/Titulescu. Sunt sigur că diseară o să fie la fel”, scria ieri un bucureştean pe forumul metrouusor.ro. Un alt şofer povestea că a făcut 15 minute de pe Şoseaua Dorobanţi până la urcarea pe pasaj, în loc de cele 3-4 minute cu care era obişnuit până în zonă.

„Se rezolvă până la sfârşitul săptămânii”

Poliţia Rutieră şi Primăria Capitalei ştiu de existenţa unor probleme în trafic, la extremităţile pasajului, dar spun că situaţia „nu este chiar atât de gravă” şi că „nu se poate vorbi de ambuteiaje”. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, „situaţiile înregistrate în zilele de duminică şi luni nu pot fi considerate relevante, ţinând cont de faptul că foarte mulţi dintre bucureştenii care au circulat pe pasaj în aceste două zile au dorit doar să se plimbe şi au venit, poate, în număr mai mare”.

Ambele instituţii spun că se lucrează la sincronizarea semafoarelor şi că e nevoie de două-trei zile pentru a se stabili numărul de maşini care traversează pasajul, astfel încât să se poată face o reglare corectă a semafoarelor. „Se colaborează cu Primăria şi există un plan care va fi pus în aplicare, în funcţie de numărul de maşini din trafic”, ne-a declarat subinspectorul Andrei Codău de la Biroul de Educaţie Rutieră al Poliţiei Rutiere. Aceeaşi explicaţie a fost oferită şi de edili: „Semaforizarea pentru străzile adiacente Pasajului Basarab s-a făcut ţinând cont de un număr estimat de maşini, iar în zilele următoare se preconizează ca sistemul să fie adaptat în funcţie de istoricul de trafic”.

Dacă, până atunci, se va constata că apar ambuteiaje la orele de vârf, în zonă vor fi trimişi agenţi de circulaţie pentru a fluidiza traficul, a mai spus Codău.

80.000 de maşini vor trece zilnic pe Pasajul Basarab, potrivit estimărilor Primăriei.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...
Ultima oră
Pe aceeași temă