16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportŞeful Consiliului Judeţean Harghita îi scrie comisarului european pentru Dezvoltare Regională despre...

Şeful Consiliului Judeţean Harghita îi scrie comisarului european pentru Dezvoltare Regională despre reorganizare

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita i-a cerut comisarului european pentru Dezvoltare Regională informaţii privind reorganizarea administrativă, într-o scrisoare, informează NewsIn.

Borboly Csaba îi precizează comisarului european că i se adresează „deoarece principalele argumentele aduse în favoarea desfiinţării judeţelor sunt bazate pe conformarea la aşteptările Uniunii Europene, respectiv pe implementarea cu succes a politicii regionale”.

Astfel, preşedintele CJ Harghita se interesează ce populaţie şi întindere ar trebui să aibă regiunile de dezvoltare  pentru a servi cel mai bine dezvoltarea economico-socială a zonei în cauză.

„Conform experienţelor şi recomandărilor Uniunii Europene este obligatoriu (sau recomandat în mod ferm) ca regiunile de dezvoltare să fie în acelaşi timp şi unităţi administrativ-teritoriale? Este adevărat că, conform recomandărilor Uniunii Europene, statele membre trebuie să formeze regiuni cu populaţie şi nivel de dezvoltare economică (PIB pe locuitor aproape identic) similare? Care sunt acele norme juridice comunitare care obligă statele membre UE să formeze unităţi administrativ-teritoriale peste 3 milioane de locuitori?”, îl întreabă Borboly pe comisarul european.

În plus, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita se interesează ce norme juridice comunitare interzic statelor membre UE să aibă unităţi administrativ-teritoriale cu o populaţie sub trei milioane de locuitori  şi dacă există norme comunitare care interzic, ca la formarea regiunilor de dezvoltare, statele membre să aibă în vedere tradiţiile istorice şi culturale.

„Conform experienţelor comunitare, care din următoarele situaţii este mai avantajoasă din punctul de vedere al atragerii şi utilizării cu succes a fondurilor europene: dacă regiunea de dezvoltare cuprinde unităţi legate din punct de vedere economic, istoric şi cultural sau dacă regiunile de dezvoltare sunt create în mod artificial, fără a avea în vedere tradiţiile din regiunea în cauză?”, mai scrie şeful CJ Harghita.

 

Cele mai citite

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă